úterý 21. května 2013

Smalltown „XII”



12”LP + CD/CD-record (Pirates Press)

Ve Švédsku je spousta výborných skupin. Hodně z nich je v mém „hledáčku“ zájmu a kapela Smalltown k nim rozhodně patří. Pocházejí z malého města (jak symbolické) Oskarshamn na jihovýchodě Švédska. Kapela hraje nějaký ten pátek a na svém kontě mají množství nahrávek, na různých labelech (Deranged, Pirates Press, Combat Rock Industry …). Před pár lety jeli i společné evropské turné se Statues a na jednom koncertě se ukázali i v Čechách (Brně). Přesto tuším, že to nebyla první česká zastávka. Za dobu své existence se podívali i do Americky,  jeli krátké turné a hráli na výročním koncertě Pirates Press, při příležitosti pátého výročí jejich založení v San Francisku (viz. vinyl CS). Nějaký čas utekl a Smalltown o sobě dávají vědět novým singlem pojmenovaným „XII”.

Nahrávka „XII” zaujme od prvního pohledu, ale nejdůležitější je samozřejmě muzika. Máš-li rád melodický punkrock, ve středním tempu, s perfektně zpracovanými melodickými linkami a chytlavými refrény, potom do svého hledáčku zájmu nastav Smalltown. Na singlu přicházejí se čtyřmi naprosto novými peckami, které znějí moc dobře. Jak jsem nastínil, nahrávka moc dobře vypadá po grafické stránce a líbí se mi i styl, jakým je vydaná. „XII” je 4 písničkový singl 12”LP vinyl, se dvěma přidanými bonusy CD + CD-record. Smalltown novinku uslyšíš jak na 12” vinylu, tak na přiloženém CD, které navíc obsahuje skladby z 10” "Read Between the Lines" (Pirates Press Records, 2009) + zatím nevydanou písničku „In This World“. CD-record je nosič, který vypadá jako CD, a zatím to je malý 5” vinyl, na kterém je pecka “Sit Back And Watch“. Velice pěkné balení, s důmyslně umístěnými CD bonusy (2CD digipack je přilepený k vinylové kapse) - perfektní nápad! Na přiloženém CD samozřejmě uslyšíš i pecku „All Good Things“ od Statues!

Díky Smalltown je pohled na svět trochu jednodušší, pozitivnější a to mě na jejich muzice baví. Svým způsobem dodávají optimismus, energii a dá se říct, že nabíjejí „unavené baterky“. Je to přesně typ melodické muziky, kterou dokážu poslouchat kdekoliv a kdykoliv. Většina Smalltown písniček má „lavinový efekt“ a často mám nutkání, je neúnavně poslouchat stále a stále dokola. Melodický punkrock s výrazným melodickým zpěvem, kde jsou poměry melodie vs. energie přesně vyvážené. Pohybujeme se přesně na hranici, kdy je hudba ještě energická a nepůsobí přeslazeně. Smalltown mají svůj specifický magnetismus a jejich podání mixu punku, reggae, mod, power popu mi zní skvěle. Na všechny jmenované styly jsem si při poslechu vzpomněl a navíc se ve vzduchu nese odkaz The Clash, i 70tkového punku.

Předělávka "All Good Things" (The Statues) je opravdu super! A pozor na to, poslech Smalltown je vysoce návykový! (S) (S)

http://piratespressrecords.com

Seznam skladeb:

1. Overdue
2. Steal The Show
3. Cancer
4. I Gotta Go
5. Boiling Point
6. Turn For The Worse
7. Disconnected
8. Read Between The Lines
9. Where Did We Go Wrong?
10. All Good Things
11. Radio Radio
12. In This World (prev. unreleased)
13. Sit Back And Watch
http://www.smalltownsweden.com

http://www.youtube.com/watch?v=TeRVKouob6Y

http://smalltown.bandcamp.com/album/xii

Video k písničce In This World: http://www.youtube.com/watch?v=UWz75EgQfHg

Rozhovor: http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=index&page_include=p_publications_det&id_publication=79103

Smalltown - Read Between The Lines: http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=index&page_include=p_publications_det&id_publication=78197

http://www.piratespressrecords.com/store/12-inches-c-1_6/new-smalltown-xii-12-ep-with-bonus-cd-cdrecord-p-434.html

V posledním čísle How Can Limo Kid Kill Your Dreams? #5 vyšel rozhovor (+ flexi EP) se švédskou kapelou Smalltown. Zine je téměř vyprodaný, zbývá cca 20 posledních ks …

Žádné komentáře: