čtvrtek 23. března 2017

THE LANCASTERS - Alexander & Gore


12“LP (Pirates Press Records)

Jednou z nových (nebo lépe, poměrně nových) desek na labelu Pirates Press Records je nahrávka kanadské kapely THE LANCASTERS (z města Vancouver). Deska je svým způsobem návratem v čase, pomníkem a vzpomínkou. THE LANCASTERS fungovali v letech 2000-2005 a zanechali po sobě pouze jedinou nahrávku - album Alexander & Gore, které vyšlo jen jako CD verze (2003). Rok 2005 byl pro kapelu finálním, přestože nahráli nové skladby, tak již nikde nevyšly. Kapela se rozpadla. Dva členové dále pokračují v kapele pojmenované BISHOPS GREEN a nevydané skladby The Crow, Alone, Rat Race a Night Terror, se nově nahrané objevují na jejich prvních titulech - EP a Pressure. Nahrávce Alexander & Gore se dostalo mnoho mezinárodních ohlasů a Pirates Press vydání přináší reedici téhle desky, speciálně upravené masteringem (Telegraph Mastering – mastering některých desek Poison Idea, Artic Flowers, Battalion Of Saints, Okkultokrati … atd.) pro vinyl. Vinylová reedice má i nový obal a celkově perfektní zpracování, jak je u Pirates Press standartem.

Na první poslech je muzika THE LANCASTERS „lo-fi„ / punk oi (chápej jako jistou vzpomínku na punk rock 70tých let, kdy punk byl opakem mainstremu – kratší písničky, šlo se přímo k věci, bez nějakých kudrdlinek). Já jsem napsal lo-fi, posluchači THE LANCASTERS by to možná označili jako dřevní / autentický zvuk. Je to prostě strohý, očesaný street punk / oi (to oi je zde myslím důležité:)), se skvělým zpěvem (zpěvák THE LANCASTERS je i zpěvákem BISHOPS GREEN). Já po několikátém poslechu konstatuji, že můj prvotní dojem zmizel - vnímám jen dobře napsané písničky, které vyzdvihuje, a „hitový potenciál“ dodává, zmíněný zpěv. Vyzdvihnu ho, ikdyž se vždy snažím vnímat kapelu hlavně jako celek. Přesto u THE LANCASTERS je tím, co dělá nahrávku (kapelu) silnou. Malá poznámka k hitovému potenciálu, poslouchali jsme tuhle desku s dětma cestou ze školky a dcera říká „ty Ramones dneska znějí trochu jinak …“

THE LANCASTERS odkazují na americký i evropský oi punk, street punk, 70tkový punk. Díky zpěvu se mi vybaví hlavně Cock Sparrer, protože to tohle je opravdu hodně chytlavý street punk/oi, se vším co k tomu patří, úderné energické písničky s chytlavými refrény a sbory. Určitě lze přirovnat i ke kapelám jako Red Allert, 999, 4 Skins, 86 Mentallity nebo Blitz. THE LANCASTERS skladby jsou možná jednoduché, ale jejich rytmika je žene kupředu, má to prostě svou sílu a charisma.

Většina pecek z desky se mi velice rychle vryla do paměti.

Případná dorůstající punk/oi generace může najít v textech (muzice) THE LANCASTERS signály, díky kterým své sociální odloučení, pochybování – prostě teenedžerské bloumání, udělá snesitelnějším. Třeba i jistým kopnutím pro hledání motivaci k cestě jít dál s heslem „the future is ours…“. Nemusíš tedy věšet hlavu a směle kupředu. V textech narazíš na konfrontace my/oni, což není to ryze konkrétního. Za „my“ si snadno můžeš dosadit jakéhokoli teenedžera, který se nenarodil v rodině „horních deseti tisíc“. Utéct se ale dá i s punkrockem. Outsider By Choice (Wasted). Můžeš tak svým způsobem najít klid, hodit trápení za hlavu, a prostě žít. Ano, pokud ten punk rock budeš poslouchat.

V textu jedné písničky plzeňských Demöralyzér zaznělo „punk is dead, asi budu skinhead“ … já tím na závěr chci říct, že skinhead nikdy nebudu, přesto tahle deska má silnej hitovej potenciál a je tahem přímo na branku. (S)


Seznam skladeb:


A
1. Burn The Bastards
2. Asphyxiation
3. I Don't Wanna Be
4. Why Don't You
5. Mental Breakdown
6. Take A Look

B
1. The Future
2. Stiff
3. Control
4. Wasted Life
5. Marching Through The Streets
6. Lights Out


piratespressrecords.com

Žádné komentáře: