úterý 3. září 2013

MURUROA/BAIXO CALAO – split




12”LP (kooperace labelů)

Svět je tak velký, jak jen budeš chtít! Myslím si, že zmíněná „poučka“ platí na 100% pro split, na kterém se sešli písecká grind/crust bruska MURUROA a brazilští grindeři BAIXO CALAO. Léto je za námi, zapomeň na bermudy a plážovou náladu, téhle nahrávce vévodí variace slova GRIND.

MURUROA je kapela z Písku a vznikla na troskách bývalých kolegů ve zbrani GREX. Všichni členové kapely pamatují nejlepší časy klubu Paluba, tudíž nejsou žádnými nováčky. Věrní slovu GRIND, jdou rovnou k věci, a rozbušku na své straně podpalují písničkou „Danse Macabre“ (ne, není to cover, ani vyznání, skvělé německé skupině, ve které hráli někteří členové Quattro Stagioni) a je podle ní pojmenovaná celá jejich stranu vinylu. Hudba i texty jsou hrubé, zrozené ze šedi všedních dní, ve kterých žijeme. Není tak špatně, vždycky může být hůř, přesto zaznamenávají rozčarování ze světa, pocity odcizení, nasranosti … temnější stránky lidského bytí. „Miliardy na zbrojení, lidi chcípají hlady, vlády zvedají daně“ … stokrát opakované, stokrát pravdivé, stokrát se nic nezmění.  Hudebně hrají metalický grind s hrubým vokálem a občasnou změnou v rychlosti, „sludge“ zpomaleními a valivými pasážemi. Kombinují grind s crustem, thrashem a snad i extrémním hardcore. Nahrávka je myslím velice dobrá, z mé strany rozhodně nadšení … Skvělá práce, perfektní jízda! Laťka je nasazena vysoko. Poznámka pod čarou, pohlavek mi dal výňatek z textu „… byl jsem v parku, četl jsem si knihu, ptáčkové kolem zpívali …“. Čekali by jste něco podobného u grindcore skupiny? Na své straně mají MURUROA šest vlastních písniček a jeden cover, předělávku od Ratos de Porão.

BAIXO CALAO = brazilský grindcore s typickými dvěma vokály. Osobně mi to nedá nevzpomenout na ROT. Jejich strana vinylu je poskládaná ze tří různých nahrávání – 8 nových válů + zbytek skladby z „Atmo Mediokra“ (CD) a „Tu Crias“ (EP). Zabijácká fotka kapely navodí atmosféru, přeškrtnuté noty, trika Ratos de Porão … naprostý hudební násilí, dva doplňující se řevy, murmur vs. ječák.  GRINDCORE řežba … Kapela hrála na Obscene Extreme 2012 a více o nich nejspíš napoví záznam části jejich vystoupení  http://www.youtube.com/watch?v=fySe4gQe69E .

Nahrávka vyšla v kooperaci mnoha labelů a navíc na velice pěkně udělaném 12”LP vinylu (barevném). Skvělá práce a pro GRINDCORE freaks rozhodně povinnost! (S)

http://bandzone.cz/mururoa 
http://www.myspace.com/baixocalao

PS: rozhovor s MURUROA najdeš na http://www.fobiazine.net/article/6658/mururoa--to-co-poslouchame-se-vice-ci-mene-promita-v-nasi-hudbe-/.

Žádné komentáře: