středa 15. května 2024

COCK SPARRER - HAND ON HEART
























12"LP (Pirates Press Records)

Cock Sparrer jsou anglická oi punk rocková kapela fungují úctyhodných 52 let. Jejich horká novinka je pojmenovaná Hand on Heart a jedná se o osmou řadovou desku, nejspíš poslední. Volně navazuje na album Forever z roku 2017, ale vlastně na celou předchozí tvorbu. Čistý zvuk, zapamatovatelné melodie, dobré texty a autentičnost - přesně o tom je i novinka Hand on Heart.

Nové album Hand On Heart bylo delší dobu avízované a očekávané. Vyšlo za spolupráce Pirates Press, Randale Records, Captain Oi! a Cherry Red. Vydaných verzí je hodně, vybrat si můžeš z různých barevných variant vinylů, picture LP, CD disku nebo magnetofonové kazety. Cock Sparrer vznikli v roce 1972 v londýnském East Endu a právě oni pomohli vydláždit cestu oi punku v punkrockové scéně. Fungují skoro stejně dlouho, jako jsem na světě a pokud bych chtěl zapíchnout ukázováček na časové punk rockové ose, další známé punk rockové kapely byly založeny následovně - The Ramones (1974), The Sex Pistols (1975), The Clash (1976), Black Flag (1976), The Misfits (1977) nebo Bad Brains (1977). 

Již z video ochutnávek k písničkám I Belong To You, With My Hand On My Heart nebo Here We Stand muselo být jasné, že album se ponese v klasickém Cock Sparrer duchu, tj. melodické hymny, emotivních a silné punkrockové pecky. Cock Sparrer hrají od svých začátků v podstatě podobný styl, jen ho pilují k preciznosti. Právě proto mě baví a líbí se mi i jejich osobní texty, bez frází a klišé. Aplikovat se dají na životy každého posluchače. Hudebně lze o písničkách na Hand On Heart říct, že se jedná o klasický Cock Sparrer styl - čistý zvuk, zapamatovatelné melodie, dobré texty a autentičnost. Zmínil bych i písničku My Forgotten Dream, která je snad až romantická, ale mám to rád! Srdce na dlani. Jako velkou hitovku považuji pecku Here We Stand, doplněnou povedeným video klipem! Je o šeďi a útrapách všechních pracovních dnů, každodenním chvatu, problémech a zároveň obyčejných radostech jako je kafe, pivo, muzika nebo koncert! Silné obyčejné věci! Většinu písniček jsem si poměrně rychle oblíbil, zapamatoval a jako by se stali soundtrackem všednosti. Na zvuk desky jsem si trochu zvykal, ale po několikátém poslechu rozpaky rychle zmizely. 

Křest desky proběhl 06.04.2024 v londýnském klubu Shepherd’s Bush Empire a je zaznamenaný na netu. Délka vystoupení byla skoro dvě hodiny, což je na Cock Sparrer pány hodně solidní výkon! Podíval jsem se na celý set a vydržel jsem až do konce! Cock Sparrer mají určitě spoustu fanoušků po celém světě a jsou kapelou, na kterou mohou vyrazit tři generace společně - táta, syn a jeho syn. Celkový dojem z desky podtrhuje pěkný old school obal s motivem Cock Sparrer hospody. Vyzdvihuje vyznění textů a snad i familiární atmosféru.

Neřekl bych to, ale pro mě je tohle nejposlouchanější deska letošního jara! (S)

piratespressrecords.com 

Seznam skladeb:
A1        With My Hand On My Heart
A2        Mind Your Own Business
A3        I Belong To You
A4        Rags To Riches
A5        No Way Out
B1        Take It On The Chin
B2        One Way Ticket
B3        Nowhere To Be Found
B4        My Forgotten Dream
B5        Here We Stand

Desku věnovali Pirates Press Records, díky!

Žádné komentáře: