středa 4. července 2012

Rabies/S.U.S.U. – split


12“LP shape (Noise Master + více)

Poměrně nedávno vyšla společná nahrávka dvou jihočeských kapel RABIES a Stand Up Speak (nebo-li S.U.S.U.). Nosičem je v našich končinách pionýrský formát a tím je SHAPE vinyl (deska nepříliš obvyklých tvarů). Loni vyšel první český FLEXI vinyl a pokud se nepletu, první SHAPE vinyl je v našich končinách na světě. Ano, je jím právě RABIES/ Stand Up Speak LP. Mistru hlu(zvu)ku a otec této myšlenky Šakal (Rabies) to komentoval jako další splněný sen s tím, že vinyl ve tvaru cirkulárky dělá každý a on chtěl něco jiného a obdobně ostrého. V práci pracuje s pilou na kámen a líbilo se mu, jako kotouč vypadá a svou myšlenku opravdu realizoval. Ostatně, Šakal to i sám trefně popsal „EXTRÉMNÍ POHLED NA EXTRÉMNÍ MUZIKU aneb ŠOKUJÍCÍ ZTVÁRNĚNÍ EXTRÉMNÍ MUZIKY” … Neuvěřitelný je fakt, že na vydání nahrávky se podílelo 25 labelů z celého světa a to je opravdu velká DIY kooperace.

Jihočeská extrémní parta Rabies (vltavotýnsko) hraje velice dlouho. Kolik let přesně ani nevím. 10 let? 15 let? Je to nejspíš i jedno. Léta jdou svou cestou, tvoří rámus a přetvářejí noty do koule extrémního hluku. Nic pro hudební kritiky, nic pro virtuózy – hudební nenávist. Kdekoliv, na jakýchkoliv aparátech a ozvučením. Nedávno jsem je viděl na koncertě v Uničově, kde po jejich setu padali přirovnání jako „návrat do 80 let“ nebo „nenávistný brazilský noise core nálet“. Nelze čekat nic sofistikovaného, ani hranou hudební extravaganci. Rabies jsou skuteční - hrají co umí a co víc, co i sami chtějí. Svou neúnavností mně v mnohém inspirují. Jejich produkce se časem mění, jednou více jsou extrémní, podruhé více noise … Aktuálně je noise komando opět v čtyřčlenné sestavě a vlastně i v tomto složení spolu hrají velice dlouho. Snad se dá i říct, že patří k neodmyslitelnému stavebnému materiálu jihočeské extrémní scény. Jižní Čechy opět útočí! Na straně Rabies je 15 záseků extrémního hardcore. Osobně bych řekl, že tohle nejlepší Rabies materiál. Pánové to do nás tlačí rychlostí větru, takže opět platí „play fast or don´t“. Sykyho řev je perfektní a i díky tomu má nahrávka švih. Rabies = extreme noise violence neboli také „no metal, no bullshit“. Pokud Ti něco říkají Hellnation, máme tady jejich českou pobobu! Gratulace!

Rabies svou novou nahrávku sdílejí s další JČ HC partou a to budějovickými Stand Up Speak. „Žijeme v době, kdy začíná být pomalu nutnost opravdu povstat a mluvit.“ (viz. rozhovor na periferia.cz). Mluví jazykem jasným, ale rozhodně na první poslech přístupným. Stand Up Speak servírují podobu hardcore punku, která se nebojí experimentovat, kombinovat styly a používat nestandartní hudební nástroje (pro hc/punk samozřejmě). Stand Up Speak , aneb pánové v nejlepším věku a slečna - známé tváře budějovického podhoubí a jejich hudba je osobité podání hardcore punku pojmenované „black tower hardcore“. Písničky Stand Up Speak jsou zajímavé a díky přístupu k tvoření i originální, snad jen někdy až moc komplikované. Ale nic není zadarmo a posluchač se musí snažit. Pokud bych měl napsat přirovnání, položil bych je někde mezi Dezinfekci, Gride a starší tvorbu Znouzecnosti. Hudebně i textově jsou S.U.S.U. vyzrálí a jejich hudba je o dost jiná, než je „běžná produkce“ hardcore punkových kapel. Líbí se mi na nich ta snaha vytvářet si vlastní tvář. Velice zajímavá skupina …

Obě JČxHC party mají záseky na kompilacích „Jižní Čechy Útočí“, které mapující jihočeskou scénu. Společným splitem stavějí JČxHC další vinylový pomníček, zajímavý nejen pro jihočeské posluchače. Deska je krásně udělaná po všech stránkách, s perfektně dotáhnutým obalem a shape vinyl je jen třešničkou na dortu (takovým signálem, že tohle jde i opravdu vymyslet i udělat). Hraje se rychle, krátce a hlasitě, ale taky originálně a s individuálním přístupem! (S)

PS: vinyl ve tvaru cirkulárky mají třeba Left For Dead (2) / Acrid ‎– Hacked To Pieces (No Idea)

PS2: deska vyšla v kooperaci labelů: WAR PIGS (CZ), TOGUE SOL DISTRIBUTIÓN (CZ), RAUHA TURVA (CZ), EXIT (CZ), CESTOU NA HŘBITOV Rec. (CZ), RARACH KATUS (CZ), PIGEONSHIT (CZ), ALCOHOLIC DESASTER (Greece), SUBWIX (Germany), VEGAN FOOD (CZ), KAMČŮV D.I.Y. SWĚT(CZ), DELUSION OF TERROR Rec. (Philippines), ENTES ANOMICOS Rec. (Germany), WAHNFRIED (Germany), NOISE MASTER (CZ), BURYZONE Rec. (CZ), POPE´S ASS Prod. (CZ), GRF Rec. (CZ), SMYT Rec. (France), DIY PIRATEN (CZ), ABACK (CZ), PAPAGÁJŮV HLASATEL (CZ), DRATSAB Rec. (Malaysia), SVOBODA Rec. (France) a MILITANZ Rec. (Germany).

PS3: Rabies aktuálně můžeš slyšet i na super kompilaci „Pallasit“ (Pope Ass Prod.)

http://periferia.cz/rozhovory/stand-up-speak-up-152/
http://www.rabies.wz.cz/
http://www.standupspeakup.cz/
http://bandzone.cz/rabiesvzteklina
http://www.youtube.com/watch?v=RQV5OHAJwxA&feature=player_embedded
http://www.discogs.com/Rabies-4-Stand-Up-Speak-Up-split-12LP/release/3581899

Žádné komentáře: