neděle 2. srpna 2020

Coffin Varnish - Hajzle



7"EP (CVPUNKS 2020 & Ultima Ratio)

Začátkem roku jsem udělal rozhovor s Markem Rybenským, zpěvákem Coffin Varnish. V té době již měli zadané v lisovně své debutní vinylové EP. Nějaký čas utekl a singl vyšel za spolupráce kapely (CVPUNKS 2020) a brněnského labelu Ultima Ratio. Již podle grafického ztvárnění obalu je více než jasné, že tohle bude hrubá jízda! A taky je! No, ale to se dalo očekávat i podle sestavy kapely, kterou tvoří členové Festa Desperato, Evidence smrti, Brünner Todesmarsch, Alkalmotlankodik, Kullervo a možná i jiných spolků brněnského (+/- okolí) crust punkového podsvětí.
Všechny jmenované kapely mám rád, dobrý je i demo Coffin Varnish. Očekávání tedy byla na místě a zklamaný rozhodně nejsem! Super obraz (obal) a ostrý zvuk! Přesně tohle přináší Coffin Varnish na svém debutu. Valý přímočarý a hrubý hardcore / punk / metal. Nebojí se kytarových sól, ani občasného zrychlení, kdy bubeník předvádí solidní výkon naklepávače nýtků! Nahrávka je hrubá, ostrá jako břitva a má silnej tah na branku, který je vyzdviženej Márovo zajímavým frázováním. Bylo to super v Evidenci smrti a tady je to podobně dobrý! Zmínil jsem metal, Coffin Varnish jím lehce prokládají hardcore punk a zní to dobře. Snad bych vypíchnul i členitost náhravky a nebojácnost používat zajímavé postupy, zrychlovat – zpomalovat, snad i experimentovat! Hardcore punk v pojetí Coffin Varnish má svůj ksicht a jednoznačnej tah na branku - je hrubej a osobitej! Má i "fuck you" odér, tady se tomu říká - naser si!
EP vyšlo v nákladu 300 ks za spolupráce kapely a Ultima Ratio, což je dle mého hodně dobrá kombinace! Limitovaná edice prý není a ani nebude, cože je taky super! Obal kreslil Tomáš Mitura (Vole) a již od prvního pohledu je to paráda! Hrubej animální naivismus! Smrtka, těžký boty, ostnáč ... grafika je hodně hrubá a skvěle pasuje k muzice Coffin Varnish.
Texty jsou kolektivním dílem Coffin Varnish a všem je parádně rozumět, což hudebnímu ztvárnění dodává další rozměr. Mají sílu zařezávat do palice a brzo si je řvu s kapelou. "Hřebíky od krve válí se na zemi, přichází nový věk ...". Říkám si, že třeba právě takováhle muzika je jedním z cest k duševní očistě! Možná, kdo ví? Jsme ale na začátku, a v textech jdeme ještě dál. Tady se nejde s hlavním proudem, ostatně jak se zpívá ve druhém válu "Naser si" - "... vzpřímené hrudi ... nic pro mě dámy a pánové, nic pro mě v tomhle není ..." Texty jsou hrubé a odráží i dnešní dobu. A pozor - jedno je jasné, hlavně aby nás uvnitř nezabil nějaký hajzl! Přeskočím k "Hodnému klukovi", poslední písničce. O čem je? Je o tom, že autor chtěl být hodnej kluk a nějak mu to nevyšlo. Já jsem chtěl zase být "né tak hodnej" kluk a taky mi to nějak nevyšlo! Singl "Hajzle" je dokonalým lektvarem proti destrukci mozku. "Hoax - hoax - hoax - zvoní nám hrana ..." Rychle to pusť, ale na profilu kapely najdeš jen dvě pecky jako ochutnávku! (S)

http://cvpunx.bandcamp.com


Strana A
1. Intro + Sekty
2. Naser si
Strana B
3. Co ?!
4. Hajzle
5. Hodnej kluk

Žádné komentáře: