úterý 17. dubna 2012

Digger Barnes – Every Story True


12“LP (Hometown Caravan)

Digger Barnes je od prvního pohledu zajímavý chlapík, věku neurčitého. Živě vystupuje střídavě sám nebo s doprovodnou kapelou a je tajemný nejen svým vzhledem, ale i tvorbou. Pokud mu dáš šanci, jeho tóny dostanou ruce a naprosto si Tě podmaní. Mluvím z vlastní zkušenosti. S rozvážností sobě vlastní zatím vypustil na světlo světa debutní „s/t“ singl, split Ep s kamarádem Alliem a album „Time Has Come“. Nahrávky mu získaly nejednoho příznivce a patříš-li k nim i Ty, jeho novou desku jsi možná netrpělivě očekával. Vyšla před pár týdny na Hometown Caravan Records z Německa. Svou atmosférou navazuje na předchozí album „Time Has Come“. Digger je elegán s vizáží postaršího hráče pokeru. Jednou jsem o něm napsal „… má „imidž“ někde mezi východoněmeckým pornohercem a thrasherem. Některé z našich babiček nebo maminek by si možná podle tohoto jména vybavily jednu z hlavních postav z amerického seriálu Dallas. Opravdu nevím, jestli to byl úmysl. Tuším však, že Digger je velký recesista, možná samotář a zcela zaručeně velký talent. Má dar pro psaní písniček a prezentuje je stylem, kdy věřím každému slovu.“ Zároveň cítím, že k němu patří nejistota a magická atmosféra.

Digger dělá svou hudbu, která se nedrží jednoho stylu, ani časových dimenzí. Jeho slova Tě mohu v dobrém, i ve zlém, doprovázet životem a to v jakoukoliv hodinu. Nové album je složené z devíti příběhů, které jsou přednášeny (chápej zpívány) výrazným a jistým hlasem, za doprovodu minimalistických tónů. Zní, jako kdyby do cyklicky se opakujících riffů foukal slabý vánek a jeho tep byl řízený metronomem. Atmosféra je opravdu velice silná a nad ní, jako z mlhy, vystupuje hlas - jistý, chladný i teplý, pohladí i vzbudí nejistotu. Ano, je to Digger a věřím, že každou vteřinu má detailně promyšlenou a naplánovanou. Jeho slova, jsou jeho plán – chce podat své příběhy co nejpřesvědčivěji. Je jako mág, který vchází do našich životů. Přichází se svým plánem, světem. Jdeme hodně poklidně, sledujeme děj jako v divadle a postupně nám prostupuje pod kůži. Diggerův svět je potom i náš svět. Oproti předchozí desce „Time Has Come“, je na „Every Story True“ více mlhavé atmosféry, kterou miluji na albu Steve Von Tilla „A Grave Is A Grim Horse”.

Horst Schimanski se převtělil do střihorukého Edvarda, Amélie z Montmartru se přestěhovala do Kreuzbergu (Berlína). Tenhle film není v režii Quentina Tarantina, volant pevně v rukách Digger. Žijeme a nit našich příběhů mnohdy uniká v mlze. Nejsem objektivní, jsem lapený. Jsem omotaný tenkou nití Diggerovo slov. Potkáváme se v mlze. Můžeš ho milovat nebo nenávidět. Zvolil jsem to první. Samozřejmě je to o tom, co hledáte a směr našich cest často nabere díky náhodám zcela nepředpokládaný směr. Jeho písničky v létě chladí a v zimě zahřejí. V každém ročním období pohladí po duši.

Digger se na svou cestu vydal před dlouhou dobou. Jako hudebník doprovázel Chucka Ragana a Austina Lucase, v děkovačce jsem ho našel i na jedné desce Alela Diane. Hraje sám nebo s doprovodnou kapelou, složenou z různých hudebníků. Živě jsem ho ještě neviděl, ale moc se na to „jednou“ těším. Kromě kapely často využívá i videoprojekci a na vizuální ztvárnění své hudby, myslím, klade velký důraz. Všechno chce propojit a dát do souvislostí. Byl jsem zklamaný, že v desce chybí texty. Napsal jsem mu. Digger mi je sice neposlal, omluvil se a vysvětlil mi, že má plán - v nějakém budoucím projektu je chce propojit s hudbou, obrazem, aby posluchač nečetl slova jeho písniček jako básničku. Aby je prožíval přímo v daný okamžik …

Vychází s krásným malovaným obalem, opět přímo od Diggera, a na silném 180g vinylu. Devět písniček a devět kroků pro domácí pohodu. Deska, kterou zaručeně nikdy neprodám a pokaždé, když jsem si ji zatím pustil, jsem našel něco jiného. Magie. (S)

http://www.diggerbarnes.net/
www.hometowncaravan.de

Digger Barnes „My Name Is Digger“ http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=portal_index&page_include=p_publications_det&id_publication=75901

Digger Barnes -Time Has Come
http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=portal_index&page_include=p_publications_det&id_publication=78039

Digger And Allie „Split“
http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=portal_index&page_include=p_publications_det&id_publication=75909

Žádné komentáře: