středa 29. října 2014

Hombre Malo - Space Mermaids / Le Petit Livre Noir

7“EP (SM Musik)

Vracím se v čase, stejně jako se mi to stalo již mnohokrát. Před lety jsem měl v poště nahrávku kapely, která se jmenovala Hombre Malo. Název mi tehdy nic moc neříkal a až po „bližším ohledání“ jsem zjistil, že v kapele působí někdo ze Sons Of Saturn (Francie), které jsem viděl několikrát a vždycky to bylo hodně dobré. Ale zpět k Hombre Malo, nelze opomenout, že v kapele najdeme i členy Iktus nebo La Casa Fantom. Od mého seznámení ušli Hombre Malo poměrně dlouhý kus cesty. Jejich sestava je norsko-francouzská a ve svém zvuku dohromady propojují několik různých stylů. Režie písniček je poměrně členitá a v průběhu poslechu moje myšlenky oscilují, a přepínám se mezi různými žánrovými hladinami. V písničkách je dostatek prostoru na dějové zvraty. Jsou poměrně dlouhé, ale nenudí, co víc, od prvních tónů jako by mě samovolně vtahovali do děje. Zvuky linoucí se z reproduktorů mají zakódovanou zvláštní energii, až by se dalo říct magii. Hombre Malo mají dynamický (progresivní) zvuk a jejich komplikované kompozice na krkolomných zvukových cestách nebloudí. Výsledek je svěží a emoce, i energie, jen tryskají. Škatulky stylů hardcore, post hardcore, emo hardcore, heavy rock, sludge, stoner se najednou propojují a Hombre Malo používají jednotlivých stylových vyjádření k tomu, aby z nich vytvořili svůj jazyk. Náročný na pozornost, přesto zřetelný. Struktura písniček jde ruku v ruce se silným zvukem a jednotlivé tóny mají svůj prostor na vyznění. Smysl pro detail a rafinovanost Hombre Malo rozhodně nechybí! Během poslechu dojde na nepředpokládatelné zvraty, změny a na střídání klidnějších pasáží s intenzivními / emotivními pasážemi. V každé skladbě se protínají různorodé postupy až neuvěřitelně lehce. Jedna rovina doplňuje druhou a jsem v úžasu, jak to funguje.  

Vypálené cédéčko v ručně dělaném obalu, to byla startovní čára. Nahrávka, o které se snažím napsat těchto několik řádek, má zakódovanou magii kapely, kterou jsem zmínil v úvodních větách. Jeden singl, krásný sítotiskový obal a dvě hodně emotivní skladby (… hrací čas EP je někde kolem osmi minut). EP „Space Mermaids / Le Petit Livre Noir“ je v pořadí čtvrtou nahrávkou kapely. Následuje po jejich debutu "The Ecstasy Of Devastation", split Ep s Jack And The Bearded Fishermen a split LP s Desert Icons. Na všech se kooperačně podílel i label SM Musik, stejně jako na tomto EP (+ ještě labely In My Heart Empire, Discos Malos). Skladby měly původně vyjít jako split s kapelou Electrozombies z Chile, ale nakonec vychází samostatně. Uslyšíme dvě pecky ze stejného nahrávání, jako byl zmíněný debut "The Ecstasy Of Devastation". Písničky jsou poměrně dlouhé, s hodně „členitým terénem“, takže by posluchač měl klást důraz na pozornost, aby mu nic neuniklo. EP je k poslechu na netu, takže prověř kvality Space Mermaids  a Le Petit Livre Noir. Mojí hodně oblíbenou Hombre Malo písničkou je A desert for a man z jejich splitu Jack And The Bearded Fishermen a „Le Petit Livre Noir“, mě zaujala podobným způsobem. Intenzívní, pulzující muzika, kde jako by se místy protínali rockové a black metalové postupy, ale opět to jsou jedny z několika dalších nadstylových jiskření.

Představení singlu opět Mathias (S-M Musik) věnoval pár minut záznamu youtube.com a živák je k vidění třeba tady youtube.com.  Zajímavá kapela! Poslední novinky, na které jsem narazil na newnoisemagazine.com, kde je zveřejněná písnička "L´Etranger" z desky "Persistent Murmur of Words of Wrath", která vyjde v listopadu u norského labelu Disiplin Media. Budu ve střehu! (S)

sm-musik.de
hombremalo.bandcamp.com

Seznam skladeb:
A1 Space Mermaids
B1 Le Petit Livre Noir

 

Další recenze/články najdeš na samuelrecords.blogspot.com.

Žádné komentáře: