čtvrtek 4. srpna 2011

PRÜGELKNABE / VOCATIO INTERNA - split


7"EP (Dead Heroes + více)

Ocelové město profesora Schultzeho (Ostrava) vyvrhlo zajímavý hudební projekt. Je založený na matematice, které vévodí magické číslo 625 neboli 5 na čtvrtou, 25 na druhou, 73 + 79 + 83 + 89 + 97 + 101 + 103 - ano výsledek je vždy 625. Číslo 625 je magické, tedy pokud ho srovnávám s trojčíslím 666 a znalcům určitě nemusím vysvětlovat odkud 625 vítr vane. Duo destrukce = PRÜGELKNABE, je na světě a srdce jim tepe přesně v rytmu 625. Buďte si jistí, mojí nejoblíbenější ostravskou skupinou není tamní „motörhead revival“, ale jsou to právě PRÜGELKNABE. Ano, tak se tahle parta jmenuje a sledujete-li „palovou scénu“ informace o narození se k Vám již zajisté dostala. Není violence jako violence, tohle je power violence a my nejsme v Kalifornii, ale u nás doma v ČR. S hrdostí v hlase říkám, že konečně máme svou power violence partu. Měli by jsme si ji tedy řádně hýčkat. To berte jako výzvu, ok? Duet není nikdo jiní, než dva ostravští milovnící fastcore, power violence (a odnoží všech možných i nemožných extrémního hardcore), tvůrci Napalmanach zinu, členové Sheeva Yoga … asi nemusím dále pokračovat, že? Jména si určitě dosadíte sami nebo Vám bude stačit informace, že Otloukánek jsou pánové Prýgl (buben, řev) a Knábe (kytara, jek). Singl vychází jako split EP se Slovenskou power violence partou VOCATIO INTERNA (Čadca/Ostrava). Pro obě kapely je společná nahrávka vinyl debutem a kromě jiného je spojuje pan Knábe, který ve V.I. drtí bassu.

Minimalistický náklad (250 ks) jde ruku v ruce s jednoduchým obalem. PRÜGELKNABE straně vévodí obrázek torza postavy, která mi navozuje představu věrného společníka brutálního detektiva Basketa Flory, detektiva čekatele Stulíka (společně s ním bojuje se zločinem). V logu Otloukánkama je naklepávaná prďka a to je celý. Skvělý! Líbí se mi tenhle styl, líbí se mi logo PRÜGELKNABE a Vy si buďte jistí tím, že to „easy listening“ nebude. Dojde i na pomyslné naklepávání řiťek! Strana VOCATIO INTERNA je trochu úlet, těžko se v tom rozkoukáš, ale zaručeně je to účel. Štěkající pes, podvazky, houba … ber to jako průpravu na hudební produkci.

Nedá mi to a musím vypíchnout BIO, kecy který o sobě obě kapely napsali na svých profilech. PRÜGELKNABE: „Minimalistický fastcore/power violence. Již v roce 2006 nám bylo jasné, že hospodářský růst Číny se nedá dohnat jinak než personálními škrty. Ekonomika dominuje i hardcore scéně a personální restrukturalizace je nezbytným předpokladem pro silné a výkonné sypačky. Rozmařilé pětičlenné grindcorové smečky západního světa ztrácejí konkurenceschopnost. Proto vznikl PRÜGELKNABE. Protlučeme se i jako duo!”. VOCATIO INTERNA: „ Narodili sme sa zacali zrat hlinu a pocuvat power violence. Boli sme traja. Neskor sa pridal Kaw pak emigroval. Pak prisiel Skulda. Drti s nama na basu dodnes. Navzdy. Porodili sme nase prve kinder. Mame radi vsetko neesteticke a zvratene. chces so mnou chodit?”. Líbí se mi, že hoši mají smysl pro humor a nadsázku - to se cení!

Hudebně již nejspíš tušíte, o co se bude jednat, že? PRÜGELKNABE - kluci se netají láskou k Dead Radical nebo XBrainiaX. Jejich skladby jsou pocta právě jim a všem skupinám se stopáží pod 1 minutu. Už jak jsem se podíval na vinyl, minutáž mi byla naprosto jasná. Uslyšíme 9 fast/power violence pecek s trefnou lyrikou, která je věcná, cynická, ale i vážná, vtipná a hlavně chytrá. Na svět se je třeba koukat s nadsázkou a Ty texty jsou fakt skvělý. Ukázky mluví za vše: „... je to jak píchnutí do vosího hnízda, ale kde na to ti Spazz vůbec přišli?“, „Kočka, Dead Radical a xBrainx, Dead Radical hojí duši, xBrainx uleví tělu“, „Jestliže má společnost moc ničit a ponižovat jednotlivce, je potom právem jedince ničit společnost“. Devět textů, devět bodů k zamyšlení. VOCATIO INTERNA jsou na tom s textovou stránkou podobně s obalem. Je to dostatečně ujetý, musím se dlouze zamýšlet a moc záchytných bodů pro orientaci není. Hoši, já už asi chápu význam té vaší věty: „Mame radi vsetko neesteticke a zvratene.”. Tři kusy velice těžko uchopitelný lyriky. Vaší představivosti se meze nekladou.

Je třeba něco napsat i k hudbě, ikdyž je asi dostatečně jasný, o co půjde. PRÜGELKNABE = hrubej power violence/extrémní hc výplach. Je cítit, že je to zahraný na plný kule, s láskou k P.V.. Nepřeslechneš ani závan INFEST. Super práce hoši! Samozřejmě čekej krátký songy, rozjezdy, zvraty, dvojzpěvy. Čapne Tě to za pačesy, má to perfektní dynamiku a dvojzpěvy se moc dobře doplňují. Každej má trochu jinou barvu – šlape to! Chci víc! VOCATIO INTERNA …, no není to tak jednoznačný jakou s jejich parťákama na druhé straně. Obal i texty jasně napověděli a s hudbou je to podobné. Dostaneš chaotický mix power violence, extrémního hardcore … jednou více chaos, pak zase o kus méně, rychleji – pomaleji, více sludge – více psycho … pocity mám jako ráno po kocovině. Není to na první poslech, chce to být ve střehu!

Super singl přesně s kapelama pro Play Fast Or Don´t festival. Život je krátkej, tak nelze ztrácet čas dlouhýma písničkama. Všechno už stejně bylo řečený a že téhle muzice nerozumíš? Nelámej si s tím hlavu, Rubikovu kostku všichni nesloží a film „Černá kočka, bílý kocour“ se všem taky nelíbí …. (S)

Deska vychází v nízko-rozpočtovém nákladu 250 ks, tak neváhej! Singl pro recenzi poskytl http://deadheroeslabel.blogspot.com, kde si desku můžeš koupit. Samozřejmě ji seženeš u dalších labelů, kterými jsou 625thrash, Killing Art records, Tribe Of Eternal Sun, Totalitariasm Still Continues a Olga Hepnarová.

http://bandzone.cz/prugelknabe
http://bandzone.cz/vocatiointerna
http://deadheroeslabel.blogspot.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_violence

Žádné komentáře: