úterý 5. března 2019

Dva lidé, dva výlety // Nepál a Indie


(kniha)

Tiskařskou barvou ještě voní nově vydaný paperback cestovatelský deník Dva lidé, dva výlety // Nepál a Indie. Otcem myšlenky vydat tuto publikaci byl vltavotýnský (nejen) cestovatel Mr.Šakal (známý jako kytarový profesionál z vltavotýnského Dropdead revivalu Rabies), který po letech plánů uskutečnil svoji cestu do Nepálu. Pan Šakal je známý i tím, že léta neúnavně publikuje svůj xerox plátek Noise Master. Vydal i dvě knihy ze svých cest - Jižní Amerika 2007 a Batůžkářem v jihovýchodní Asii aneb co dál? Na kole napříč Blízkým východem a Skandinávií. Tentokrát se nechal zlákat svou posedlostí nepálskou UG scénou a myšlenka ho dohnala k šílenému plánu - zahrát si s RABIES v Nepálu na Deathfestu. Jak píše v úvodu publikace, sám byl šokován sborovou odpovědí členů kapely "jedeme". Jeho část (Nepál) je záznam z tohoto výletu a je pro mně jasným důkazem toho, že pokud člověk něco chce, dokáže to. Za mně velký respekt! Šakal popisuje jednotlivé dny výletu, dozvíme se, co kde snědl, kolik ho to stálo, ale taky co ho zaujalo. Má svůj nezaměnitelný styl - někdy je to strohý, jindy je to zase legrace, vždycky se ale jedná o uvěřitelný - autentický záznam, podaný bez jakéhokoliv přikrášlování. Možná si nějaký jeho text vybavíte. Já mám stále v hlavě jeho úvahu "Jak přežít s 1500,-Kč měsíčně", která vyšla v jednom z čísel How Can Limo Kid Kill Your Dreams? nebo historku o pěti mladých turistkách, viz. recenze. S Rabies se dokonce dostali do tamního rádia - "Přesouváme se do místnosti ke skleněnému kulatému stolku, nad kterým visí mikrofon. Před námi sklo ve zdi a za ním technici u mixážního pultu. Oni to myslí vážně!!! Předpokládal jsem docela snadnej průběh, protože Míra umí anglicky. Jak se ale ukázalo, neumí." ... Z reportu se dozvíš i to, že Nepálci jsou proslulí mácháním rukou na směr v takovém rozsahu, že všechny cesty jsou vlastně správně. Najdeš i mnoho fotek z navštívených míst, jídel, atd ...

Druhou částí publikace je záznam cesty do Indie. Zůčastnil se jí Siki, který rád pije pivo a fotí. Své fotky nahrává pravidelně, a po mnoho let, i na czechcore.cz. Stejně jako Šakal, popsal Siki svojí cestu poměrně pečlivě. Pobaví snad i svým úvodem … Jednou takhle v hospodě (kde jinde, že?) mi bylo známým řečeno: „Ty vole, Siki, pojeď taky s náma do Indie.“. Siki jel i s manželkou a byl členem poměrně početné výpravy. Jejich cílem byla Indie, oblast od Kašmíru do Ladakhu, což je samý sever Indie v Himalájích na hranicích Indie, Pákistánu, Číny a Tibetu. Pro dokreslení opět najdeš i nějaké fotografie.

Aktuálně cestuje spousta lidí a pokud máš toulavé boty i ty, můžeš si na 120 stranách přečíst reporty ze dvou poměrně dobrodružných cest, do zajímavých lokalit. S absencí jakýchkoliv cestovek. Prostě na vlastní pěst a s minimálními výdaji. Knížku podtrhuje i fakt, že je vydaná vlastním nákladem. Vychází v počtu 200 ks, tak neváhej. (S)
PS: Seženeš na emailu.

Žádné komentáře: