čtvrtek 9. května 2013

IDIOTS PARADE - R.I.P.

5“EP (Totalitarianism Still Continues)

Vydávání na pětipalcovém vinylu byl ještě před pár lety malý zázrak. V poslední době si vybavím hned několik nahrávek, které na tomto vinylovém formátu vyšly. Nejspíš i pětipalce berou vítr do plachet. Proč ne! Namátkou vzpomenu split MassGrave / Suffering Mind (Behind The Mountain), Yacøpsæ „Deep“ (Institut Für Mentale Hygiene) a novotou voní i finální nahrávka slovenského fastcore tornáda Idiots Parade se symbolickým názvem „R.I.P.“. Můj první 5“ti palec byl Locust / Jenny Piccolo a pár dalších, jich ještě ve sbírce mám. Nejoblíbenější je určitě Iron Lung / Quattro Stagioni (Crucificados Pelo Sistema), hlavně díky klikaté cestě, po které se ke mně dostal, a příběhu s tím spojeným. To je ale zcela jiné povídání, já se chystám psát o 5“EP Idiots Parade, který právě držím v ruce. Jasné je, že 5“ formát vinylu, je pro sludge kapely nevhodný …

Nosič zaujme ihned. Je zabalený v malém, pěkně udělaném digipacku, ve kterém je oranžový 5“ vinyl, což je „kotouček“ velikosti tácku pod pivo (rozměrem ekvivalent CD nosiče). Kdybych nevěděl, a někdo mi ho nabízel, nejspíš bych řekl, díky - CD si už nekupuju. Netradiční formát, jehož snad jedinou nevýhodou mohou být problémy s přehráváním na některých poloautomatických gramofonech. Vinyl maniaky určitě zmíněná drobnost neodradí, fastcore nadšence už vůbec ne. Jak je podle názvu patrné („R.I.P“), v ruce držím rozloučení s ultra fast hardcore slovenskou kapelou Idiots Parade. Na nahrávce jsou tři skladby velice rychlého fastcore s neuvěřitelným ženským zpěvem, který byl celou dobu zajisté jedním z jejich poznávacích znamení. Stopáž tří skladeb fastcore kapely si určitě dovedete propočítat, a i proto si myslím, že 5“formát je svým způsobem i symbolický a vtipná tečka. Poklona letí k Totalitarianism Still Continues za pěkné zpravování a neotřelé vydavatelské nápady – flexi Boiling Point, aktuálně 5“ IDIOTS PARADE.

IDIOTS PARADE byli nejrychlejší slovenská kapela a myslím, že svou rychlostí si získali nejednoho fastcore fanouška po celém světě . Jak jsem již zmínil, „R.I.P.“ je jejich finální nahrávka. Tečka. V drážkách vinylů po sobě přesto zanechali nesmazatelnou vzpomínku ještě na splitech IDIOTS PARADE / SAYWHY? 7", IDIOTS PARADE / ABORTION 12" a čtyřmi skladbami přispěli i na kompilaci „This Comp Kills Fascists Vol. 2“, která vyšla za spolupráce Deep Six Records (LP) / Relapse Records (CD)

V recenzi se budu držet hesla „Short.Fast.Loud“. Pokud se Ti líbí kapely, které hrají fastcore, buď si jistý, že Idiots Parade byli přesně takový a vše najdeš i na 5“ „R.I.P.“ . Minuty, ve kterých je vše řečeno. Intenzita podání je maximální. Nahrávka je zároveň vzpomínkou na jejich existenci a malou radostí pro fastcore maniaky. Idiots Parade hráli, jako by se drželi pomyslného sloganu „Play Fast Or Don´t“ – krátké a rychlé skladby s maximální intenzitou. IDIOTS PARADE hráli rychleji než rychle. Uragán, který bude chybět!

Nemám co dodat, vydat rozlučkový 5“EP, byl zajisté „kujónský“ nápad a já ho oceňuju. Kapela jela společné turné s amíkama Total Fucking Destruction a pobavila mně upoutávka na jeden z českých koncertů - „rádi by jste ukončili vztah se svojí dívkou a nedostává se Vám odvahy, jak toho učiniti ? Pozvěte ji na koncert amerických Total Fucking Destruction a slovenských Idiots Parade“. Koncert již nestihnete, ale zase máte tip na „valentýnský dárek 2014“ :). (S)

http://www.punkgen.sk 

http://bandzone.cz/idiotsparade

Seznam skladeb:
A1. Červená škvrna
B1. Láska
B2. Break your limits (cover MÄSO)

Video vzpomínky:
http://www.youtube.com/watch?v=rhtbAzymFjU
http://www.youtube.com/watch?v=dHd35fmBo0o
http://www.youtube.com/watch?v=SzhwPjcrgN0

Žádné komentáře: