čtvrtek 15. února 2018

Nesoučást Stroje – s/t | 7“EP






Sedm řek a sedm polí


překročit i se svou holí.


Někdy se vrátit přes hory,


aby přes lesy bylo zas kam jít...




Po 14 letech vychází finální nahrávka kapely Nesoučást Stroje, která byla zaznamenána v Moc Plevele v roce 2004. Aktuální mastering udělal Honza Šamánek (Gattaca, Remek, Lakmé …) v letošním roce. Nesoučást Stroje byli Egy, Oskar, Vumáč a lokalizovaní byli někde kolem Hořovic a okolí. Fungovali v letech 2002-2004 a hráli rychle. Nahrávka, která vychází po velice dlouhé době je pohledem do roku 2004, kdy ukončili svojí existenci. Písničky měli původně vyjít na 10“, ale nakonec všechno dopadlo jinak - Nesoučást Stroje se rozpadli. Singl, který právě vychází, není předzvěstí reunionu, není ani snahou vyškrabat další šuplíkovou nahrávku z historie českého hardcore punku. EP vyšlo víceméně náhodou, kdy slovo dalo slovo a několika lidem se to zdálo jako „dobrý nápad“. Na vydání singlu se podílela celá kapela a doplňuje se tak chybějící střípek v diskografii Nesoučást Stroje (split kazeta s Lahar, split EP s Lycantrophy). Lze to brát i jako střípek chybějící do české diskografie extrémní muziky. Nesoučást Stroje se drželi hesla Play Fast Od Don´t a jejich styl můžeš pojmenovat různě – extrémní hardcore punk s prvky power violence, fastcore grind punk … bordel … Kromě intenzivních vystoupení měli Nesoučástky kvalitní texty, které zůstávají aktuální i po letech. Nahrávka původně vyšla v roce 2004 na páleném cédéčku pod hlavičkou labelu kapely Antigravitation Records a název dostala Rohlíky.

Napoví i několik slov s Egym (konec roku 2017):

Egy, co pro Tebe znamenal název Nesoučást Stroje v době, kdy to bylo aktuální? Jak by si představil kapelu tehdy, a co by si o ní řekl teď, v roce 2017? Na ten název přišel Wum a pro mě znamenal nechuť být součástí tohoto systému (stroje) a tím pádem vše dělat, žít naše životy po svém. Samozřejmě jsme si ani v mladické naivnosti nemysleli, že by jsme nebyli součástí stroje (systému). Šlo spíš o postoj k životu a věcem kolem nás. Žel každý jsme se do něčeho narodili (a je fuk, kdo se kde do jakého stroje narodil) a my jsme a budeme děti tohoto stroje. Možná snad i jeho produktem a jde stranou, jak moc se snažíme stroj neživit. No živíme, i když se tváříme, že ne. Myšlenku ať si každý dokončí sám. Každopádně jsme nebyli kapela, která si řekla, že budeme hrát jako támhleti a ne jinak. Spíš jsme to tlačili do vývoje a myslím si, že je to slyšet v hudbě i textech. Z dnešního pohledu bych něco možná napsal jinak, ale to bude tím, že jsme skoro o 15 let dál. Něco z těch textů nás přesáhlo a sahá až dodnes.


Nahrávka vychází po 14letech, proč jste jí tehdy dali název název "Rohlíky"? Tak jestli si dobře pamatuju, tak ty "rohlíky" vzešly z nějakejch pindů při nahrávání. Nejspíš šlo o to, jak se dnes vyráběj věci, který normálně samozřejmě používáme, konzumujem. Ráno si koupíš deset rohlíků který sníš, aniž by sis to nějak uvědomil a to opakuješ každej den... 


Jak by jsi ty sám pojmenoval Váš styl? My tomu říkali třeba rychlokravál...


Vyšlo jako 7“EP v nákladu 260 ks za spolupráce Samuel Records / Nesoučást Stroje / Mur-mur Meteoroid / Krtek a k poslechu je na http://samuelrecords.bandcamp.com.



Žádné komentáře: