čtvrtek 1. března 2012

VA – MLADÁ FRONTA STÁRNE RYCHLE (SONGS FOR DIYCORE)


12"LP (Diycore.net)

Mám rád kompilace a ty, jejímž nosičem je vinyl, obzvlášť. Pokud navíc od prvního pohledu vypadají jako v/a „Mladá fronta rychle stárne“, kterou vydalo Diycore.net, je skoro nemožné se do nich od prvních vteřin nezakoukat. Z gatefold obalu tohoto výběru dýchne krásná, čistá a decentní práce p.Bourka. Kompilace jsou pro mně zajímavé z několika důvodů – mohu najít nové skupiny a to z jiných kruhů než sleduji, pohledem zúčastněného nadšence ukazují nějaké místo nebo scénu v souvislostech a navíc se mi líbí ten moment, když někdo dá dohromady výběr různých kapel, které ve finále pracují dohromady jako jedno tělo. „Mladá fronta rychle stárne“ nejen pěkně vypadá, ale povedlo se podchytit všechny zmíněné klady.

Podtitulem kompilace je „SONGS FOR DIYCORE“ a souvislosti jsou tudíž více než zřejmé – skladby jsou zaštítěné Diycore.net - sympatickým a otevřeným webovým portálem, který je nejen o podzemní muzice a mluvícím svým specifickým, výrazným, jazykem. Na barevně krásném dvanáctipalcovém vinylu se v našem případě sešlo opravdu velice široké žánrové spektrum českých kapel. Předem řeknu, že jsem se těšil hlavně na Remek a Arana Epochala, ale nebylo by férové je takto „vyzdvihnout“ vůči ostatním skupinám. Jehla zapadla do první drážky vinylu a jako by to bylo pomyslným povelem, aby se několik krevních skupin slilo dohromady a vytvořilo jeden celek, které vnímám jako jedno tělo - jedno srdce. Opravdu celá kompilace pracuje dohromady naprosto úžasně a líbí se mi, jak do sebe jednotlivé skupiny zapadají. Jako kdyby postupně jeden druhému předávali pomyslnou štafetu a vytvářejí tak zajímavý hudební celek. Přeskočím proto popisování jednotlivých skupin a suchým výčtem je pouze uvedu: strana A - Unna, Petit Pigeon, Depakine chrono, Or, Noise Afterparty a strana B - Have to Be Distance, Průmyslová smrt, Pacička, Hippobelly, Remek, Aran Epochal.

Abych řekl pravdu, při poslechu jsem se nesoustředil na jednotlivé kapely – přeskočil jsem, jestli je znám nebo ne - prostě jsem poslouchal. Tóny do sebe zapadali opravdu perfektně, radost poslouchat - výběr je opravdu skvěle poskládaný a složený je ze samých zajímavých interpretů. Kompilace je hrubá, bloumavá i jemná zároveň. Skoro ze všech cítím „divno“ nádech - možná stejný nebo podobný, jako jsem kdysi cítil z kapel na labelu Car Crash Records (label, který provozuje Shelby Cinca z Frodus).

v/a „Mladá fronta rychle stárne“ má svou vypovídají hodnotu, zachycuje několik skupin v nějaké době a již tím je důležitá i zajímavá. Nemám potřebu ji srovnávat s množstvím vinylových kompilací, které u nás v poměrně krátké době vyšly. Všechno má své pro a proti - v/a „Mladá fronta rychle stárne“ může oslovit opravdu velice široké spektrum lidí, podobně jako honosný jazyk Diycore.net. V každém případě, v pomyslném žebříčku různých českých v/a, ji řadím na jedno z předních míst, protože nejen krásně vypadá, ale i hraje. Dávám body za to, že stylová otevřenost není jen stylová otevřenost a je cítit nadšení, člověk, otevřenost, přesto i jisté hranice. Skvělá práce a já doufám, že „Mladá fronta rychle stárne“ nikdy nezestárne. (S)

http://www.diycore.net/fronta.php

[ Seznam skladeb ]
1.Unna - Bez přesvědčení
2.Petit Pigeon - Sluncee
3.Depakine chrono - Kunerola Speciálová
4.Or – Stěny
5.Noise Afterparty – 01
6.Have to Be Distanced - Lights Are Landing in Area 51
7.Průmyslová smrt - Samurajovo poslední tažení
8.Pacička - Judas Beatles
9.Hippobelly – Neighbourhood
10.Remek – Archiv
11.Aran Epochal - Poslední Praha

Žádné komentáře: