pátek 19. října 2012

v/a Tribute To Pallasit (1992 – 2012)

12“LP (Pope's Ass Productions)

Své psaní začnu velice jednoduchým prohlášením – mám rád kompilace. Potkávají se na nich různé úhly pohledu, nesourodé kapely a co víc, často naprosto rozdílné hudební styly. Líbí se mi, že různorodé součásti jsou propojené do jednoho celku a pojítkem je většinou člověk, který dílo poskládal dohromady. Vždy mně bavila pestrost a díky kompilacím, jsem našel i množství zajímavých skupin, které by jinak mému zornému úhlu zůstali stranou. Výběr, o kterém budu psát, zachycuje místo pro punk/hardcore zaslíbené a tím je vodácká hospoda Pallasit (nebo byla?). Lokalizace místa je Zruč nad Sázavou a v/a dal dohromady známý vinylový nadšenec Sucháč (Pope Ass). „v/a Tribute Pallasit“ je vyznání od prvního pohledu vyznáním přízně jednomu místu, ale i DIY punk/hardcore.

Každý máme svou „scénu“ a začátky svého setkávání se hardcore/punkem spojené s nějakým místem, k němuž máme zákonitě nějaký vztah. Je dobré vidět, že nadšení a vášeň pro hardcore/punk, dostanou občas hmotné ztvárnění (tím myslím například vinyl, knížku) - nezapomenutelnou podobu. Klobouk dolů, že se se to povedlo aktuálně Sucháčovi s jeho kompilací „Tribute To Pallasit“. Sucháč by nejspíš na otázku „jaké je tvé místo, punku zaslíbené?“ odpověděl „Pallasit“, já bych třeba řekl „Paluba“ - místo, se kterým mám spojené velmi mnoho pěkných vzpomínek. V mnohém si budou oba dva prostory hodně podobné, ale mně se nikdy bohužel nepovedlo udělat něco podobného, co Sucháčovi - dát vzpomínkám (době) hmotnou podobu. To se totiž již nezmění a paměť se zhoršuje. Gratulace!

Pěkný, pevný rozkládací, obal od prvního pohledu odráží nadšení a snahu dělat věci, doslova na koleně, DIY stylem. Vylisovat vinyl a pak už jen hledání možností, jak udělat obal. Výsledek vypadá sympaticky. Pokud by se Vám zdálo, že je tam zbytečně moc volného místa, tak to Sucháč zdůvodňuje tím, že to je prostor pro Vaši kreativitu – opět body k dobru, dobrý nápad. Na výběru je množství hardcore/punk/grind/noise skupin, většinou známých. Jejich lokalizace je po celé ČR a všechny spojuje místo, kde aspoň jednou hráli - Pallasit. Výsledek je různorodý, přesto mohu říct, že se dobře poslouchá. Jednotlivé skupiny tvoří písničkami soukolí a vše do sebe perfektně zapadá. Strana A je více „punk“ a na druhé dostal prostor noise/grind/extrémní hardcore. Kompilace má dobrý zvuk, nic výrazně nevyčnívá a celek pěkně odsýpá. Strana A – první písničky, odstartování patří kapele Rv4 a jejich hitovce věnované Pallasitu „Pallasit II: Zručský hit“. Fakt dobrý - perfektní otvírák! Další kapely plynule navazují. Uslyšíte spoustu známých, mladších i starších, českých kapel a navíc dva hosty z ciziny - Six-Score (Rakousko) a Into Sickness (Mexico). Alfou i omegou celého výběru, je pro mě věnování jednomu místu – Pallasitu. Od roku 1992, až do dnešních dní, zde probíhaly hardcore/punk koncerty. Nejcennější věc, kterou člověk většinou docení až s odstupem času!

„v/a Tribute Pallasit“ zachycuje místo, které bylo pro minimálně pro jednoho člověka důležité. Právě on věnoval spoustu energie, času i peněz, aby kompilace vznikla a nosičem aby byl jeho oblíbený formát pro poslouchání muziky - vinyl. Stejně jako letošní v/a „Mladá fronta rychle stárne“, má výběr svou vypovídají hodnotu - zachycuje skupiny, které na Pallasitu hráli a snad již jen tím je zajímavý. Samozřejmě nelze pominout fakt, že místa jako Pallasit disponují tou správnou energií, která je nejlepším motorem pro hardcore/punk. Pallasit dostal k dvacetiletému výročí velice pěkný dárek!

Vzkaz od vydavatele na závěr: „Doufám, že se tato deska nestane jen další, v dlouhé řadě vinylů dnes vycházejících, plackou, která vás posadí na prdel do gauče nebo ke kompu, aniž by se nad ní a věcmi, které prezentuje, komentuje, ať v textech a myšlenkách kapel nebo dalšími, možná zbytečnými, bláboly, člověk zamyslel!“ (S)

PS: Jediný „výtka“ - listy jednotlivých kapel, mohly být okopírované oboustranně – ušetřilo by se dost papíru - ekologie!

http://www.popesass.cz/pallasit/12-lp-v-a-tribute-to-pallasit
http://www.discogs.com/Various-Tribute-To-Pallasit-1992-2012/release/3670696  
http://www.popesass.cz  

12"lp v/a Tribute to Pallasit (1992 - 2012)
Vyšlo: 8.6.2012, Pope's Ass productions
525 ks (125 pro skupiny a na promo)
140gr černý vinyl, 33rpm

A
1. Rv4 – Pallasit II: Zručský hit
2. Půlnoční svoz popela (P.S.P.) - Walcz
3. Ucházím – Zařaď se a kuš
4. Insania – Hell Knows Who We Are
5. Dezinfekce – Pomsta
6. Hiroshima Nightmare – Přežít svou smrt
7. Propaganda – Sám proti všem
8. Josef Mařánek - K čertu s misií

B
09. Napalmed – Live performance 13.02.2010 (excerpt)
10. Konfident – Ostré trny růží
11. Lycanthrophy – Neverending frustration
12. Saywhy? – Mít či být
13. Průmyslová smrt – Sebezničení
14. Rabies – Intro / Nikdy
15. Kobra XI – !
16. Not! - Jen tak hrát, na všechno srát
17. Six-Score (Austria) - Breeding terror
18. Onanizer – Addicted world
19. Onanizer - Bridge between time dimensions
20. Needful Things – Hotel Paradise
21. Into Sickness (Mexico) – Darkest day of carnage (+ vocal from Petronela from Idiots Parade)
22. Pray For Death – Přání smrti

Co přesně je součástí balení:

- ručně stříkaný nebo malovaný rozkládací kartonový obal, kde na zadní straně je nalepený tracklist (na posledních 25 kusech nalepený není)

- lp

- karta s logem (obrázkem) Pallasit festu, dvě karty s logem Pope's Ass productions

- černobílý 29 stránkový booklet velikosti A4 tištěný z technických důvodů jednostranně v tomto složení:

něco o desce

historie Pallasitu a dění ve Zruči nad Sázavou česky

historie Pallasitu a dění ve Zruči n. Sázavou + něco o desce anglicky

seznam zajímavých koncertů a festivalů ve Zruči a Pallasitu

na čtyřech stranách (listech) scenereporty z celého Posázaví

každá kapela po jednom listu

v některých kusech (zejména těch zakoupených na Pallasit festu 8-9.6.2012) najdete cdr od kapel z Posázaví

Každý kus je originál s ručně stříkaným nebo malovaným rozkládacím kartonovým obalem, tučným bookletem, kde každá kapela má svoji stranu A4, dále jsou tam reporty z dění v Posázaví a samozřejmě historie Pallasitu. Něco je i v angličtině. Jsou tu i tři orazítkované karty s logem Pallasit festu a Pope's Ass productions, které si může každý vybarvit. V některých kusech (zejména těch zakoupených na Pallasit festu 8-9.6.2012) najdete cdr od kapel z Posázaví. Tím ale snaha o desku v duchu D.I.Y. nekončí, všechna volná místa na obalu jsou určena pro nové majitele. Myšlenka je taková, že si zde každý může zachovat své vzpomínky a zážitky z Pallasitu nebo jakéhokoliv jiného místa v Posázaví a to ne jen spojeného s muzikou. A to třeba v podobě vlepených plakátů, letáků, fotek, vstupenek, pohledů nebo vepsaných poznámek. Kreativitě se meze nekladou, prostě si s obalem může každý dělat co chce, místa je tam dost!

Dne 8.6.2012. vychází po několikaletém plánování. Jedná se o vydání k dvacetiletému výročí fungování hospody Pallasit ve Zruči nad Sázavou, kde se od roku 1992 pořádají koncerty a festivaly a od roku 2003 Pallasit fest, který právě v den vydání slaví deset let! Žel s Pallasitem to jde z kopce, je na prodej a tak nevíme dne, kdy bude konec. No a tohle je právě ten hlavní důvod, proč vychází právě tato kompilace.





Žádné komentáře: