úterý 27. ledna 2015

Samuel Records ohlasy

Čas letí velice rychle a je to již skoro tři měsíce, co jsem vypustil dva nové tituly na Samuel Records. Díky všem, kteří si nahrávky koupili a podpořili můj poměrně odvážný nápad.

Nahrávky jsou stále k dispozici, je možné si je objednat na emailu samuel.records@seznam.cz a k poslechu jsou umístěny na https://samuelrecords.bandcamp.com.

Moc děkuju za pár ohlasů! Díky!!!

Landmine Spring - Complete Ride Session LP
Deska, kterou mi udělali Samuel Records velkou radost, nahráváno v letech 98/99. V tý době jsem žil pouze pro koncerty, ten konkrétní víkend. Starší kluky jsem před Sedmičkou obcházel stometrovým obloukem úcty a zvědavosti a sehnat Vansky bylo ještě pár dalších budoucích let téměř nemožný. Vůbec nevím, co sem v tý době dělal v zimě, i tahle deska je taková optimisticky letní. A hlavně nestárne a snese srovnání s tím, co se hrálo v tý době za mořem, kde sis pro ty Vansky mohl dojít krásně a jednoduše.
(Tchichiman, Co má v přehrávači Tchichiman? / Co má v přehrávači Tchichiman? - http://www.kidsandheroes.com )

How Can Limo Kid Kill Your Dreams? - 6
Nové číslo Kloučova a Jesusova společného zinu které je po předchozích profi číslech návratem ke xerox tradici. Zároveň je osekané o obvyklé atributy zinů jako sloupky, recenze atd. Tři rozhovory, jeden tour report a nazdar. Nelze to ale nazvat ochuzením protože všechny rozhovory jsou zajímavé a inspirativní. Mluvím teď pouze o Kloučově části protože druhou část jsem ješě nestihl přelouskat. vychází s kartonovou přebálkou.
(M5, Day After mailorder)

Landmine Spring - Complete Ride Session LP
Je září roku 1999 a já konečně po týdenních oplítačkách se salmonelózou stojím zase na nahou. Co víc, stojím v pražské Lucerně jednou rukou si držím padající kalhoty a druhou foťák. Tu noc právě tady vystoupí FUGAZI, kapela o které bez váhání řeknu, že dokáže měnit životy a vybaví se mě taky dvě věty z tehdejší bible Rock proti proudu (r.v.1992): "Fugazi projíždějí celým světem a káží proti společenským zlům. Neberou si na cesty drogy a alkohol, ale brožované knížky a minerálky". Haha. Ten večer s nimi vystoupí také (mimo jiné) strakoničtí Landmine Spring, kteří právě křtí své první (lisované CD) "Ride". Ani náhodou by mě nenapadlo, že tahle deska vyjde za 15 let znovu, na vinylu a já k ní budu psát recenzi. Celý tenhle asfalt beru jako zápisník, kdy jednotlivé zářezy jsou i historické dotyky nás samotných. A tak musím nahlídnout i do svých vzpomínek, které mě pojí se spojením LS a Samuel. Honzu Kloučka znám léta, první vzpomínka se mně vybaví na reklamu Samuel records, která byla otištěna v časáku Agaila (Balaclava kids), design kulturisty mě přesvědčil a napsal jsem si o distro list. Ten přišel po víc jak roce (možná dýl) a pak to začalo:). Honza se poslední léta netajil tím, že chce vydat desku Ride znovu a tentokrát konečně na vinylu. S ubíhajícím časem, kdy propast od rozpadu kapely a dne vydání se markantně zvětšovala, se tento plán jevil jako čím dál větší bláznovství a finanční sebevražda. Ale za ty léta, jsem ani na chvilku nepochyboval, že tento plán se stane skutečností, protože Samuel je prostě blázen. Blázen v tom nejlepším slova smyslu, kdy své sny stojí za to realizovat na úkor těch logických překážek, které jasně říkají NE. A být obklopen těmito blázny jasně říká, že to má smysl, dělat věci tak jak chcete vy a ne jak se očekává, že by měly být dělány. Další zářez mně konečně dostává ke kapele samotné. Píše se rok 1997 a kamarád Korda mně podává CD-r Do You Answer Me?, které mu právě přišlo. Minimalistickej obal jak z učebnice fyziky a hudba, která jasně nezapadala do prasopalového Brna. První poslech a byl jsem okouzlen. Energie a přitom silný melodie. Naléhavej vokál. Vzor kapely z Revelation records, kdy HC kids hrají rock. O rok později konečně vystoupí i zde naživo (po boku Balaclavy) v lužáneckém sklepě. Opět parádní a takový "skromný". Vybaluji desku a nechám ji olíznout jehlou. A cítím takový to napětí a trošku i nervozitu jestli na tohle už přeci není jenom pozdě. A pak se to ozve notorický kytarový promáchnutí z leva a zprava. A já cítím sakra ono to tam pořád je a má to sílu jako blázen. Parádní zvuk, melodie a energie. Vzpomínky jsou opět před očima. Vinylové verze zachycuje komplet studiové nahrávání z období MCD Ride, takže tu najdeme i dvě skladby z Your World a jeden z kompilačky Ten Years Ego. Nejvyšší čas začít dělat bláznivý věci, stojí to zato!
(Jirza, http://czechcore.cz)

Landmine Spring, čili Complete Ride Session
Jsem naprosto přesvědčen, že tohle je parádní záležitost. A to navzdory faktu, že několik let v devadesátkách jsem proflákal na základní škole se záležitostmi jako Plexis, Kabát, Alkehol nebo Tři sestry. A samozřejmě The Offspring. Zatímco oni v S.O.S andělsky bodovali s videoklipy TO, v Medúze Čert na koze jel, Ota Hereš vykřikoval, že chce pít Nonstop, a na Nově útočil singl Pretty Fly (for a White Guy), ve Strakonicích zkoušela kapela, která vydala svoje první a následně druhé EP. Po vydání Ride se kapela objevila v Lucerna Music Baru před Fugazi. A celistvé Complete Ride Session po patnácti letech vyšlo na "znovuzrozeném" labelu Samuel Records. Celistvé proto, že původní EP Ride bylo bez několika skladeb na desetipalci, dema a songu What Was Broken, který vyšel na kompilaci Ten Years Ago (Noiseworks Records/Silver Rocket). Původní proto, že už tehdy vyšlo u Samuel Records. Smyčka se stahuje. A nutno podotknout, že Landmine Spring na nahrávce Ride (i Complete Ride Session) jsou skvělí. I po všech těch letech. Takhle se dřív prostě hrálo. Bylo to do it yourself, bylo to indie, byl to hardcore. Byl to punk! Melodika, zpěvnost, houpavost. Nutící bez výhrad přikyvovat do rytmu. Občas si kytary s bicíma jen tak pohrajou, dají důraz na konkrétní takty. Tak, aby se posléze zase rozpohybovaly do středního tempa. Zcela vyhovující, s lehce melancholickou náladou, zvuk kytar zvoní, to mám rád. Byli tu Lvmen, rozebíhali se Anyway, jeli Gnu a Ravelin 7, bylo tu spoustu dalších. A byli tu Landmine Spring. Vyhraní a konkurence schopní. Narazil jsem na ně o mnoho, mnoho let později na LP Sip of Wine. V distru Day After Records za celých sedmdesát ká. A po celou dobu, co si vychutnáváte vinyl Complete Ride Session (chvalte Pána - Samuela), máte prapodivně příjemné pocity. Od úvodních kytarových tónů skladby One Step One Mile přes výraznou Wasted Time a perfektně cizí píseň Stranger až do demo konce posledního tracku. Z dnešního pohledu už z pravěku. Deska neztratila nic ze svěžesti roku ´99. Bezva výlet do let minulých a retro vzpomínka na Texas Is the Reason, American Football nebo třeba ty Fugazi.
(Honza Štelcík, www.fullmoonzine.cz)

Sneeze. (Ne)klid hvězd & strun
Sneeze je sólo projekt Vlasty Marka, zpěváka a kytaristy strakonických Jaywalker. Hudba Jaywalker, která v sobě nese stopy Hot Water Music a punk/post-hardcore přelomu tisíciletí celkově, není sice přehnaně rychlá, ale tady jde o ryze akustický feeling a táhlého ducha posmutnělého folkaření. Postačí kytara a vlastní hlas, který nepostrádá potřebnou dynamiku, dramatičnost a nervózní odraz dnešní doby. To je jedna podoba. Podoba druhá je jemné přizvukování v do zblbnutí opakovaných silných heslech - refrénech. Break the Silent je příklad za všechny. Monotónní repetice, postupně sílící do hrozby reálného rozbití ticha, ale jen na chvíli. Vzápětí se kytara i hlasy postupně zklidňují, aby zbylo jen několikanásobné opakování hesla "a capella". A takhle si Sneeze na desce Stars & Strings poťouchle laškuje po celou dobu. Zdvojení nebo snad dokonce ztrojení akustických kytar a vokálů, lehké pohrávání si s klavírikom nebo ojedinělým zvukem elektrické kytary. To všechno tady můžete najít. Nezvyklá pestrost a barevnost za použití minima nástrojů. Šest skladeb, ze kterých smrdí flanelové košile, plnovousy a vůně dálek, ačkoliv do Strakonic je to z Mělníka jen sto šedesát kilometrů. Přesně takhle si představuju tenhle typ punkových "folkařů": Chuck Ragan, Tim Remis nebo neživý Tony Sly. Nálada desky jde ruku v ruce s obalem, na kterém jsou vyobrazeny šedočerné mraky táhnoucí oblohou a fotka v inlayi zobrazuje chuť svitu slunečních paprsků prosadit se skrze mračnou hradbu. Perfektní a trefné, přesné do emocionality Stars & Strings. Nahrávka byla pořízena na přelomu let 2013 a 2014 v autorově obýváku, kde byla i zmasterována. Vyšla před pár měsíci u Samuel Records, který po letech hibernace vydal v krátké době dvě desky. Shodou okolností muzikantů ze Strakonic. A obě znějí parádně. Emo kids můžou zaplesat, tohle ale smete každýho. Natuty.
(Honza Štelcík, www.fullmoonzine.cz)

Díky za podporu .... Samuel

Žádné komentáře: