čtvrtek 22. prosince 2011

Zeměžluč - Hledání


2LP+CD (Papagájův Hlasatel Records)

Představovat Zeměžluč? Bylo by to nejspíš zbytečné, jsou punkovou klasikou z Brna a znát je bude nejspíš každý! Letošní rok pomyslně oslavili své významné životní jubileum a právě v tento čas jim vyšlo na Papagájovo Hlasateli nové album s názvem „Hledání“. Cesta je život, cesta je cíl - Zeměžluč je na ní (na scéně) již 25 let! Zub čas zanechal možná pár vrásek na tvářích členů kapely, ale jejich muziku nepoznamenal. Pánové hrají léty prověřený energický punkrock, doplněný o výrazné zpěvy a vynikající texty. Hudba i lyrika, to jsou dvě roviny, které budou střídavě bojovat, i na nové desce, o Vaší pozornost. Propojené jsou svěžím duchem a po několikátém poslechu se vše spojuje do jedné linie a písničky začínám vnímat naprosto samozřejmě jako jeden celek. Přesto hned v úvodu vypíchnu textovou stránku … je úžasná a texty mají jistý, až dá se říct duchovní přesah! Kvalitu textů měla Zěměžluč vysokou téměř vždy a není se proto čemu divit, že tomu tak je i na nové desce. Hned v úvodu řeknu, že „Hledání“ je velice silné album a kapele nelze nesložit obrovskou poklonu. Svým způsobem až velkolepé dílo, přitom je tak čisté a skromné. Protkané je motivem „hledání“, které je pomyslným nosným tématem a setkáváme se s ním od první do poslední vteřiny. Ostatně ono „hledání“ vnímám, i já osobně, jako svou cestu životem.

Zeměžluč hraje energický punkrock (když říkám punkrock, myslím punkrock) s velice silnými a trefnými texty. Jejich síla je v tom, že nediktují, nepřikazují … je v nich prostor pro hledání a věř, že odhalení odkryjí i Tvá bloudění životem nebo povědomé bolesti. Hodně věcí v dnešních dnech zmizí velice rychle nebo má velice krátkou životnost. Texty Zeměžluče jsou jako léty otestované strasti – jsou lidské a blízké každému z nás. Naprosto v nich postrádám jakoukoliv nadřazenost, poučování nebo kalkul pohybující se v ego-výšinách - tohle je řeč obyčejných a vnímavých lidí, která život sám nejspíš nejednou otestoval. Materialismus aktuálně vítězí nad duchem a i tento fakt (a doba ve které žijeme) dodává albu „Hledání“ na síle. „Hledání je naděje …“. Je to tak jednoduchý, když věci správně pojmenuješ. Slova Zeměžluče působí prostě, mají svou váhu a někdy z nich až zamrazí. S každým poslechem se zařezávají hlouběji a hlouběji do mého podvědomí, dojem je silnější a silnější. Hudebně „Hledání“ skvěle šlape – surový vs. inteligentní vs. melodický punkrock, který šlape, je energický a agresivní zároveň. Ano, slyším v jejich muzice všechny tři roviny a deska má navíc super zvuk.

Mohl bych desku srovnávat s předchozími nahrávkami – neudělám to. „Hledání“ je Zeměžluč v roce 2011, nahraná v sestavě Šoty, Titanik a Fredrikson. Zeměžluč je to silná, svěží a bez přimíchané pachuti. V novém roce by měli přijít nějaké personální změny, ale to není poprvé a aktuálně nejspíš ani podstatné.

Vychvalování je zbytečné - Zeměžluč to nepotřebuje. Znovu řeknu, že alfou i omegou mé náklonnosti jsou velice silné texty. Neuvěřitelně autentické a jejich údernost cítím v tom, že v hledáčku je individualita jedince, jeho tápání - cesta. Zhudebněné básně, životní příběhy. Řvané hrubým hlasem i dvojhlasem a podtržené výborně zahraným punkrockem, který vyzdvihují melodické linky, ve kterých se jako problesky ranního slunce objevují velice silné melancholické záblesky. Album „Hledání“ má plošný příběh a zmiňovaný motiv hledání je ztvárněn ve 24 čtyřech písničkách. Neboj, nebudeš se nudit – tvář poznáš nejednu a stejně tak i úhly pohledu. Během poslechu se nejspíš budou měnit i Tvé oblíbené písničky a přes chmurné vize, budeš ve finále povzbuzený! Je totiž cítit naděje.

Neztrácej svou naději - je možné, že právě na téhle desce najdeš povzbuzení pro svou další cestu. Album „Hledání“ je klenot. Je jako léčivá rostlina, která Tvé chmury nevyléčí, ale zcela určitě budeš mít jistotu, že v nich nejsi sám. Radosti, bolesti, naděje, doufání, zoufání … není podstatné, co si myslím. Jedno mohu říct jasně – přišel konec roku, desek jsem slyšel hodně a aktuálně již třetí týden poslouchám velice silnou desku – „Hledání“ od Zeměžluče. Pamatuj, kdo hledá nalézá. Někdy máme perly fakt na dosah, přitom je nevidíme … (S)

PS 2: Velká pochvala putuje i PHR, který desku vydal náležitě honosně vymakanou! Za dobrou cenu dostaneš dvě LP uložená do potištěných sáčků, ve velkém rozkládacím gatefold obalu a s potištěnou vnitřní stranou kapsy. O obal se postaral Martin Přibyl, který dělal komixový fanzin ZKRAT.

PS 2: Skvělým zpestřením desky je hostování zpěvačky La Fraction, která se Zeměžlučí nazpívala magickou písničku, která Tě svým cyklicky opakovaným textem doslova pohladí a odvede do bloumavých výšek. Super!

PS 3:Rozhovor se Šotym si můžeš přečíst na následujícím odkazu http://www.kidsandheroes.com/rozhovory/zemezluc-164
http://czechcore.cz/cgi/sonic.cgi?templ=portal_index&page_include=p_publications_det&id_publication=77953

http://phr.cz/
http://www.zemezluc.net

Žádné komentáře: