pondělí 25. listopadu 2013

CJ RAMONE – Reconquista




CD/DVD (C.J. Ramone Self-released) / Picture 12“/LP (Pirates Press)
Bylo nebylo. V roce 1974 vznikla jedna velice výrazná americká punk rocková skupina (její název záměrně neuvedu, alespoň v úvodu). Zrodili se v New Yorku a působili do roku 1996. Za dobu své existence odehráli tolik koncertů, že kdyby je hráli v jednom kuse, jako souvislé turné, trvalo by přes šest let. Ovlivnili a stále ovlivňují nejednoho mladého, i postaršího teanegera a myslím si, že to trvá dodnes. Postačí, když uvedu jména členů z jejich loga – Johny / Joey / Dee Dee / Tommy … pak třeba „Rock'n'Roll High School“ … a každý již asi ví, o jakou skupinu se jednalo, že? Dostávám se k chlapíkovi jménem Christopher Joseph Ward, který přijal umělecké jméno C. J. Ramone, a v téhle významné kapele hrál v jejích posledních letech (1989–96). Ročník 1965, takže žádnej mladík …

„Reconquista“ je debutní nahrávka, kterou si CJ RAMONE vydal vlastním nákladem, za pomoci Pirates Press (vyšla zde picture 12“LP verze, obratem vyprodaná a klasický 12“LP press). Předem řeknu, že pokud i ty patříš mezi příznivce jednoduchého „Ramones punk rocku“, budeš desku oddaně protáčet. Na albu je na ploše 35,5 min. dvanáct pecek a k CD je přiložené DVD s filmem, jak album “ Reconquista“ vznikalo. CJ RAMONE je hlavní persónou, kolem kterého se dění točí, a jako „kapela“ na desce hrají ve složení: CJ RAMONE (bassa/zpěv), Steve Soto (The Adolescents  - kytara + další vokály) a Jose Medeles (The Breeders, 22 Jacks – bicí). Na nahrávce se setkáme se spoustou dalších výrazných muzikantů, takže i tím je deska určitě zvýrazněná. Jsou to: Billy Zoom (X), Jonny "Two Bags" Wickersham (Social Distortion, U.S. Bombs), Jay Bentley (Bad Religion, The Circle Jerks, T.S.O.L etc.), Marcus Hollar (Street Dogs), Matt Katz (Blondie), Frank Agnew (The Adolescents/ 45 Grave), Dan Root (The Adolescents/ One Hit Wonder), Pamela vain, "The Chimpan three" (zpěvový trojlístek ve složení John Mauer, Marcus Hollar and Greg Stocks).

CJ RAMONE je postarší usměvavej chlápek (stejně tak všichni ostatní muzikanti v kapele), a z jeho písniček dýchne nostalgie, i srdcařský punkový přístup. Na debutním albu „Reconquista“ je zaznamenáno dvanáct pecek, které jsou hlavně o životě, lásce, příchodech, odchodech, rozchodech a o R´n´R. Hudebně přesně ten tip muziky, kterou se tolik proslavili Ramones a která nenechá mladé, ani staré, „duševně zestárnout“. Osobně jsem rád, že se ke mně dostala LP verze desky, ale i CD/DVD s dokumenten o „Reconquista“ nahrávání. Jedná se příjemný sestřih rozhovorů, povídání, zaznamů ze studia i zkušebny a vypráví příběh nahrávání alba. Ikdyž chlápkové jsou „postarší ročníky“, tak na mně dýchla vlna naprostého nadšení. „Reconquista“ se stylově pohybuje někde mezi „Rocket to Russia“ a popovějšími písničkami od Ramones. Prostě jednoduchý, skvěle zahraný, energický punk rock. Většina písniček je vlastních, jen „Waitin' For The Man“ je předělávka od Lou Reeda.

Víc nemá cenu psát. S albem „Reconquista“ se můžeš napít elixíru věčného mládí. Skvělá deska! ¡Adios Amigos! (S)

http://cjramone.com
http://piratespress.com
Seznam skladeb:

What We Gonna Do Now?  2:41 
Three Angels  2:57 
You're The Only One  3:00 
Nobody's Sweetheart  2:47 
Shut Up  2:42 
King Cobra  3:43 
Now I Know...  3:28 
Ghost Ring  2:25 
Waitin' For The Man  2:18 
Goin' Home  2:17 
Low On Ammo  4:19 
Aloha Oe  2:57
Celé album je k poslechu na http://www.youtube.com/watch?v=oSUbrI6JzzI
Více i albu http://kauhajokinyt.fi/~jplaitio/CJRamoneReconquista.html
Rozhovor: http://www.concertlivewire.com/interviews/ramonecj.htm
Video: http://www.youtube.com/watch?v=cw8k1CCZXKw

Žádné komentáře: