pondělí 7. listopadu 2011

Negative Reaction – Frequencies From Montauk


12“LP (W.I.F.A.G.E.N.A. Records)

Mozek pracuje na plný výkon, pod kotlem to vře a voda začíná pomalu bublat. Kolem se nese mlhavý opar, něco je ve vzduchu a je cítit tráva. Negative Reaction? Neznám, ale obal jejich desky, to je tedy opravdu něco. Nemyslím to kladně, ale ani záporně. Jedno je jasný, určitě si ho zapamatujete. Nese se na vlně kýče, umění a designu s jakým Homer Simpson udělal svou první internetovou stránku (před tím si nezapomněl dát jointa a omrknul nějaké hippísácké desky). Jako fotku pro pozadí zvolil fotku letního sídla Ericha Honeckera a tu obalil pouťovým hippies odérem. Vlastně bych se ani nepozastavil nad tím, kdybych tam někde našel fotku Belmonda v tričku Jima Morrisona. No každý styl má nejspíš své. V každém případě Negative Reaction, jsou sludge doom kapela ze států a ikdyž jsou jen tři, tak na výsledku to opravdu poznat není. Mají v sobě sílu ovládat naše myšlenky a svými tóny odvádí do jiných dimenzí.

Negative Reaction jsou „monstrum“ pohybující se vlastní specifickou rychlostí a žijící svým životem. Trojlístkem ve složení Sir Ken-E Bon, Old MacDonald, Damon Limpy = sludge doom, nebo-li silné, cyklicky opakované riffy a hutný zvuk. Tóny jejich hudby se rozvážně vznášejí nad zemí a vévodí jim hodně jistý „heavy zpěv“. Celek je úžasně kompaktní a hlavní pozornost na sebe strhává právě ten „celek“. Ikdyž jsem měl předsudky, tak mně to položilo na prdel. Kapela si mně omotala kolem prstu a desku jsem již jen otáčel. Dosedla i jistá „rodinná atmosféra“ a měl jsem pocit, jako bych Negative Reaction riffy znal od pradávna. Ano, nechají vzpomenout na Black Sabbath a hlavní kostra Negative Reaction je navíc podbarvená psychidelickým odérem, možná i táhlou mlhavostí desek ranných The Cure (samozřejmě v rozjezdech) a občasnou podobností s rannými Neurosis.

Tohle je brána do jiného světa. Zcela mu nerozumím, ale přesto se nějakým způsobem dotýká mých momentálních nálad. Pokud nevíte, co si pod sludge doom představit, převedu to z kódované rovnice do českého ekvivalentu, který nejspíš pochopí jen starší ročníky. Před rokem 1989 se u nás předělávali písničky „z venku“, s českými texty a některé byly opravdu smrtelné parodie. Pamatujete si na „JÁ JSEM IRON MAN NANA..., LIDI TŘESTE SE ŽELEZNÝ MUŽ BĚHÁ PO LESE, NOHY NAKŘIVO NA PRDELI SRP A KLADIVO, MY JSME BLACK SABBATH UTÍKÁME Z RUSKA NA ZÁPAD …“ a pokud si vybavíte i ty riffy, poznáte že jsou nesmrtelné, cyklicky opakované a jsou nadčasové. Když si teď pouštím Negative Reaction, jako bych je znal. No nejspíš se mému přirovnání zasmějete, možná Vás pobouří … ber jak ber. Nedávno si mně podmanili Earthride svým albem „Something Wicked“. Dovolili mi nakouknout „za roh“ a právě Negative Reaction přebírají jejich pochodeň. Na cestě pokračujeme dál. Vlastně spousta pocitů, který ve mně vyvolali Earthride, se dá aplikovat i na Negative Reaction. Nějak výrazně to nechci srovnávat, přesto to tam je. Tenhle „bloumavý“ styl má spousty příznivců. Nesleduji všechno aktuální dění, přesto mohu říct, že Negative Reaction „Frequencies From Montauk“, mi naprosto posadilo na zadek a podobný efekt mělo album, právě zmiňovaných Earthride na Doomentia.„Frequencies From Montauk“ je zvláštní, přesto má v sobě něco silného a ovládne Tě silou černé magie. Vy se samozřejmě musíte oddat Negative Reaction matematice, pak už jde všechno samo …. Máte rádi sludge? Doom? Black Sabbath? Zkuste poslechnout Negative Reaction. (S)

PS: Jak je u W.I.F.A.G.E.N.A. Records zvykem, album vychází jako 12“LP a balení obsahuje mp3 kupón pro bezplatné stažení mp3 verze alba z internetu a navíc i s vloženým CD.

http://wifagena.com
http://www.negativereaction.info/
http://negativereaction.wifagena.com

Žádné komentáře: