neděle 2. ledna 2011

Viva The Lakes!



Pozdrav z chladného severu, švédského Stockholmu, mi nedávno poslal jeden známý. Jmenuje se Hegge a je součástí čtyřlístku, který tvoří on a jeho kamarádi Carl, Mikael a Pär. Jména, která moc nenapoví. Dohromady tvoří čtyřlístek Franklin Lakes. Teď již možná bude pár lidí více v obraze.

Franklin Lakes hrají dlouho a snad by se dalo říct hodně dlouho. Co vím, doposud nahráli víc písniček, než jich stačili vydat. Čas od času o sobě dají vědět a pak je zase ticho po pěšině. Naprosto nikam se netlačí a vlastně ani moc nekřičí. Možná nemají ani jinou možnost, ale právě to je jeden z důvodů, proč je mám rád. Tuším, že i v Čechách se stále najde pár nadšených posluchačů, které si získali svým vystoupením na plzeňském Fluff festu. To je ale již pěkně dávno.

Byl jsem překvapený, když jsem měl koncem roku v emailu několik empétrojek a příběh s jakým vznikly. Snad jsem si ne chvilku myslel, že Franklin Lakes se stali jen sólovým projektem Heggeho, jejich zpěváka a kytaristy. Ten však věc rychle uvedl na pravou míru a podle jeho slov kapela byla – je – bude složená ze členů Hegge, Carl, Mikael a Pär. Fajn zpráva! Pět nových písniček mělo reálnou podobu někdy začátkem minulého roku a po jednom z živých vystoupení ve Stockholmu, jim tamní zvukař nabídl velice výhodnou nabídku pro nahrávání. Slovo dalo slovo a Franklin Lakes s jeho pomocí nahráli bicí, kytaru a bassu. Všechno vypadalo velice slibně. Někdy se ale odhadne finální výsledek velice těžko, ikdyž se budeme snažit sebevíc. Po zvukařovi se slehla země. Po pátrání se od druhého spolumajitele studia dozvěděli, že opustil Stockholm a všeho nechal. Trpěl manio depresemi a odstěhoval se kamsi na samotu, zpátky ke svým rodičům. Nahrávka nenávratně zmizela. Pocity lítosti i vzteku Franklin Lakes neminuly. Nahrané stopy se nenašly a kapela neměla čas, ani studio, kde by je znovu nahráli.

V tom období se Heggeho silně dotklo úmrtí v rodině. Psal, že nikam nechodil a své negativní pocity ventiloval tím, že si za ušetřené peníze koupil počítač a během léta se naučil s počítačovými „studiovými programy“. Postupně ve zkušebně nahrál bicí od Carla, svou kytaru, Mikaelovu kytaru, Pärsovu bassu a svůj zpěv. Tak vznikly písničky „Gutter City“, „Here it comes“, „Chains“, „Off you go“ a „What happened“. Nahrávku pojmenovali jako „DEMO“ a jak Hegge píše, je za něj strašně rád. Texty jsou o různých životních průšvizích a následné těžké hlavě, která po nich zůstane.

Je možné, že budou znovu nahrané v klasickém studiu a třeba oficiálně nikdy nespatří světlo světa – to je otázka, kterou je asi zbytečné pokládat. Vy si můžete pracovní „DEMO“ podobu stáhnout v mp3 formátu na Samuel Records webu. (S)

Viva The Lakes!

www.franklinlakes.se
Link ke stažení: http://samuelrecords.net/mp3/Franklin Lakes (2010).zip

1 komentář:

Viktor řekl(a)...

Zní to dobře!

Všechno nejlepší v roce 2011!

Viktor M.