úterý 20. září 2011

Tummo - s/t


LP (Dead Heroes Records)

Tummo fungují od roku 2007 a jsou z „hell city Brna“ (i okolí). Po pár letech existence přicházejí se svou velkou debutní deskou. Hrají stoner/hardcore klon se členy nefungujících i fungujících kapel jako Thema Eleven, Ema Camelia, See You In Hell, Gospel of the Future, Space to Being, More Bad News a The Loudest Silence Never Heard. Seznam je to obsáhlý a napovídá o všem i o ničem. Stoner rock, hardcore … pokud slyším „stoner“ vybavím si black sabbath riffy, temnou valivou hudbu … Tummo tenhle styl propojují s hardcore a právě takový mix nahráli na svůj debut, který vyšel nedávno na Dead Heroes Records. Ano na vinylu, s krásným obalem, na barevném vinylu a s download kupónem.

Čas letí a nikdo ho zastaví. Nemá to cenu pořád opakovat. Do stránek knihy, kterou píše čas se můžeme, tedy při troše štěstí, maximálně zapsat. Tummo existují přibližně 4 roky a já jsem za tu dobu stačil zachytit souvislosti, registrovat název a vidět je jednou živě v brněnském Yachtu, když hráli s kanadskými Burning Love. Tehdy mi opravdu překvapili a rozhodně jsem se na jejich desku těšil. Slyšel jsem ji zatím několikrát a musím říct, že zklamaný rozhodně nejsem. Možná právě v tento moment se dostávám k úvodnímu výčtu kapel, kterými si členové prošli. Tím chci říct, že hudebně mají tuším naprosto jasno, své hráčské dovednosti za léta prověřili nejednou a jejich pojetí daného stylu je cítit osobitým přístupem.

Tummo, jako slovo, zní i vypadá dobře. Pochází z Tibetu, kde to je označení pro jednu z nauk, tibeťanům známou jako „tummo“. Je to učení o tělesném teple psychofyzického druhu, které je způsobeno jógickými cvičeními. Ve zkratce by to mělo být o hromadění přírodní síly – tepla – v lidském těle a z té síly vnitřně vzniká psychofyzické teplo, které krouží chodbami psychického nervového systému. V téhle době, kdy lidé na svou vnitřní stránku, potažmo vnitřní teplo moc nehledí a většinou na to ani nemají čas nebo chuť, mi přijdou moudra východních učení jako zajímavé. My se však bavíme o Tummo - hardcore/stoner kapele, ale jedno je jasné - horší než si udělat flek na svých oblíbených riflích, je ztratit vnitřní teplo a klid. Hudba Tummo Tě nějak výrazně nezklidní, není o meditacích, je to živelná stoner hardcore řežba s pulzují atmosférou. Název je ale dobrej!

Tummo přenášejí svůj oheň hudbou. Nebudu srovnávat s jinými podobnými kapelami, budu se bavit jen o nich. Aktuálně jsou tuším jediní, kteří u nás tenhle styl hrají. Nebo se pletu? Gospel Of The Future se stroze odebrali do věčných lovišť a úskalí stoner/hardcore u nás zejí prázdnotou. Tummo jsou instrumentálně i hlasově silní a rafinovaní. Jejich tóny vtahují do jejich slov, mají hloubku a hlas mně porcuje. Hudba je to temná, i valivá jako ranní mlha, a melodické linky ji prořezávají silou slunečních paprsků deroucích se na povrch. Ikdyž je ráno jasné, mnohdy neodhadneme jaký bude den, až se probere k životu. Rafinovanost je blízká i Tummo. Jejich hardcore je ovlivněný stoner rockem, hraném ve středním tempu a s punkovým drivem. Hardcore/punk z nich dýchne - není to žádná neosobní heavy „plechařina“. Hudba je neveselá, dá se říct temná, přesto v ní cítím ten moment paprsků ranního slunce. Je i svěží a my před sebou nemáme jen ty černější vize. Na albu je šest valivých skladeb protkaných zajímavými kytarovými nápady. Zpěv je perfektní hrubý řev a já si nemohu pomoct, když ho slyším vzpomenu si na společný split From Ashes Rise/Victims (myšleno samozřejmě v tom nejlepším). Texty korespondují s celkovou hudební náladou – jsou to temnější laděný osobní postřehy.

Chcete závěr? Nebude. Napíšu jen to, že deska i kapela rozhodně stojí za pozornost. Abych nezapomněl, obal prodává a Tummo layout je díky krásné kresbě Petra Mokrého nádherný. Vzpomenete si někdo na jeho komix „Sink into the sky“ v How Can Limo Kid Kill Your Dreams?“. (Mrknout se na něj můžeš zde - http://samuelrecords.net/mp3/Kill_Limo_Part_2.pdf ). (S)

www.myspace.com/tummo666
http://deadheroeslabel.blogspot.com/

PS: Vytknul bych snad jedině DTP přípravu zadní strany, kde je nějak divně natočená popiska Dead Heroes. Možná je to ale umělecký úmysl … nevím.

„Vyšlo debutní album brněnské tlupy Tummo svazující prvky temného hc/punk/stoner s inspirací kapel jako jsou Entombed, Disfear, Coliseum. Deska vychází kompletně na bílém vinylu a je provázaná s velmi zajímavým artworkem Petera Mokrého. Drsný a valivý zvuk linoucí se bránou pekel až k tvému mozkovému závitu tě nenechá klidně spát. Mixování a master desky prošel pod rukama Ondřeje Ježka.(Jámor).V kapele se sešli členové kapel More Bad News, Ema Camelia, Gospel of the future, Space to being. K dostání jsou i nová trika Tummo. Kompletní náklad vychází u Dead heroes rec a v přípravě je i plánované split LP s Tomorrows Hell.“ http://deadheroeslabel.blogspot.com/

Žádné komentáře: