čtvrtek 3. listopadu 2011

The Shining – The Flood


7“EP (Dead Heroes + více)

Svět heavy metalu a hardcore punku, se s jistou periodou a vlnou sinusovky, přibližuje i vzdaluje. Nemá cenu nad tím nějak výrazně polemizovat. Jednou je Kreator „sprosté“ slovo a za pár let se jejich trika nosí s náležitou hrdostí. Nechci tím říct nic zásadního, ty periody prostě jsou, ostatně jako všude jinde. Na vlně současného „thrash revivalu“ se veze spousta starých i nových kapel. Pokud ujíždíš na výrazných kytarových thrashových rifech, upnutých riflích, otrhaných džískách, bandanách a celkově máš blízko k heavy metalu, bude pro Tebe platit určitě heslo „heavy metal is the law“. Pro ostatní je nejspíš mlácení vymlácené slámy a trápení prolínáním stylů. The Shining jsou „lo-fi thrashers“ a zmíněné heslo pro ně platí zcela určitě. The Shining = thrash s hardcore punkových odérem.

The Shining jsou z Holandska, konkrétně Amsterdamu a hrají od roku 2001. U nás se zapsali do povědomí hardcore scény společným split singlem s Lahar, který vyšel před dvěma lety v červnu (vyšel na Dead Heroes Records). Vím to náhodou naprosto přesně, protože právě tehdy jsem naposledy držel v ruce mikrofon a své propocené koncertní triko Charles Bronson jsem hodil po jednom „šumavákovi“. Je to jako před sto lety a jsem rád, že jsem si díky novému singlu The Shining osvěžil paměť. The Shining živé vystoupení bylo skvělé. Celkem krátké, ale intenzivní, zahrané na 100% a to i přesto, že na koncertě hráli bez bassáka Rogiera. Jeli tehdy krátké evropské turné s Waking The Dead (kteří vznikli na troskách holandských S.A.F.) a bylo to dobrý. The Shining to šlapalo a to samé platí i o aktuálním singlu, který držím v ruce. Vyšel v kooperaci mnoha celosvětových labelů. České luhy a háje zastupuje sympatický DIY label Dead Heroes. Ep spatřilo světa začátkem letošního roku a slyšet můžete 8 nových písniček. Jednou z poměrně čerstvých novinek u kapely je split EP s bratry ve zbrani (láhvi) Citizens Patrol. Obě kapely jsou z Amsterdamu a kromě města je spojuje kamarádství i EP pojmenované „Drinking Buddies“. The Shining hrají od zimy 2001, takže něco na svém kontě již mají.

Ano, párty punx, nadsázka, stylový texty i kecy kolem, správný nášivky, „drinking - thrash - buddies“. „The Flood“ je pěkně udělaný singl, kterému vévodí celkem standardní motiv thrashových desek – scenérie katastrofy, v našem případě ulice ničené tsunami. Zkrátka apokalypsa, konec světa, kdy pro některé něco končí a pro jiné začíná. Styl je styl a vyžaduje své! Na EP je 8 pecek a dostaneš všechno co máš na thrashing hardcore rád a co potřebuješ ke zlepšení nálady … výrazné kytary, skvěle frázovaný zpěv, zkrátka energická jízda. Tohle není o experimentech, tady by mělo být všechno na svém místě. „Heavy metal is the law“ a o to tady nejspíš jde …

Pokud ujíždíš na thrash hardcore, tak řeknu dopředu, že s The Shining nemůžeš šáhnout výrazně vedle. Tohle je evropská kvalita za rozumnou cenu … (S).

http://deadheroeslabel.blogspot.com
http://www.myspace.com/theshiningtrash
http://www.discogs.com/Shining-The-Flood/release/2656503
http://www.discogs.com/artist/Shining%2C+The+%285%29
Vydavatelé: Give Praise (US), Holy Shit (UK), Fast & Furious (Hol), Off Side (Fr), Crew For Life Europe (Fr), Dead Heroes (Cz) a RockMutantes (Bra).

Žádné komentáře: