čtvrtek 7. února 2013

Infinite Light Ltd. – s/t



12”LP (Denovali Records)

Denovali Records lze brát jako pomyslnou vstupní bránu do království zvuků. Kráčíme po tenkých strukturách netradičních tónů a nekonvenčnímu přístupu k tvoření hudby. Většinu alb na Denovali propojuje moment tápání a hledání. Před sebou máme prázdný prostor, ze kterého se postupně vynořují různé dějové zápletky. Hudba “denovali interpretů” je klidná, až intimní, přesto má v sobě punc divnosti. Nad krajinou s jemnýni rysy, je temná obloha. Hudba je to naléhavá, vtahuje nás děje - mnohým se ale může zdát až moc osobní. Cítím, že s každým dalším poslechem se lze ponořit stále hlouběji a struktury zvuků se zařezávají do mých myšlenek.

Před světem neutečeš, přesto lze zavřít oči a dát svým myšlenkám prostor. Vypadnout! V tom je síla hudby od Denovali. Přenoska zapadne do drážek vinylu, sluchátka do uší a realita se bude rozptylovat, jako mlha, v roztodivných zvucích. Nezmění Tě to, ale na chvilku se dostaneš jinam. Ticho. Prostor pro zvuky. Svět ztichne. Ucítíš svůj tep, trávu růst. Ticho. Tlak. Vychází světlo. Krajina je prázdná. Jsi stejný, přesto je všechno jinak. Magie.

Deska “s/t” je z roku 2011, tuším debut. Zub času ji ale nepoznamenal, slyším tóny, které jsou nadstylové a nadčasové. Infinite Light Ltd. je projekt tři lidí - Nathan Amundson (aka Rivulets), Aidan Baker (Nadja, Whisper Room, ARC) a Mat Sweet (aka Boduf Songs). V upoutávce jsem četl popisku „minimal folk, abstract post-rock, glitching noise a ambient drones“. Minimalistická hudba je opět pečlivě propojena se strohým obalem a vede nás k přemýšlení (hledání) i po vizuální stránce. Grafika a hudba se protíná a jde téměř ruku v ruce. Obal ve mně navozuje atmosféru po jaderném výbuchu. Nejde již nic vrátit a krajinou se nese „tlak“. Všechno je mrtvé, nikdo již nežije. Najednou vychází slunce. Pokud by to někdo uviděl, zatlačil by slzu dojetí. Krása, kterou již nikdo neuvidí. Minimalistická atmosféra je tvořená zvuky, samply. Album vznikalo v roce 2010, kdy se členové zavřeli ve studiu a každý sám nahrál svůj „session“. Jednotlivé nahrávky pak propojili do jednoho celku. Uslyšíme elektronické zvuky, samply, zvuky známé z běžného života, ale i flétnu, bubny a akustickou kytaru. Celá deska má úžasnou atmosféru, i přesto, že je z velké části složená jen ze zvuků.

Začínáme v momentě, kdy vycházejí sluneční paprsky. Prach se usazuje, nervozita mizí. Všechno je jemné a mladicky nejisté. Po krátkém úvodu rozčeří atmosféru dva hlasy - Mat Sweet (první) a Nathan Amundson (druhý). Děj plyne pomalu, s notnou dávkou napětí, a my se dostane do nejsilnějšího místa na desce - vynořuje se krásná, cyklicky se opakující, akustická kytara, s nádherným riffem. Dá se říct nosným, protože se s ním do konce alba setkáme ještě několikrát. Vystupuje s jistotou, šarmem, a stejně tak i mizí. Zvuky.

Všechno je krásné. Krajina je prázdná a hudba Infinite Light Ltd. zní jako vzpomínka na lidskou civilizaci. Kdyby někdo přežil, novému pojetí světa by již stejně nerozumněl. (S)

Seznam skladeb:
A1 December 12 5:58
A2 Vision Of God In A Cowbarn 2:00
A3 Weather 4:22
A4 The Bullet Sent To Kill Me Is Already On Its Way 5:30
A5 Surprising Spectral Illusions Showing Ghosts Everywhere And Of Any Colour 3:57
B1 Eyes Of Snow 3:00
B2 (More) Weather 3:11
B3 Down Among The Mashers Part 4 1:14
B4 The Sophic Putrefaction 5:09
B5 All Blues 5:53

http://www.denovali.com 

Rozhovor: http://www.attnmagazine.co.uk/feature/4233  

Žádné komentáře: