čtvrtek 28. ledna 2021

ORBAN | rozhovor

Orban jsou power violence parta z Brna a okolí. Venku mají debutní vinylovou nahrávku (split s Carl Gut) a co od nich očekávat? Zběsilou rychlost, krkolomné přechody, stop and go pasáže, řev ... Členy Orban najdeš v Godot Youth , No God Rhetoric, Brünner Todesmarsch a určitě ještě v dalších kapelách ... Žádný “sludge” povídačky kolem, jdeme na rozhovor ...

Otázky: Samuel, odpovědi: Orban.

Ahoj, jsem rád, že máte chuť pustit se do rozhovoru. Nedávno Vám vyšla debutní vinylová nahrávka s Carl Gut! takže to beru jako ideální příležitost popovídat si . Představíte se na začátek?

Nazdar všichni, já jsem Viktor a biji do bubnů války. Název kapely je po mně, aby přitáhl pozornost lidí k fašistickým tendencím ve východoevropské politice (včetně České republiky). Aktuálně stále konsoliduji moc ve své zemi, samozřejmě pro dobro národa. Snažím se potlačit jakoukoli formu individuálního myšlení, zejména iniciativy v oblastech umění, literatury a vědy, které by byly pro mou vládu nebezpečné.

Šestistrunný mistr Donald právě přežil Covidovou dezinfekční injekci přímo do žil, aby zůstal naživu na této bídné, ploché zemi. Nyní je zaneprázdněn pokračováním své volební kampaně, která úspěšně zasévá zrna nenávisti a rozkolu, a nemůže odpovědět na tuto první otázku. Nicméně spolu sdílíme mnoho názorů i metod a strategií. Jsme dlouhodobí přátelé sdílející úsilí o to učinit naše národy opět velké a skvělé.

I když Vladimír je frontmanem, je spíše mužem, který rád zůstává v pozadí, ale je jedním z hlavních aktérů naší celosvětové mise. Křičí, křičí a skáče nahoru a dolů v davu na živých vystoupeních, vyjadřujíc jeho nenávist proti režimům jiným než jeho.

Recep drtí 4 struny, ale jeho hlavní prací je budovaní silného Turecka pod jeho vládou, potírání zrádců v populaci, zejména novinářů, a otravných akademiků, zkrátka aktivity co přesně zapadají do našeho klubu. Zejména s Recepem vytváříme tyto tiskové prohlášení.

Díky za fajn představení, vidím, že se nebudeme nudit:) Popiska na Vašem profilu zní - power-violence / Brno. Čím Vás tenhle styl zaujal a co můžete p/v maniakům nabídnout?

Recep: Baví nás hrát a chovat se nevypočítavě, hrubě a hlasitě. Samotný název stylu reprezentuje to co máme rádi: moc, sílu a násilí (nejověřenější způsob jak moci nabýt). Nabízíme pouze takové řekněme power-violence pro chudé, protože bohatství samozřejmě patří nám. Myslím, že dál to nemusím rozebírat - každý si může poslechnout sám.

Donald: P/V je o tom, že nevíš co přijde potom. Vládnou lichý počty dob. Zabíjíš dobrý riffy tím, že je zahraješ jednou. Pévé desku si poslechneš několikrát a stejně si zapamatuješ jen 3 pasáže. Orban nikdy nebude sludge se sypačkou.

Jak dlouho fungujete a v jakých dalších partách jste hráli (hrajete)? Můžete napsat i pár řádek o Vašem split singlu s Carl Gut, pokud se nepletu je to Váš debut na vinylu, že?

Viktor: Kapela začala v roce 2018 a toto je naše první nahrávka (9 válů za 4 minuty:). Nahráli jsme několik dalších písní (v studio SHAARK v Bzenci), které půjdou na Play Fast or Don't compilation LP vol.2. který bude vydán Psychocontrol Records někdy příštím roce. V současné době naši členové hrají v Godot Youth, No God Rhetoric a Brünner Todesmarsch (a ještě v některých dalších dosud neznámých nových kapelách z Brna). Pokud bych měl uvést všechny kapely, které jsme zatím hráli, byla by tato odpověď dvakrát tak dlouhá jako nyní :)

Singl Vám vyšel v době, kdy je hraní stopnutý! „Zavzpomínejme“ na živé hraní, jak dlouho trvá Vaše vystoupení? Kolik jste odehráli koncertů a na jakých místech nejraději hrajete?

Vladimir: No se singlem jsme ještě pár akcí stihli odehrát. Tuším, že Prostějov a ještě někde. Naše sety jsou poměrně krátké cca 10 minut, ale u tohohle stylu hudby, kdo by chtěl čumět na kapelu, co hraje půl hodiny, že? Já osobně hraju nejradši na menších akcích a místech. Nejlépe bez pódia tváří v tvář s publikem.

Musí být název p/v kapely podtrženej?

Donald: Samozřejmě nemusí, naopak je to už celkem ohraný klišé zavánějící trapností. Na druhou stranu je to celkem snadno rozeznatelnej signál že se nejedná o punkrock, stoner, crust ... Když posloucháš PV deset let a pak ho založíš, tak chápu že si tam ty dvě čárky prostě chceš dát.

Předpokládám, že jste z Brna, jak vypadá tamní aktuální palová scéna? „Moc, síla a násilí“ … jste ve válce s „emem“?

Donald: V Brně moc palovejch kapel není. Hc/punk stále vládne železnou pěstí. Napadá mě ze současných jen No God Rhetoric, kde hraje stejný maďar na bicí jako u nás. S emem potažmo emocrustem jsme ve válce už od dob Hellnation.

Recep: Já si teda někdy na koncertě emo dám rád, a některé kapely mají k PV blízko (emoviolence), jako např. Orchid, Guayana Punch Line. Za možnost je tehdy vidět na živo bych se vzdal třeba i východní části Turecka.

Jak by jste Váš nový split singl sami představili?

Donald: Pro Orban je split první nahrávkou a pro CxGx labutí písní, čili něco starého končí a něco nového začíná. CxGx tam májí super zvuk z Davosu. Zakis nahrával snad 6 stop kytar přes sebe takže to dost tlačí. Nás posuzovat nebudu. Taky jsme kámoši a máme stejného člena, takže to bylo celkem logické.

Když jsme u power violence, jaký jsou Vaše zásadní alba a který kapely Vás inspirujou?

Recep: PV nejlépe na živo, ale ze starších věcí: Charles Bronson, Infest, Lack of Interest, z novějších: Punch, Dead Radical, Sidetracked. Popravdě poslouchám víc thrashcore / HC / punk než PV a naživo všechno co je živelné/rychlé je super.

Donald: Zásadní album pro mě bude určitě Youth Attack od CHARLES BRONSON. To můžu poslouchat pořád dokola. Pak kompilačka Possesed to Skate kde jsou kromě CH.B. mimo jiné SPAZZ a DESPISE YOU, SPAZZ - La Revancha/Crush Kill Destroy, NO COMMENT - Downsided. DESPISE YOU - Westside Horizons, INFEST - No Mans Slave, DEAD RADICAL, SFN, XBRAINIAX ... Ze současných kapel bych určitě zmínil FAILURE z Itálie, ONA SNOP z Leedsu, NEGATIV NULL, STIMULANT, INTERNAL ... Z českých mě baví vesměs vše, co vyplodí známé ostravské duo Vobtáhlovský - Zhulina a Band. Svět ten, čert vem od SHEEVA YOGA bylo první PV album co jsem si koupil na vinylu. Pouštěl jsem ho tolikrát že mi dnes už skoro nehraje. Stejně tak LYCANTHROPHY hrají totál přesnej stop and go, že naživo z toho vždycky nechápu. Taky valím hodně Fast/Thrashcoru ala SCHOLASTIC DETH, LIFE'S HALT, WHN?...styčný body jsou dost podobný.

Jak vidíte Vy osobně hardcore punk v roce 2020?

Recep: Jestli funguje to, že čím víc je svět ve sračkách, čím víc čelíme státnímu útlaku, oligarchii, obyčejnému zmrdství a kreténismu, tak vznikají lepší kapely, tak by rok 2020 a další mohly být celkem plodné.

Donald: V roce 2020 těch koncertů mohlo být víc. A kolik jich bude v roce 2021 ha? Make fastcore great again!

Co když Vám položím otázku - jsi víc muzikant nebo punk?

Donald: Muzikant ze mně nebude... to už bych poznal.

Matroš na Vašem singlu má cca 4 minuty, ve kterých je všechno řečený. V rozhovoru jste zmínili, že „pévé desku si poslechneš několikrát a stejně si zapamatuješ jen 3 pasáže“, jak si to pamatujete Vy? Jakou v tom máte „matematiku“? Hlavně mě zajímá, jestli je ve Vaší muzice všechno pevně daný nebo jestli je i prostor na improvizaci?

Viktor: Normálně máme na koncertním programu asi 15 skladeb a všechny valy jsou na 99% vypracované, není zde prostor pro improvizaci. Na živých koncertech se samozřejmě mohou vyskytnout chyby které se snažíme upravit hned, ale podle mne musíme použít spíše naši rutinu než improvizaci. Při psaní nových písní se snažíme do nich vkládat nová řešení a nové nápady - možná pro nás jsou takhle snadněji zapamatovatelné, než jako by to byly obyčejné pasáže hrané 4,8, nebo 12krát... Když posloucháš například Ona Snop se také ptáš, jak je možné si to pamatovat ty vály co mají, a myslím, že kouzlo leží někde tady ...

Recep: Já mám paměť grafickou a hlavně děravou, tak si to prostě musím opakováním vtisknut do hlavy a pak to už mám tak poloautomaticky v ruce. Improvizace občas na živo menší je, ale náhodná a nezamýšlená. V muzice, kde se často mění riffy a rytmy, se těžko improvizuje, každopádně myslím, že nějaké noisecore apod. kapely to i tak umí. Orban ale je o materiálních jistotách, disciplinovaném rytmu a tvrdé ruce zákona, tak to máme rádi.

Donald: Ono to až tak složitý není, recept je povětšinou hrát na lichý doby a občas tam hodit jednu rovnou "hitovou" pasáž. Snažíme se vyvarovat neduhu všech Crossed Out klonů a nestřídat v každým válu výsypy s bahnem. Vály mají kolem půl minuty a těch změn tempa a riffů je tam většinou kolem pěti, šesti takže pokud nejsme na zkoušce úplně mimo (teda spíš já, rytmická sekce nehulí), tak jsme schopný do 2h dát do kupy základní kostru, která se potom ještě dotváří. Improvizace u mě přichází občas nechtíc naživo když nějakou pasáž zapomenu. Naštěstí po třech vteřinách bezradnýho lítání po hmatníku se riff změní a skáču do šikanzenu zpět. Spoluhráči potažmo diváci si toho kolikrát ani nevšimnou.

Jak jsme psali, Váš singl má 4 minuty / koncert cca deset minut, mám pocit, že s rozhovorem to trochu protahuju. Jsem rád, že jsme si mohli popovídat, těším se na Váše živé vystoupení a přeju Vám, aby Vaše nahrávky byly jednou ceněný jako EP´s Charles Bronson. Prostor na závěr je Váš …

Donald: Díky za prostor. Nejlepší sedmipalce od CH.B. jsou splity s Ice Nine a Quill. Všem začínajícím PV kapelám bych než mě vyvedou z oválné pracovny vzkázal, že si vybrali škatulku ve které se fantazii více než kdekoli jinde meze nekladou a tím pádem není třeba neustále kopírovat zajetý koncept rychle/pomalu... Buďte avantgardní.

Recep: Díky za rozhovor! Díky všem co v kdečem pomáhají, a např. organizují koncerty, koneckonců vzpomínky na ty obzváště vydařené si já cením víc než naše desky. Tak zdar a snad se brzo uvidíme na živo!

orbanviolence.bc.com

Žádné komentáře: