neděle 23. září 2012

Birds Of Passage ‎– Without The World

LP (Denovali Records)

Věci někde začínají a končí. Nic nového, víceméně jasně dané mantinely. Zajímavý je průběh cesty a události, se kterými se během něho setkáváme. Ovlivňují mně dobré i špatné zkušenosti a nejvíc někam posouvají ty špatné. Stále více si cením, když mám svůj prostor – možnost rozjímat, přemýšlet, hledat, snad i tápat. Zcela náhodou jsem letos dostal desku Field Rotation „Regenzeit“ od německého labelu Denovali Records. „Hra tónů. Spolupráce světla a tmy. Momenty a síla okamžiku. Cesta, po které se vydáme, když nad svým vědomím ztratíme nadvládu. Probudil jsem se.“ Možná sami znáte radost z okamžiků nacházení, setkávání se s něčím, co Vás nakoplo a ani jste neměli potřebu to hledat. Zjistil jsem, že většinu desek na Denovali, provází naprostá tvůrčí svoboda a to je tím, co mně učarovalo na Field Rotation „Regenzeit“. Prostor pro práci se zvuky je na zmíněné nahrávce obrovský. Svobody pro hledání máte tolik, kolik Vaše fantazie připustí. Hledám a cením si nabyté volnosti. Tápání ve zvucích je alfou i omegou, mantrou ke svobodě mysli. Field Rotation připravili úrodnou půdu pro Birds Of Passage.

Jehla gramofonu zapadá do drážky desky a první tóny desky Birds Of Passage přicházejí pozvolna. Birds Of Passage je projekt - souhra zvuků, tónů a krásného dívčího hlasu zpěvačky (básnířky) jménem Alicia Merz z Nového Zélandu. Album “Without The World” (2010) je tuším její debutem, původně vydaným jako CD v Americe. Evropská podoba vyšla pod taktovkou Denovali Records a samozřejmostí je i vinylová podoba s naprosto luxusním provedením. Birds Of Passage vládne motiv hledání. Alicia Merz má krásný hlas, vznášející se nad hudbou jako mlžný opar nad krajinou. Hudba, o které se bavím, je poskládaná z roztodivných tónů a zvuků. Slova v nich téměř ztrácejí význam. Hlas Alicie působí jako mantra. Vše mi je povědomé a já mám pocit, jako bych se se zvuky setkával každý den a důvěrně je znal. Chcete slyšet les, příboj moře, ranní rosu? Uslyšíte je, pokud budete chtít. Hlas je magie. Alicia Merz je čarodějka. Pozvolna Vás zatáhne do svého světa a jeho obrysy jsou dané obrázky ilustrátora dětských knížek, jménem Bruno Merz. Prostor je to křehký, smutný a velice jemný. Ztrácím se, jako cesta v mlze a soustředím se jen na hlas Alicie. Nic jiného nevnímám.

Birds Of Passage je o experimentování s tóny a zvuky, které mají v kombinaci s krásným hlasem Alicie sílu magie. Alicia Merz disponuje vlastním metronomem, v jejím světě se zastavil čas a běžný život kolem nás ztrácí ustaranou pachuť. Nit souvislostí, cesta po tenkém ledě emocí a pocitů. Souhra zvuků, které mnohdy sotva slyším a výrazného hlasu. Jaro, léto, podzim, zima - roční období, kterými na albu „Without The World” procházíme. Každé období má svou atmosféru.

Naše hlavy určují náš směr a Alicia Merz, je s jejím úžasným hlasem, receptem na zpomalení času. Neskutečná krása. (S)

http://denovali.com
http://www.discogs.com/Birds-Of-Passage-Without-The-World/release/2773219  
http://birdsofpassagemusic.com
http://www.youtube.com/watch?v=ROhgDqnLv4g&feature=related

Seznam skladeb:

A1 You
A2 Scarlet Monkeys
A3 Fantastic Frown
A4 Pray For A Sunny Day
A5 Skeletons
A6 The Patterns On Your Face

B1 All My Lines
B2 Heal
B3 Whisper A Word
B4 My Own Mind
B5 Those Blackest Winter Nights
B6 Alone And Raw

Žádné komentáře: