čtvrtek 17. března 2011

Bee Control „s/t“


EP (Revolution Summer)

Vychází obrovské množství desek - možná větší než si běžný konzument dovede představit. Vinyly se stanou smyslem našich životů a zničí CD lisovací průmysl. Ber to s nadsázkou, to myslím jako vtip! Často se mezi dalšími a dalšími novinkami ztratí, třeba jen informace o zajímavé desce a to by v případě Bee Control (Chicago, Illinoise, USA) byla škoda. Proto buďte ve střehu všichni, kdo máte rádi AUXES nebo jste měli v oblibě Milemarker a Challenger. V malém nákladu (300 ks) vyšlo nedávno debutové EP kapely Bee Control na jehož vydání se podílelo i sympatické vydavatelství Revolution Summer z Olomouce, které nedávno vydalo singl AUXES vs. Obstacles. Volba kapely Bee Control nebyla lichá a pojítkem mezi oběma singly je Dave Laney (Milemarker, Auxes, Challenger, Bee Control). Když vezmeme v úvahu složení trojlístku Bee Control, máme před sebou „hvězdnou“ sestavu. Předem je to nepasuje do exklusivních rovin, ale rozhodně to hodně napovídá a věřte, že stojí za pozornost. Posuďte sami - Dave Laney (Milemarker, Auxes, Challenger), Trevor de Brauw (Pelican, Tusk, Chord) a Theo Katsaounis (Joan of Arc, Locks, Hey Tonal). Bee Control jsou skuteční a jejich debutní singl je na světě. Nahrál ho Dave Laney ve zkušebně!

Bee Control debut, to jsou čtyři pecky s kaskádovou strukturou nálad. Nápad střídá nápad a já mám pocit, že se mi v hlavě míchají vzpomínky na všechny kapely (převážně ty 80/90tkové emohardcore), které jsem kdy slyšel. Škatulkovat nemá cenu, když vezmu, že tohle tvoří muzikanti, který si prošli spoustou různých skupin, tak je jasný, že to šlape a mix je to svým způsobem unikátní. Jedna cesta, spousta zvratů a nejednou jsme v cíly. Nasměrovat je však třeba, Bee Control to je zvláštní mix emotivního hardcore s patinou špinavosti a rock´n´roll švihem. Jestli znáš AUXES, nejspíš budeš vědět, co tím myslím. Na EP jsou 4 skladby, což je luxus a rozhodně to beru jako poctivě udělaný singl. Nálad je na něm nepřeberně. První „Give Up Your Hold“ je mixem emohardcore z dob dávno minulých se špetkou Frodus experimentátorství a se spoustou členitých úseků, vyhrávek a zvratů. Rány na činel a jsme u táhlé „Erection in a suit“ - pomalé, loudavé písničky, ve které se úžasně míchá táhlý a zdánlivě monotónní rytmus, s tepající - napovrch deroucí se, melodickou linkou. „Far out man“ je nervní kousek a závěr je hitovka „Now you know“. Přijde mi, jako bych ji znal z AUXES živých koncertů, ale nikde jsem nenašel informaci, jestli se jedná o cover.

Bee Control jsou v mnohém velice podobní jako zmiňovaným AUXES - počtem členů kapely (:)) a hlavně strukturou skladeb. Baví mě členitost a tvůrčí rafinovanost Bee Control. Písničky mají svůj příběh i děj, který zmiňovanými zvraty osciluje a v průběhu se mění. Naprosto parádní je „Now you know“, kdy se z jedné písničky plynule dostaneme do instrumentálních rovin, které bych podle začátku neočekával. Oproti AUXES jsou více emotivní a experimentátorští. Neboj, nejsou to žádné onanie, i přes složitější kompozice, jsou Bee Control punk/hardcoreově svěží!
Super! (S)

PS: skladbu „Now You Know“ si můžete poslechnout i stáhnou na http://www.brooklynvegan.com/archives/2011/01/hardcore_trio_b.html.

U singlu je lístek, na něm máš jedinečný kód a můžeš si ho na cesty stáhnout z internetu v mp3.

http://beecontrol.blogspot.com/
http://www.revolutionsummer.info

Žádné komentáře: