čtvrtek 8. prosince 2011

BOILING POINT - Thrash the railroads


7" flexi (Totalitarianism Still Continues Label)

BOILING POINT jsou parta mladých a neklidných kluků ze Žiliny. Hrají rychle, hlasitě, nespoutaně a hned napíšu, že díky takovéhle muzice opravdu nemůžeš zestárnout. Ten kdo si alespoň jednou pustí BOILING POINT, bude věčně mladý. Fakt nekecám! Vyzkoušel jsem to! Nebo za to může poslech Alphaville „Forever Young“? Ono je to vlastně jedno, BOILING POINT sice nemají písničku o věčné mladosti, ale jejich rachot ten pravý lék ukrývá ve skřípotu tónů. Thrash hardcore punk v jejich podání mi je hodně sympatický - snad i díky tomu, že od prvního poslechu je cítit obrovské nadšení a zapálení pro věc! Nahrávka je „demo“, které vychází na znovuobjeveném flexi formátu. Singl vydal sympatický slovenský label Totalitarianism Still Continues Label, kterému držím palce i u nohy. Flexi formát je vzhledově celkem pěkný nosič. Moc sice nevydrží, ale i tak k němu chovám jisté sympatie. Na jeho znovuoživení se jistou měrou podepsal i časopis Decibel, který začal vydávat flexi série jako přílohu časopisu (vyšly tam tuším Napalm Death, Wormrot). Starší ročníky zajisté vzpomenou na ruské časopisy s vloženým flexíkem a pro mně je flexi spojené s Born Against / Superpunch (vyšel v nákladu 10 000 ks :)) a Frodus, který jsem kdysi dostal v nějaké objednávce od DayAfter. V ČR flexi formát nedávno vyzkoušeli pionýři Remek a Slovensko aktuálně zastupují BOILING POINT. Odvážných je málo!

BOILING POINT jsou mi sympatičtí svým nadšením, přístupem a recyklovaným entuziazmusmem cíleně zaměřeným na 80tkový hardcore, který se hrál za velkou louží. Jak sami hoši trefně píšou - VÝCHODOEURÓPSKY THRASH! Ano není to o profesionalitě, drahých aparátech … ok? „Thrash the railroads“ je demo nahrávka a tak i zní. DEMO - plné energie na rozdávání a „drive“ z něj jen tryská. Podobně nadšený jsem byl před pár lety z demo nahrávky německých Short Fuse. Líbí se mi to! Na nic si nikdo nehraje - všechno je opravdové a naplno! Na flexíku je 7 špinavých energických thrash hardcore punk pecek. Krátkých, rychlých a hlasitých. Stopáž do minuty, energie, ostrá kytara, klepačkové bicí, vytáhnutej a dostatečně afektovanej zpěv - myslím, že je musíš milovat nebo nenávidět! Tak nebo tak, cítím žár v srdci a nahrávka je jasná pocta kapelám starého amerického hardcore punku, i thrashing hardcore partám jako jsou Common Enemy, Crucial Unit …, snad i Charles Bronson. Navrch fajnový texty, plné odlehčených témat, entuziazmusmu, skejtování.

Když se povede být ve správný čas na správném místě, všechno je jednodušší. Mohl bych se teď jen domnívat, kde by kluci byli, kdyby pocházeli z míst za velkou louží nebo žili o pár let zpátky … . Je rok 2011. Všechno je jinak a přesto spousta věcí je stejných. „This Is Žilina NOT L.A.“.

Závěr? Jak sami hoši píšou „Žiadne technické vyhrávky, profesionálne fotky, vymakané aparáty len VÝCHODOEURÓPSKY THRASH! THRASH! THRASH! ATTAK!” a vzpomeň si, jak jsem psal o elixíru věčného mládí - Karel Gott již musel BOILING POINT slyšet, jinak si nedovedu vysvětlit, že nestárne. Buď IN i TY - každý chce zůstat mladý. Myslím si, že „Thrash the railroads“ je lepší „kauf“ než poslední singl Negative Approach! (S)

PS: Živě, a u nás v ČR, zahrají BOILING POINT do konce roku hned dvakrát. Poprvé na tradiční prosincové punk sešlosti Killed By Brno a pak 22.12. v Olomouci, Galerii u Mloka společně s Gattaca a Křik z Ticha. (S)

PS: Hoši, „retro kytarové intro“ u jedné z posledních písniček je skvělý. Kytara má super zvuk! Založte si ještě jednu retro punkovou kapelu, kde bude kytara znít právě takhle …

PLAYLIST:
A1. Wheels on fire
A2. Boston dream
A3. Napalm breath
A4. Žilina fukktown
A5. Rich kids
A6. Instant wisdom
A7. Little skate kids



http://label.punkgen.sk/
http://bandzone.cz/boilingpoint

http://en.wikipedia.org/wiki/Flexi_disc
BOILING POINT BIO: „Myšlienka na založenie oldschool thrashcorovej kapely už dlho lákala miestnych outsiderov Masskillaha a Fokulára (taktiež Rotten Ass), ale bol problém nájsť gitaristu. Neskôr okolo jari –leta 2008 Fokulára napadlo skúsiť miestneho fanúšika disbeatu Miňa (taktiež Rotten Ass). Skúsili s Fokulárom dať dokopy tak tri váli, pozvali Masskillaha na skúšku a ten s nadšením súhlasil, že sa chopí mikrofónu. Nasleduje dlhší čas strávený v skúšobni a koncom roka sa odohráva prvý koncert na domácej pôde za účasti ďalších kapiel. Odozva je celkom pozitívna a kapela odohráva ďalšie koncerty v nezmenenej zostave. Na jar sa do kapely pridáva Dano a.k.a. Broody, ktorý duní na 4 struny. V kapele sú rôzne individuá (niekto má blízko k vegánstvu/abstinencií niekto holduje alkoholu:)) ale dalo by sa povedať, že vo všeobecnosti máme blízko k skateboardingu/bikerstvu, myšlienke d.i.y. (urob si TO sám), politickým koreňom punku, jednoduchej rýchlej a hlavne hlučnej hudbe. Žiadne technické vyhrávky, profesionálne fotky, vymakané aparáty len VÝCHODOEURÓPSKY THRASH! THRASH! THRASH! ATTAK!”

Žádné komentáře: