středa 12. února 2014

Autistic Youth – Nonage

12“LP gatefold (Sabotage Records)

Slova PUNK a HARDCORE v sobě ukrývají množství pohledů na život a po hudební stránce spojují spoustu stylů. Jeden kamarád kdysi říkal, že nemusí poslouchat nic mimo hardcore punk, protože všechny hudební variace najde zde. Něco na tom bude.

Autistic Youth jsou „mladým pozdravem“ z Portlandu. Ikdyž, ono to s tou mladostí nebude už tak horké, ale vždy platí, že člověk je starý tak, jak se cítí! Před lety oslovili množství lidí svým svěžím, mladickým, temperamentem a aktuálně přicházejí s novou deskou „Nonage“, která vyšla koncem roku 2013. Americký press vyšel na Dirtnap Records a o evropský se postaral duet super labelů Sabotage / Taken By Surprise Records.

Kapely jako jsou Autistic Youth mám hodně rád. Dle mého názoru vnášejí do hardcore/punku svěží vzduch, jdou svojí cestou a líbí se mi i to, že hrají melodicky. Jejich tóny, možná i díky tomu, obsahují jistou dávku optimistického „kick ass“ faktoru. „Autistická mládež“ je prostě stále více než svěží vánkem! Odkazují na skupiny, na které vzpomínám s jistým nadšením. V kombinaci se svou energií oprašují mně známý zvuk a zároveň jdou dál, vytvářejí svůj vlastní. Dělají to se šarmem a jde jim to perfektně. Historie se potkává se současností. S debutní deskou přišli tihle kluci v roce 2006, jmenovala se „Landmine Beach“. V roce 2010 vychází „Idle Minds“ a aktuální album je pojmenované „Nonage“.

„Nonage“ působí „zakulacenějším“ dojmem. Je popovější? Nevím, rozhodně se nebojí melodií a pracuje s nimi. Zároveň je stále hodně energické. Vývoj nezastavíš, to je jasný, a přesto ani na novince nepostrádám zmíněnou mladickou vášeň. Deska je ale trochu jiná. Navíc, spojení s prací Sabotage Records/Taken By Surprise mi vše jen vyzdvihuje a pomyslná soukolí do sebe zapadají. Austic Youth jdou po své cestě. Hrany se nezačali zaoblovat, jejich zvuk vnímám jako plnější a hutnější. Zraje? Zavzpomínat mohu na klasiky jako třeba DAG NASTY, ALL, THE WIPERS, ADOLESCENTS, ZOUNDS, ale mysl se mi koncentruje hlavně na aktuální skupiny, jako Deadverse, Warsong, INSOMNIO, Dramamine, No Hope For The Kids. Nemohu si pomoct, ale v „Nonage“ slyším i potemnělou linku, kterou mám tak rád u The Estranged. „Nonage“ to jsou chytlavé kytarové linky, perfektní melodické nápady, refrény, sborové zpěvy, velice povedené „back vokály“ a nechybí ani „energický tah na branku“. Melodie celou deskou oscilují, propojují, vynořují se a zase se ztrácejí. Autistic Youth, kteří mně zaujali před lety, ale slyším stále.

Závěr? Nebudu srovnávat s předchozíma nahrávkama, protože mám rád všechno od Autistic Youth. Sečteno a podtrženo, pokud chceš slyšet album s dokonalou harmonií melodie a enegie, vyzkoušej “Nonage“. Na vlastní uši to můžeš udělat na Sabotage Records bandcampu, kde je celá deska umístěná k poslechu, stejně jako dvě předchozí. Tuším, že na svém blogu (nebo webu), kapela Deadverse popsala svůj styl jako “revolution-summer style of hardcore”, lze to aplikovat i na Autistic Youth? Možná. Psát si můžu co chci, že? Ve finále stejně nakonec vždycky člověka dostane (nebo taky ne) muzika. Ja jsem nadšený! (S)

sabotagerecords.net

sabotagerecords.bandcamp.com

AUTISTIC-YOUTH-(USA)-+-CATHOLIC-GUILT-(A)-+-RUBANISKO-(SK)

Žádné komentáře: