pátek 12. dubna 2024

Mau Maus / Just Wär - split
























7"EP (Voltage Records)

V lednu letošního roku oslavili žižkovští punks Just Wär deset let fungování ve vršovickém Bowl Baru. Kromě oslavenců a místních lokálních kapel, zde s nimi zahrál i poměrně vzácný host z ciziny - Mau Maus z Anglie! Aby to nebylo málo, začátkem roku vyšel i společný singl Just Wär / Mau Maus pod hlavičkou brněnského labelu Voltage Records, na kterém obě kapely přicházejí s poměrně novými skladbami. Přátelství obou kapel je tak zpečetěno i vinylovým singlem.

Mau Maus vznikli v roce 1979 v anglickém Sheffieldu. Ano, před 45 lety. Hodně lidí si jejich jméno určitě vybaví i díky reedici desky Fear No Evil (1984, Cherry Red Records), která v ČR vyšla díky PHR Records. Mau Maus mají na své straně singlu tři pecky plné rezonující energie. Všechny se nesou na podobné melodické lince a ikdyž vím, že tahle kapela má něco za sebou, tak při poslechu z nich dýchne pouze velká dávka svěžesti! Pecky We Are The Dead, Dogma a Moral Compas jsou přímočaré písně s výrazným vokálem a skvělým frázováním! Hned po prvním poslechu se chytám a pokyvuji hlavou! Nahrávka je poměrně nová, z ledna loňského roku (2023). Pánové mají svůj věk a potvrzují, že věk je někdy jen číslo. Valý svěží a přímočarý hardcore punk, se stejně přímočarou lyrikou - nejspíš podobně intenzivní jako v době svého vzniku. 

Mladší žižkovští punks Just Wär mě hodně překvapili! Jméno znám, ale přiznávám se dobrovolně, jejich nahrávky nemám moc naposlouchané. Oproti anglický parťákům servírují jen dvě pecky, ale s delší stopáží. Nahrávka je starší, z roku 2020 a určitě je potřeba zmínit, že s nahráváním, masteringem, produkcí a "back" vokály kapele pomáhal Bilos z Malignant Tumour. Pokud by jsi již při této informaci měl nějaká očekávání, tak poslech nahrávky je jen potvrdí. Muzika Just Wär propojuje punk & metal & rock´n´roll. Jasně Inepsy, Motörhead, Discharge, Acidez, Malignant Tumour... Pánům to jde a punk & metal & rock´n´roll se v jejich muzice spojuje v jeden celek! Má to "drajv" a dojde i na kytarová sóla!

Náboje, lebky, plynové masky, bodliny, ale i symbol míru - "peace" znak, všechno to na obalu najdeš. Skvěle graficky zpracované a vytištěné na zajímavém papíru, který grafiku jen vyzdvihuje. "Only The Dead Have Seen The End Of War" je část Mau Maus textu a je bohužel i smutným obrazem dnešní doby, v různých lokalitách. Povedený singl! (S)

voltagerecords.eu 

Desku věnovali Just Wär, díky!

Žádné komentáře: