čtvrtek 22. listopadu 2007

Digger And Allie „Split“


Digger And Allie „Split“
7“EP (Sabotage Records)

Pokud je smutná loutka, pak se přenáší její nálady i na diváky. Melancholie a pocity zklamání životem jsou v dnešní době u každého člověka téměř běžné. Není divu, že je mají i lidé, kteří píší příběhy, hudbu, ovládají loutky a svou truchlivost pak přenáší také do nich. Osobně mám rád okamžiky, kdy si pustím vinyl, který mi dlouho ležel na stole, a ihned po prvním poslechu mě chytne. Přesně to vystihuje společná nahrávka dvou zbloudilců s přezdívkami Digger a Allie. Svou melancholickou náladou brnknou na struny světobolu v každém z nás a po prvním poslechu jsem měl pocit, že je znám od dětství. Vystihují to, o čem jsem psal v úvodu, a melancholie, kterou nabízejí, je mi blízká, až vlastní.

Podobné pocity, jaké z generace na generaci přenáší postava Holdena Caulfielda z knihy „Kdo chytá v žitě“ prostřednictvím textu, vyvolávají Digger a Allie hudbou. Tihle dva němečtí chlápci propadli sólovým projektům, v posledních letech tak populárním. Na svém společném singlu mají každý po jedné skladbě a zároveň si jeden druhému vypomáhají doprovodnou kytarou či zpěvem.

Digger Barnes má „imidž“ někde mezi východoněmeckým pornohercem a trasherem. Některé z našich babiček nebo maminek by si možná podle tohoto jména vybavily jednu z hlavních postav z amerického seriálu Dallas. Opravdu nevím, jestli to byl úmysl. Tuším však, že Digger je velký recesista, možná samotář a zcela zaručeně velký talent. Má dar pro psaní písniček a prezentuje je stylem, kdy věřím každému slovu. „Same Old Game“ je chladná i melancholická skladba zároveň. Španělka, silný zpěv i country nádech, se mně od prvních tónů zařezávají pod kůži a odnáší mě někam pryč. Jsem tam sám, jen se svými pocity a refrén „it’s always, always the same…, same Old Game„ mne odfukuje dál a dál! Při posledních tónech mám akutní potřebu všechno slyšet znovu. Absolutně mě to pohltilo a po několikátém poslechu již vím, že tahle skladba ve mně bude znít dlouho. Poslechnout si ji můžete na Barnesovo internetové stránce, kde najdete i moc pěkné video. „Kopáč Barnesský“ doprovází Austina Lucase jako člen THE PRESSMEN na americkém tour. Svět je tak malý…

Allie Total Blam Blam je oproti Diggerovi jemnější a nepůsobí tak pohrdavě. „Districts, Part, Belongings“ je atmosférická, mlhavá skladba, která zní narozdíl od druhé strany méně coutryově a více indie. Na poslech je fajn, ale zdaleka ne tak silná a účinná jako „Same Old Game“. Přesto velice příjemná.

Digger i Allie si zcela určitě silně zakládají na lo-fi přístupu k pořizování svých nahrávek. Záměrně zachovávají jistou špinavost, „obývákový“ nádech a tím ponechávají skladbám kouzlo, které alespoň mě baví a vtahuje do děje.

Jedná se o skvělý singl pro všechny milovníky sólových projektů, Kevinem Devinem počínaje a velikánem Johnnym Cashem konče. Deska vychází jako singl 7“Ep s velice pěkným malovaným obalem a bílým vinylem na Sabotage Records. Tento sympatický label opět potvrdil svůj dobrý odhad na hledání nových talentů. Méně je někdy více a i přesto, že se na každé straně nachází jen jedna písnička, mám z desky příjemný pocit naplnění! Silné, působivé, svěží i osobité … prostě skvělé! (S)

Digger
Allies
Sabotage Records
Diger "Same Old Game" video

(na 7“EP seženeš u Samuel Records)

Žádné komentáře: