pondělí 3. října 2011

Hlasatel „Otevřený punkzine pro neupjaté lidi“ 2011


zine (Papagájův Hlasatel)

Po jedenácti letech přichází Papagájův Hlasatel crew s novým číslem svého stájového plátku pojmenovaného Hlasatel. Vypadá moc pěkně a obsáhle. Nejspíš to bude i Váš první dojem, když zine vezmete do ruky. Hlasatel ještě voní tiskařskou barvou a při bližším očuchávání zjistíte, že opravdu nejen pěkně vypadá, ale i většina článků je zajímavých. Podtitulek zinu zní „otevřený punkzin pro neupjaté lidi“ a myslím si, že přesně to se tvůrcům povedlo – ukázat věci, které mají v Papagájovo Hlasateli rádi, poutavým i zajímavým stylem. Rozhodně nemusíš znát diskografii CRASS pozpátku, aby jsi mohl v zinu číst, články jsou přínosné i pro Ty, kteří vědí, že něco jako „anarchopunk“ existuje. Slovo „zine“ je v případě Hlasatele trochu zavádějící, je to spíš malá brožovaná knížka nebo také punkové „revue“. Hluboká Orba v kapesním provedení? Nesrovnával bych!

Hlasatel má 180 stran, barevnou obálku a přečíst si v něm můžeš rozhovory s RATem (Varukers, Discharge), INYm (Gride, Radiolokátor), UCHÁZÍM, BURNT CROSS, OVERGROUND RECORDS, SECRET AFFAIR, SHEEVA YOGA, VEGALITÉ, VICE SQUAD, WITCH HUNT, NO FUTURE RECORDS, MATÚŠ, velice zajímavý je i článek o gravírování vinylů, tady se budeme pohybovat v první polovině osmdesátých let a nosníkem budou desky CRASS Records a kapel anarchopunkové scény té doby, recenze na tuzemskou fanzinovou tvorbu, článek o pozapomenutých kapelách první punkové vlny, cestopis „Jak jsem hledal punk“, historii RUDIMENTARY PENI, toureport V DOBĚ MORU + RISPOSTA a kulturní přílohu „FOTO V PUNKU“. Jak jsem již zmínil vše napsané čtivě a poutavě, s jistým přesahem, díky kterému zine může „něco“ dát skoro každému.

Pokud bych měl z kontextu celého zinu vytáhnout nějaký článek, asi bych to nedokázal. Hlasatel je kompaktní. Přesto, nejvíc mně asi zaujali rozhovory s Inym, Ucházím, Sheeva Yoga, článek o gravírování vinylů a celkově psaní o anarchopunkových skupinách. Všechny texty do sebe pěkně zapadají a jak jsem zine dočetl, složil jsem jeho tvůrcům pomyslnou poklonu. Velice mně potěšilo, jak velký důraz byl v anarchopunkové scéně kladený na práva zvířat a potažmo vegetariánství. V Hlasateli se dozvíte i to, že Rat (Varukers, Discharge) zmiňuje své oblíbené jídlo rybu a naopak zpěvačka VICE SQUAD je dlouholetá vegetariánka. Líbí se mi, že články Tě uvedou na do „problematiky“, ale názor si musíš udělat jen Ty sám. Jediný článek, respektive report (autor ať to bere spíš jako připomínku), bych napsal k cestopisu „Jak jsem hledal punk“. Připomínka má své opodstatnění v tom, že autor nejde do hloubky a drží se jen kapel, které zná on sám … nenajdeme tam nějaké plošnější informace. Přijde mi to jako hledat punk v Praze, jít na Václavské náměstí a přitom se nezastavit na 007. Připomínka z mé strany a nic ve zlém, ok? Třeba příště … . Rozhovory s Inym, Ucházím i Sheeva Yoga jsou velice obsáhlé a poutavé. Abych řekl pravdu, tak jsem snad ještě nikdy nečetl tak dlouhý rozhovor jako právě s Inym. Přesto jsem se v něm neztratil a bavil mně až do samého konce. Iny je osobnost! Ve všech rozhovorech jsou pokládané zajímavé otázky a snad i proto se nám dostanou poutavé odpovědi. V recenzích na tuzemskou fanzinovou tvorbu jsou zachyceny „aktuální“ výtvory české fanzinové tvorby za poslední dobu. Pěkné shrnutí a rozcestník pro všechny, kteří si stále rádi ziny kupují.

Rád sleduji domácí kreslíře, pohybující se v hardcore/punku. No, není jich nějak extra moc a třeba práce od Záviše, Gizberna, chlapíka z Rapsöd beru jako klasiky. Připsat si k nim můžeme i chlapíka Bena, který nakreslil obálku Hlasatele a moc se mu povedla. Obal prodává a v případě Hlasatele to jde jednoznačně ruku v ruce s jeho obsahem.

V „kulturní příloze“ se Hlasatel zabývá fotografii v hardcore punku, respektive jsou zde rozhovory se čtyřmi nadšenci (a nadšenkyní) do focení. Jsou to Siky, Vojta Florián, Jana Chržová a Roman Láriš. Uvidíme pár fotografií od každého z nich a v rozhovorech se o jejich práci dozvíme více. Dojde i na recenze publikací, zachycujících hardcore/punk fotografií, samozřejmě z poslední doby.

Aby toho nebylo málo v Hlasateli je hudební příloha, lisované CD prachatické skupiny Ucházím „Marnostroj“. Je to jejich nová nahrávka, která vyjde letos na Papagájovu Hlasateli jako CD/LP, se slibovanou literární přílohou. „Marnostroj“ je skvělé album a pokud jste měli rádi Ucházím styl na předchozích nahrávkách, bude nadšení! Ano, i zde je koktail namíchaný ze spousty různých stylů a texty jsou naprosto úžasné. Upřímně řeknu, že z textů Ucházím mám mražení v zádech. Místy jsou totiž tak pravdivé, jako by to odráželo některé těžké chvíle z mého života. Hudebně hrají Ucházím, jak bych to řekl, s větší lehkostí a skladby jsou celkově větší tah na branku. Opravdu se moc těším na literární přílohu.

Máme tady další přínosný pohled na punk i hardcore. Hlasatel je „otevřený punkzin pro neupjaté lidi“ a to není málo! (S)

http://www.phr.cz

Žádné komentáře: