neděle 4. listopadu 2012

Heaven In Her Arms - Duplex Coated Obstruction



10“LP (Denovali Records)

Neurčité zvuky, šumy … lze jen těžko odhadnout, co přijde dál. Jako z mlhy se vynořují tóny – emotivní, pulzující. Post rockové plochy, které směřují přímo k našim pocitům. Znějí jako by byly jen přípravou, předehrou pro další dějství, ale sami si tím nemůžeme být jistí. Oscilace nejistot nás bude provázet po celou nahrávku „Duplex Coated Obstruction“.

HEAVEN IN HER ARMS jsou z Japonska a jejich know how je v propojování post rocku s klasickým screamo emocorem. Dělají to s mistrnou razantností a ani sám nevím, jestli je podstatné zabývat se vyrovnaností jednotlivých ingrediencí ve výsledném koktailu. Není, naprosto není  - to je má odpověď. Nevím ani, jak moc jsou u nás známý, ale nějaký koncert v ČR již odehráli. Tahle kapela hraje hudbu, která by měla bavit všechny, co ujíždějí na jejich známějších krajanech ENVY a to přirovnání mi přichází na mysl hodně samovolně. Jejich méně známý sourozenec? Asi by to tak šlo říct. HEAVEN IN HER ARMS hrají rafinovaný post rock/screamo emocore, ve kterém se kombinuje živelné pojetí emocore, s modernějším post hc/rockem. Výsledek je samozřejmě hodně vyzdvižený posledními technickými vymoženostmi dnešní doby. Přesto nejde o žádnou chemii a jde o hodně intenzivní dynamickou muziku. Snad by se dalo i napsat sofistikovaný hardcore, ale tenhle výraz raději nechám stranou.

„Duplex Coated Obstruction“ je nahrávka z roku 2009, která u Denovali Records vyšla po dvou letech, v roce 2011 (původní vydané v Japonsku na CD). Náklad byl 500 ks a uslyšíme čtyři písničky na celkové hrací ploše okolo 29 minut. Těsně po vydání „Duplex Coated Obstruction“ vyšel na Denovali i jejich split s francouzskými Aussitôt Mort.

Náznaky … zvraty … naprosto jasná místa a návraty k tápání. Ikdyž se na „Duplex Coated Obstruction“ zpívá, přijde mi, že deska je hodně instrumentální. Zpěvy jsou v nejlepší tradici uvřískaného screamo emocore. Geniální mixování a mastering nahrávky, jako by propojoval dvě naprosto odlišné kapely - post rockovou nosnou linku a utopený screamo živelný bordel. Výsledek má sílu a jen stěží chápu, jak to může pohromadě tak skvěle fungovat. Deska, od které jsem nic nečekal, a přesto se protáčí na mém gramofonu velice často.

Rafinovanost tónů, krásné zvuky, plochy, post rockové bloumání a erupční screamo vulkán, oboje ve vzájemném souboji i souhře. Během poslechu desetipalcové nahrávky „Duplex Coated Obstruction“ nás motivy protínání a překvapování pronásledují neustále. Konfrontace pocitů. Slyšel jsem zatím několik nahrávek z německého labelu Denovali Records a všechno to byly naprosto úžasné desky. Něčím si mně získaly a stejně je na tom i nahrávka HEAVEN IN HER ARMS. Nacházím zde opět „svůj prostor“, místo pro hledání a rozjímání. Zároveň se, jakoby v přímém přenosu, propojují minimálně dva hudební styly.

V nepřeberném množství nahrávek, které v poslední době vycházejí, je stále těžší se zorientovat. Je a vlastně není. Přesto pokud label udržuje jasnou spojovací linii, je vše jednodušší. Pojítkem může být kvalita desek, jejich provedení nebo stylová podobnost. Všechny tři věci teď opakovaně nacházím na další desce od německého labelu Denovali Records.

Desku jsem slyšel nejednou a okdyž  budu hodně přemýšlet, nedokážu říct, jestli HEAVEN IN HER ARMS jsou post rock nebo screamo emocore … Jasno mám jen v jedné věci, „Duplex Coated Obstruction“ je skvělá deska a jde o velice zajímavou kapelu. (S)

http://denovali.com 
http://heaveninherarms.com
http://www.discogs.com/Heaven-In-Her-Arms-%E8%A2%AB%E8%A6%86%E3%81%99%E3%82%8B%E9%96%89%E5%A1%9EDuplex-Coated-Obstruction/release/3058409 

Žádné komentáře: