čtvrtek 4. října 2012

IROHA - THE END OF AN ERA

10“LP (Denovali Records)

Iroha je označení pro japonskou báseň. Já se budu snažit napsat pár slov o IROHA, kapele/projektu hudebníků, kteří nejsou žádnými nováčky. Pokud si prověříte jména v bookletu, tak zjistíte, že členy najdete v dalších zajímavých a známějších skupinách - Andy Swan (FINAL), Dermot Dalton (GODFLESH, JESU) a Dominic Crane.

Desetipalcové nahrávce vévodí krásný obal, který koresponduje s atmosférou nahrávky „THE END OF AN ERA“. Přitahuje od prvního pohledu a je v něm něco magického, smutného a bezvýchodného. Přesto jasného. Mlhavá grafika, která jako by byla pokračováním trilogie desek Field Rotation, Her Name Is Cella a tentokrát IROHA. Všechny vyšly na německém labelu Denovali Records a jako by je propojoval podobný design, i desetipalcový vinylový formát. THE END OF AN ERA je druhou nahrávkou od IROHA, která vyšla na Denovali. Jejich debutem byla společný split 12“LP s francouzskými FRAGMENT.

IROHA jsou mistři práce se zvuky, plochami a náladami. Právě ve spojení s IROHA je určitě na místě mluvit o termínu shoegazing. Zvuky IROHA jsou tvořené lidmi a přes své stroje (nástroje), které jako by snažili vystihnout krásu panensky čistých zvuků slyšitelných v přírodě. Nosný zvuk je tvrdý a přesto obsahuje množství velice silných melodických emocionálních zvratů. Těžko pochopitelný je pro mně fakt, jak tyhle zvuky vznikají a fungují. Opravdu rád bych se podíval do hlavy jejich tvůrci. Ikdyž si myslím, že je chápu - znám, tak mně to při dalším poslechu opět zaskočí nepřipraveného. Nejsem to já, posluchač, kdo určuje směr. Hudba IROHA je o náladách, emocích, barvách a různých pohledech. Je tvořená z tónů a něčeho, co bych označil jako hudební plohy. Melodie jsou často monotónně podobné a krystalicky krásné. V případě IROHA bych snad i řekl, že cítím nádech popu nebo new wave. THE END OF AN ERA nějaký čas stále otáčím na gramofonu. Mám dojem, že ta hudba mně stále více pohlcuje a pokaždé ji vnímám trochu jinak. Ano, podobnou hudbu lze poslouchat, dá se říct, jen v určitém rozpoložení. Její síla je v tom, že pohltí, ovlivňuje a vtahuje do světa, který jednotlivé tóny tvoří. Je to jiný svět, je to možná svět ukrytý někde hluboko v nás. Velice si na tom cením momentu absolutní svobody. Vše jen jako by bylo naznačeno, tóny jako by chtěli být jen impulzem pro naše další rozjímání. Tvůrce dává impulz a dílo se dokončuje v mé hlavě, síla produkce. Melodie, momenty, jen jako by byli nastíněny - slyším je, vnímám a jako by se dokončovaly v mé mysli.

Kapela JESU je pojem. Pokud se rádi necháváte unášet jejich podněty, IROHA bude přesně tím, co by Vás mohlo oslovit. Melodie, které se dotknou Vašeho srdce, silné beaty, plochy … je tady všechno. Po nahrávce „End Of An Era“ vyšlo na Denovali i bezejmenné album (2LP/2CD) a na něm můžeme slyšet právě remix JESU skladby (právě on se postaral o remixy na druhém LP zmíněného alba). Úžasné. (S)

Seznam skladeb:
01. End Of An Era
02. Where Summer Thrives
03. Fallen Angel
04. Runaway

http://denovali.com

Žádné komentáře: