sobota 10. září 2011

DOUBLED OVER / ROSKOPP - Split



7“EP (Psychocontrol Records + více)

GRIND GRIND GRIND! Pokud to zopakuju třikrát, tak se nic nestane, jen to líp vypadá. Pokud víte, že Insect Warfare nebyla country punk kapela, určitě tušíte o čem bude split Roskopp / Doubled Over (nápověda je - o grindcore)! IW měli raketový vzestup a jejich triček je na koncertech vidět stále víc než dost. Osobně bych řekl, že štafetu oblíbenosti po nich převzali Extortion (ikdyž, Ti jsou stylově spíše fast extrémní hardcore) a právě přes ně se snadno přeneseme do země protinožců - Austrálie. Byla by rozhodně škoda, držet se jen Extortion, protože je tam i hodně jiných dobrých grind smeček. Pokud mohu podle lokalizace tamních grind kapel soudit, nejvíce se toho děje asi ve městech Perth (Extortion) a Melbourne (Agents Of Abhorrence / Doubled Over, atd. ...). U protinožců je grindcore nejspíš v kurzu, podobně jako u nás byl kdysi dávno klokan Skippy. Otto (Psychocontrol/Needful Things) by o australské grindové scéně napsal zajísté víc (s N.T. jeli australské turné), já se budu držet singlu Doubled Over/Roskopp, který jsem od něj dostal. Přesto mi to nedá na úvod nejmenovat několik tamních grind skupin jakými jsou například Warsore, Open Wound, Captain Cleanoff, Unit 11:74, Blood Duster, The KILL, Agents Of Abhorrence, Beyound Terrond Beyond Grace, Extortion a určitě jich bude víc (+ samozřejmě ROSKOPP/ Doubled Over). Společnou nahrávku ROSKOPP/ Doubled Over u nás vydává dodavatel fast/grind/power violence muziky – Psychocontrol Records!

Předem napíšu, že svým názvem mi Roskopp trochu zamotali hlavu. Důvod je jednoduchý, Roskopp jsou totiž dvoje. Dvě stejně pojmenované kapely, které hrají téměř stejný styl - grind. Raději jsem se zeptal Otty (Psychocontrol) jak je to: „Roskopp na splitu jsou američtí, ve kterých hraje někdo z CATHETER. V Roskopp australských zpívá aktuálně zpěvák Agents Of Abhorrence. Doubled Over je jen další kapela Chrise z ROSKOPP, TRENCH SISTER, INFERNAL ROT. Prostě druhý ROSKOPP a split měl být původně pojmenovaný ROSKOPP / ROSKOPP“. No je vidět, že pánům nechybí smysl pro humor a možná to měla být pocta Robu Roskoppovi – US 80tkovému skejterovi (neboj nejsem tak znalý celosvětových poměrů, ale St.Google přeci jen má něco do sebe … ).

Roskopp a Double Over, jsou další dvě grindcore brusky. Je to srážka grindu od protinožců (Doubled Over) s americkou podobou na druhé straně (Roskopp). Roskopp jsou z Denveru - města, které mám spojené s americkým country a knihou Jacka Kerouca – Na cestě. Ani s jedním se u Roskopp nepotkáme ani z rychlíku, protože tohle je grind. Někdo poslouchá japonský hardcore/punk, jiný dánský punk, někdo ujíždí na mod/garage, atd. a pokud Tě baví grind – ber DOUBLED OVER / ROSKOPP jako tip! Roskopp + Doubled Over = grindcore, špinavé - syrové riffy, neuchopitelný prasácký zvuk a negativní grind přístup k věci – děkovačka Roskopp mluví za vše – FUCK YOU ALL. Vtipná je i výzva u singlu „IF YOU DONT BUY THIS RECORD YOU'RE A FUCKING POSER.“, při které jsem si vzpomněl na Daniela z Wojczech, Entrails Massacre a jeho hlášky.

Jak jsem již napsal, Doubled Over i Roskopp hrají hrubý grindcore bez technických kudrlinek, metalového odéru, prostě drsný nelítostný grind (old school grind?). Nic nechybí, nic nepřebývá. Doubled Over mají své straně několik grind záseků (jeden z nich je předělávka od Haymaker) s velice „distortion“ zvukem, který mi hodně připomíná michiganskou US brusku THREATENER. Prostě koule zvuku, která Tě polapí! Nahrávka Doubled Over je z roku 2008. Roskopp, na druhé straně, mají zvuk o hodně lepší a jejich nahrávka je poměrně čerstvá (z roku 2011). Doubled Over prokládají grindcore sludge pasážemi a mají navíc temnou nelítostnou atmosféru. Zní to dobře. Sludge grind! Roskopp hrají klasický grind. Zpěvák má hodně hlubokým řev a jejich zvuk je silný. Tlačí to a celá nahrávka má rock´n´roll švih. Zvukově jsou o hodně lepší než Doubled Over, přesto obě kapely mají něco do sebe a každá je sama sebou!

Singl je fajn i tím, že ani jedna kapela si naprosto na nic nehraje, hrají svůj GRIND a tím to začíná i končí. Jestli pro Tebe to slovo něco znamená, neměl by jsi být produkcí DOUBLED OVER / ROSKOPP zklamaný. Jo a nezapomeň singl poslouchat na maximální hlasitost! (S)

http://www.psychocontrol.com/

http://www.myspace.com/doubledovergrind
http://www.myspace.com/roskoppgrind


http://keepthegrindcorealive.blogspot.com/2011/08/roskopp-doubled-over.html
http://www.grindgore.net/interview-roskopp.htm Christoph of Roskopp (June 2006)

Žádné komentáře: