úterý 22. července 2014

Choroba Mysli č.6

zine (DIY)

Čas letí, nikdo ho nezastaví. Věci přicházejí, i odcházejí. Poslední dobou vyšlo myslím hodně zinů, ať již zcela nových nebo novinky zaběhnutých plátků. Obsahově slabých nebo obsáhlých, je to jedno za každý jsem rád. Snad i proto, že znám tu mravenčí, někdy nekonečnou, práci v pozadí. Po dvou letech, snad se nepletu, vychází další, již šesté pokračování, píseckého plátku Choroba Mysli. V podtextu má napsáno „hudebně politického zinu“, což celkem přesně vypovídá o jeho obsahu. Propojuje hardcore / punkovou / grindovou část, s „politickým pohledem“ na svět kolem nás. Aktuální číslo se věnuje katastrofám, a osobně si myslím, že to je přínosné. Nic se tím sice nezmění, ale přesto, lidské chyby se opakují stále dokola. Nikdo se nepoučí. Zachyceny jsou Bhopalská tragédie v Indii, najdeme psaní o havárii v americké jaderné elektrárně Three Mile Island. Některé věci by se měly stále a stále opakovat, nebudu se bavit jen o zmíněných katastrofách, ale o i příkoří, které bylo pácháno na lidech, a samozřejmě zvířatech. Tyto témata v hardcore/punkovém zinu vítám a myslím si, že nepotřebuji žádné velice odborné elaboráty. Pokud věci prostě prověřím „svatým googlem“, začne se na mně sypat spousta informací různé kvality a podrobnosti. Jsou to impulzy, které probírají ze spánku. Je potřeba hledat informace. Pak třeba zjistíme, že nemusíme jen mlčet, až nám za domem budou chtít stavět spalovnu odpadů nebo něco podobného. Každý má právo na svou „občanskou neposlušnost“, a to že v historii proběhlo množství velkých tragédií, je pro to jen impulzem (a zároveň smutným faktem).

Přečíst si můžeme i rozhovory, první z nich je s Jožkou (See You In Hell). Je to celkem obsáhlé povídání o životě, s pohledy z mnoha stran, o muzice, cestování, lásce k metalu, atd. Dozvíte se i to, že Jožka nemá rád léto a hippies. Celkově jsem se mnoho pozitivních věcí z povídání nedozvěděl, přesto pozitivním je právě fakt, že Jožka jde stále po své cestě, a moc toho na ní nemění. Dalším, obdobně obsáhlým povídáním, je rozhovor s chomutovskou smečkou V rukou osudu, aneb nikdy si nezahrávejte s nikým z Chomutova! Povídání je opět podrobné a o kapele se něco dozvíte. Pro grindcore fanatiky nebude neznámou kapela Blockheads, grindcore kapela hrající od roku 1992 a před sebou máte původní rozhovor udělaný pro Chorobu Mysli. Venku mají desku „This World Is Dead“ (Relapse Records). Je tento svět opravdu mrtvý? Těžko soudit, přesto Blockheads si myslí, že je. Navíc najdeme fotky Punks in Aceh nebo z koncertního místa Garáž v Budějovicích, recenze a jako bonus je uveřejněný rozhovor s Ondrou Lycantrophy, který původně vyšel jen v elektronické podobě na internetu. Nadšeným psaním je zaplněno 80 stran ve formátu A5 o hardcore punku pro hardcore punx. Těším se na další číslo … (S)

PS: Seženeš přímo u vydavatele na emailu prustrel@centrum.cz nebo v distribucích Papagájův Hlasatel Records nebo Day After. Časem určitě i někde jinde.

Žádné komentáře: