středa 18. září 2013

Dave Hause ‎– Time Will Tell



7“EP (Chunksaah Records)

Mám rád všechny ty chlápky, kteří vyrazí dobývat, s kytarou na krku, svět. Posledních dobou, a tím myslím pár let zpátky, jich přibývá jako hub po dešti. Chápu, že pro zpěváky to jsou nové výzvy a rozhodně se k jejich přístupu stavím kladně. Zpěvák s kytarou je pro mě většinou zárukou, že se bude jednat o muziku, kterou mohu poslouchat i doma, když si hrajeme s dětmi (oprava, lze ji poslouchat téměř kdykoliv). Pokud Vám něco říkají jména Mike Hale, Austin Lucas, Josh Small, Tim Remis, Mike Ness, Tim Barry, Kevin Seconds, Bob Mould (mohl bych jmenovat dál, ale výčet by byl delší než je potřebné), zaměřte se na jméno Dave Hause. Podobně jako u předchozích pěvců, tak i u něj máme nějakou historii, tím myslím, že hrál v dalších, poměrně známých, kapelách. Dave byl v 90 letech kytarista a zpěvák více hardcore punkových kapel, jako nejvýraznější beru nejspíš Paint It Black. Aktuální skupina, kde hraje na kytaru, a zpívá, se jmenuje The Loved Ones (Fat Wreck).

Uvedená jména neříkají nic a všechno. Určitě předem nám napoví, že sólový projekt Dave Hause, by mohl být zajímavý (… a on taky opravdu je!). Minimálně pro fanoušky zmíněných skupin. Jak je patrné z předchozích kapel, Dave má výrazný hlas a v minimalistickém pojetí, bez kapely, to funguje naprosto skvěle. V ruce mám singl z roku 2012, který je první ze čtveřice EP´s, spojených jednoduchou grafikou a jménem Dave Haus. Slyšet můžeme čtyři pecky, kterým vévodí výborným melodický hlas (nezaměňovat s podlézavým), doprovázených kytarou. Zvuk je čistý, nápady jsou jasné a výrazné. Rockového odéru je tak akorát. Dave je písničkář, ale já si nemohu pomoct, v jeho peckách cítím punkovou patinu, energii. Ostatně, když poslouchám The Loved Ones, tak v nich zase slyším písničkářství. Odér The Loved Ones je nepřeslechnutelný a strana A mi připomíná album Dead To Me „African Elephants„, zahrané akusticky. Strana B jsou dvě předělávky, jedna od The Bouncing Souls a druhou napsal Zak Kaplan (grafik a hudebník, kterého najdeme v kapelách Detournement, něco odehrál mi s Off With Their Heads, The Ratchets …). Dave jel i „Revival Tour Gang“ a k té příležitosti vyšel i 12“LP Chuck Ragan / Brian Fallon / Dave Hause / Dan Andriano na Ten Four Records.

Nevím, co bych vytknul, jsem na startovní čáře. Singl „Time Will Tell” je z roku 2012 a aktuálně má další čtyři pokračování (vyšly na Bridge Nine Records, Sabot Productions, Jade Tree a SideOneDummy Records) a venku je i velká deska. (S)

PS: dalším tipem, pro nadšence do podobných projektů, byl napsal Popeye (Farside) -
 youtube.com/watch?v=As66Q0EVqZ0 … vždycky se mi líbili akustické Farside písničky …

Video: youtube.com/watch?v=mAS62WhOeFYyoutube.com/watch?v=zd8E4xRheZA  

Seznam skladeb:
Time Will Tell       
Meet Me At The Lanes       

Ghosts On The Boardwalk       
Odessa


V ČR seženeš u Day After.

Žádné komentáře: