čtvrtek 24. listopadu 2011

Demerit / SS20 – split


10“LP (W.I.F.A.G.E.N.A. RECORDS)

SS20 / Demerit je jednou z nových desek na W.I.F.A.G.E.N.A. RECORDS, labelu který provozuje Ronny (Idiot Savant, SS20). Jak je u W.I.F.A.G.E.N.A. dobrým zvykem, deska vychází v kooperaci několika mezinárodních DIY labelů (Čechy zastupuje Popes Ass Records, kde za dobré peníze desku seženete i u nás.). SS20 vinylovým debutem byl společný singl s čínskými Fanzui Xiangfa a jak je vidět, v Číně se jim zalíbilo. Další nahrávku vydávají společně s Demerit, kteří jsou opět s Číny. SS20 vs. Demerit, aneb 3 na 3 skladby, aneb Německo vs. Čína a to vše na sympatickém 10ti palcovém vinyl formátu.

SS20, aneb opakování je matka moudrosti – projekt členů IDIOT SAVANT (Ronny), TINY GHOSTS, THE 4 SIVITS (Rico) & ELOQUENT. Po demo nahrávce a společném singlu s Fanzui Xiangfa, je nahrávka s Demerit druhým vinylovým zářezem. Kapela má v Číně úspěch, letos zde odehráli další, tuším již druhé turné. Já jsem dostal od Ronnyho pohled s čínskou zdí a musím říct, že opravdu obdivuji jeho mravenčí práci v objevování nových, pro „punk/hardcore“ nepříliš zaběhnutých, míst pro hraní. Alespoň pro mně je tedy Čína místem neznámým. Dodnes mám v hlavě DVD Wojczech, které zachycuje jejich turné po Malajsii, které je pro mně podobnou neznámou. SS20 na své poslední – aktuální nahrávce přicházejí se třemi písničkami, které jsou určitě zajímavé propojením, melodického hardcore punku a „murmuro“ zpěvu. Měl jsem rád Idiot Savant. Nesrovnávám je SS20, ale přesto podobnost tady je a díky tomu mají jistou náklonnost z mé strany předem zajištěnou. Z kapely cítím i podobné zapálení, které dýchalo z Idiot Savant, takže můžete očekávat sympatické lidi. Jejich nové písničky? „Melodický“ hardcore punk, parádně zahraný a protkaný melancholickou linkou. Věříte, že jsem si místy vzpomněl na ranné Suffer? Žádná „slaďárna“, ale melodická muzika s notnou dávkou energie, rozčísnutá Ronnyho „murmurem“, který si možná do obdobného stylu představit nedovedete, ale věřte – šlape to! Navrch emotivní texty (opět Ronny), ze kterých dýchne člověk s velkým, ale zároveň zklamaným, srdcem. Této osobní roviny si cením a mám ji rád. Idiot Savant spí, SS20 jsou aktuální, takže „show Must Go On“ a pokud SS20 neznáš, ber to jako tip.

Demerit jsou Číny. „Made In China“ – nápis, který vidíme téměř na všem kolem nás a i tento text píši na klávesnici s nápisem „Produkt Od China“. Hardcore punk v Číně? Co si pod tím představit nevím a jak to tam funguje také ne. Jediné co mám v hlavě, je fotka ze zadní strany mé oblíbené desky Palatka, kde je zeď-průchod-chodící lidi-obrovská fotka čínského diktátora Mao Ce-tunga a nedaleko od této scenérie je salutující postava v tričku Palatka. Díky SS20 jsem se seznámil s Fanzui Xiangfa a nyní s Demerit. Ani nevím jestli Demerit nosí „moka-číny“, ale podle toho co jsem našel na netu mají nakročeno být spíš mezinárodní hardcore-punk kapelou. V Číně si je považujou a nosí spíš vansky, protože letos jeli US WARPED Tour 2011. Jsou z Beijingu v Chině a hrají energický street punk, který propojuje melodickou rovinu s agresivnější podobou hardcore punku. Jsou melodický i agresivní, chytlavý a celek nepostrádá energii. Kapelám jako Good Riddance se myslím rovnat nemůžou, ale díky místu odkud pocházejí, budou určitě svým způsobem „originální“ :). Na své straně mají tři energický pecky! Zkus to, pokud Tě to zaujalo …

Navrch dostaneš i celkem pěkný malovaný obal, kupón pro bezplatný download z internetu v mp3 kvalitě a na desce souboj SS20 vs. Demerit, aneb 3 na 3 skladby, aneb Německo vs. Čína. Skóre? Hodnotit si neodvážím, víc mně baví SS20, ale dal bych to nejspíš nerozhodně. Otázka na závěr, bude další nahrávka SS20 opět s nějakou čínskou kapelou? (S)

http://demerit-ss20.wifagena.com/
http://www.wifagena.com/

PS: Deska vyšla v kooperaci GENJING RECORDS (China), KAWAII RECORDS (France), NARM DISCOS (Japan), POPE'S ASS (CZ), TENZENMEN (Australia), UP THE PUNX! (PL) a W.I.F.A.G.E.N.A. RECORDS (GER). V ČR seženeš u Popes Ass Records.

Žádné komentáře: