pondělí 26. března 2012

v/a 1st Annual


7" Picture Disc Box Set (Pirates Press Records)

Prapůvodní láska k některým věcem má zajisté své kořeny někde hluboko v dětství. Držím v ruce box šesti picture singlů z Pirates Press, který mi je sympatický i tím, že obdobnou krabičku jsem držel v ruce již jednou, když jsem byl malej a jen s tím rozdílem, že v ní bylo několik singlů Spejbla s Hurvínkem. Famózně udělaný picture box set – kruh se uzavírá i otevírá zároveň. Vzpomínám na dětství a vrací se mi i má hudební náklonnost k melodickému punk hardcore. Nostalgie je většinou fajn, přesto když se podívám na picture box zcela nezaujatým pohledem, musím i říct, že všechny kapely mně zaujali jak hudebně, tak celek svým zpracováním. Na tomto netradičním výběru je ve hře převážně melodický punk hardcore. Melodie, refrény – prostě hodně chytlavá záležitost, přesto bez syntetické „emo“ chemie, známé od většiny „větších“ pop punkových kapel současnosti. Stále v tom slyším spíš ranné kapely z Fat Wreck, Hot Water Music odér a proto jsem si ke kompilaci velice rychle našel cestu. Box obsahuje šest nádherně udělaných picture singlů a pokud máš náklonnost k old-school tatování, bude se Ti líbit o to víc. Šest EP´s v tvrdé krabičce, s velkým plakátem s námořnickým logem Pirates Press, i jednotlivými tetovacími motivy od zúčastněných kapel na straně druhé, dvě samolepky a placka navíc. Netradiční cesta, jak vydat cca 70 minut muziky a spojit tvorbu dvanácti různých kapel.

Poslouchám spoustu stylů a pokud se budu bavit o melodickém punk (hardcore), zmínil bych v souvislosti s „Annual 7" Picture Disc Box Set“ kapely jakými jsou The Loved Ones, Dead To Me a jim podobné, protože hodně podobně zní většina písniček na kompilaci. Melodický punkrock, který je zahraný přesně takovým způsobem, aby měl své charisma, nenudil, nepostrádal energii a stále se dal hudebně označit za punk, když tohle je opravdu hodně široký pojem, mnohdy na tenkém ledě. Zkrátka a jednoduše – super muzika ke sketování, pití piva nebo limonády, případně k okopávání zahrádky.

Původně jsem se chtěl zmínit o všech kapelách na výběru. Stylově jsou hranice celkem jasně dané – melodický hardcore punk – dvanáct kapel a dvanáct odlišných přístupů k věci, přesto hodně podobných. Nakonec bych raději uvedl jen seznam kapel:

1. The Bouncing Souls / The Lucky Stiffs : Picture Disc
2. The Explosion / Street Brats : Picture Disc
3. The Generators / Riverboat Gamblers : Picture Disc
4. The Black Romeos / The Sore Thumbs : Picture Disc
5. The Ratchets / The Pervz : Picture Disc
6. Armed Suspects / The Skels : Picture Disc

Ze známějších skupin bych zmínil snad jen The Bouncing Souls z New Jersey, kteří jsou i u nás dostatečně profláknutý svou muzikou, ale i labelem Chunksaah Records, který provozují. Hned za nimi The Explosion, kteří hrají svižný energický punk, vydali něco na Jade Tree a posléze na „major“ labelu. Další kapely jsou zajímavé tipy na seznámení a víceméně všechny fungují s podobnou rovnicí - vezmi punk + přidej odér kapel jako Lifetime, Hot Water Music, Dead To Me, The Loved Ones, Flogging Molly, trochu americana, R´N´R, kapku Social Distortion charisma a máš obrázek, o co asi půjde. Pokud je to Tvá parketa, desku seženeš u Pirates Press. (S)

PS: Pokud bych měl vytrhnou ze souvislostí dvě písničky, byli by to The Explosion „Mothers Cry“ a Street Brats „Destination Nowhere“ – obě jsou naprosté hity!

http://www.discogs.com/Various-1st-Annual-7-Picture-Disc-Box-Set/release/1803802
http://www.piratespress.com/

Žádné komentáře: