čtvrtek 1. října 2015

SRR 66

CD (Silver Rocket)

Měl jsem rád kompilace, stále mám, a vyhledávat je budu i v budoucnu. Cením si na nich jedné věci - schopnosti zachytit stav vydavatelství, části scény nebo lokality v určitém období. Většinou se na výběrech sejdou hodně rozdílné spolky, spojené nějakým pojítkem, a vytvoří jeden unikátní celek. Různorodost, pestrost, hledání perel …. Rád hledám. Snad i proto, že často je pod lampou největší tma. Proč jsem se o tom rozepsal? Aktuálním “tmelítkem” je SRR, nebo-li stříbrná raketa - Silver Rocket, a výběr se jmenuje “SRR 66”. Brát ho můžeš třeba jako výroční zprávu za roku 66, sorry 2015.

Opravdu si cením, když se propojují rozdílné věci (přístupy), když do sebe soukolí různých ozubených kol začnou zapadat, skřípat, a vytvoří se unikátní stroj běžící v tempu jednoho metronomu. Kapely na SRR 66 výběru k sobě zase moc daleko nemají, jsou z jedné scény, pod vlivem záře jedné rakety, přesto rozdíly v přístupu tady jsou. Poskládat dohromady devatenáct ozubených koleček se týmu stříbrné rakety povedlo poskládat perfektně. SR fungují léta, a za tu dobu se zajisté kolem nich vytvořil jejich svět, aura, snad scéna? Kdo sleduje aktuální dění – ví, a možná ocení propojení všech kapely na jedné kompilaci. Vyšla a lze ji brát jako hlášení o stavu na posádce na stříbrné raketě … hlášení by znělo „připoutejte se prosím, vše je na svém místě, posádka i osazenstvo je v nejlepší formě“.  Na reklamních displejích běží text od ÚV SRR: V době vinylů, downloadů, kazet a streamů přicházíme s maximálně archaickým formátem: CD kompilací. Vzpomínáte na legendární počiny jako Svinstvo z vesmíru, Ten Years Ego nebo Zwei Kessel Buntes? Tohle CD je zpráva o stavu SR a okolí v roce SRR 66. Každá kapela do toho dala sebe, obal dělal Štěpán Adámek.“

Dveře se zavírají, a my máme před sebou devatenáct skladeb, a stejný počet interpretů, který jsou tak “jiný”, až je to až spojuje. Kapely na Silver Rocket jsem vždycky měl jako těžko stravitelný, přesto vyzařovali jistou auru, která mě lákala k jejich poslechu. Je tady ve hře “jejich svět”,  představa o tom, jak má hudba znít. Specifickej svět, do kterýho jsem se musel proposlouchat, překážky v mysli překonat. Tohle není hodnocení. Je to hlášení o cestě mé mysli. Nelituju. Tahle hudba není pro všechny, zvuky (SRR hluky) mi s léty odkryly svou skrytou krásu tónů, a půvab slov. Snad mi to všechno na “SRR 66” kompilací začalo zapad do sebe. Dalo by se říct, že všechny kapely na SRR znějí nějak “divně”, a jejich textům na chuť nepříjdeš nikdy, nebo až někdy s odstupem pochytáš střípky souvislostí. Je to moc divný, aby se to dalo označit jako rocková muzika, je to moc divný na to, aby se to dalo označit jako punk nebo hardcore. Svět Silver Rocket prostě musíš chtít objevit a právě na tohle se dá “SRR 66” použít naprosto perfektně. Měl jsem něco napsat o kapelách?

Vrátím se ke kompilacím, výběrům. Líbí se mi pro fakt, že seznamují s tváří labelu, části scény, v určitém období. Pokud kompilace zapadne v archivu a po nějakém čase ji vezmu do ruky, mohu si s nostalgií říct - tohle byla skvělá doba. Nemluvím slovy pamětníka, nebo archiváře, zdaleka neschovávám všechno. Kompilace mám moc rád a k mým nejoblíbenějším, které mám stále doma patří následující … In-Flight Program - Revelation Records Collection '97 (Revelation), Doghouse Fifty (Doghouse), On The Cam (Touch And Go), A Tribute To Dischord Records (Millipede Records), Love Still Has Its Meaning (Millipede Records) a V/A 20 YEARS OF DISCHORD (Dischord). Podobně mně baví i aktuální výběr od Silver Rocket, který má navíc i skvělý obal od Štěpána Adámka. Třeba to jednou vyjde i na vinylu? V každém případě CD je stále aktuální TEĎ, a seznámit se můžeš s aktuálním katalogem SRR. Nebo ochutnat, jak asi znějí desky ESOASISI - ... to se lehce říká nám, ARAN EPOCHAL & TAHLE HUDBA - Doba bronzová nebo DĚTI DEŠTĚ - Tyto alba, který jsou již venku. Taky se „projdeš po dně oceánu, uvidíš stromy v jarním rozpuku … „ nebo se „dotkneš tětivy luku“ … Povedenej výběr. (S)

www.silver-rocket.org

 

Seznam skladeb:

1.Kontroll - Pro vás

2.Lyssa - Pongstar

3.Esoasisi - Čas

4.OTK - Zakopáno

5.Unkilled Worker - Rain Down Fire

6.Planety - Dva břehy

7.Aran Epochal (+ Bene) - S

8.Inau - Landland

9.Děti deště - Paseka

10.Calvera - Sakury

11.Or - Západ

12.Unkilled Worker Machine - The Cops Around Here

13.Leto - Tuny vzduchu

14.Fetch! - Dámičky

15.Zkouška sirén - Fóbie ze zamotaných kabelů

16.Tomáš Palucha - Join the Love Gang II (Semiramis)

17.Peleton - Šípky

18.Zutro - Druhá půlka (boty)

19.Five Seconds to Leave - A Lifetime Ain't Enough to Cure This

Žádné komentáře: