úterý 25. ledna 2011

DRAG THE RIVER „2010 Demo(n)s“


12“LP (Hometown Caravan Records)

Německý Hometown Caravan Records provozuje sympatický chlapík Elmer. Label funguje od roku 1999 a postupem času se vyprofiloval do zcela „all-country“ podoby. Když na desce zahlédnu povedené logo s karavanem, už tuším jakým směrem vítr povane. Mimochodem, pro tohle pěkné logo byla inspirací deska Split Lip „Fate's Got A Driver". To jste možná nevěděli, což? „2010 Demo(n)s“ je jedna z novinek na Hometown Caravan a Drag The River je přesně typ kapely, která zapadá do filozofie labelu. Jsou to dva stárnoucí punx, kteří si své odehráli v různých punk/rockových kapelách a jejich současná tvorba je zcela lo-fi country (punk). Silné písničky, které vznikají s kytarou v ruce. Jsou z Colorada (U.S.A.) a Ti dva chlápci jsou Chad Price a Jon Snodgrass. Někdy hrají jen sami dva, jindy se obklopí dalšími muzikanty a pokud Vám něco říkají jména Tim Barry, Austin Lucas, Josh Small, Digger Barnes, Chuck Ragan, jsou pro Vás Drag The River správná volba.

Mimochodem Chad je od roku 1993 zpěvákem ALL (osobně mám nejraději jejich album „Pummel”). Právě má náklonost k ALL nejspíš ovlivnila i mou oblibu Drag The River. Nebudu asi jediný, kdo se k nim dostal podobným způsobem.

Jak napovídá název „2010 Demo(n)s“, nejedná se o řadovou desku. Drag The River ji napsali v základním složení Chad a Jon. Nahrávka nevznikla ani v klasickém studiu, ale u Jona v garáži. „Garáž session“ je 24 písniček, z nichž 10 vychází právě na „2010 Demo(N)s“ Lp. Jsou to dema? Ano a dají se označit jako „demo“ nahrávka pro připravovanou novou desku. Četl jsem rozhovor s Chadem a nejspíš si o podobný společný split říkali i jejich fanoušci. Tak nebo tak, je to skvělý kus asfaltu! Není producentsky vymazlenej, ale o to víc je syrovější a autentičtější. Jde to od srdce, „tělo na tělo“ a pánové hrají bez kudrdlinek. Dle mého skromného názoru, je zvuk přesně to ono, co skladbám dodává patřičný „uvěřitelný“ rozměr. Poslech uteče jako voda v potoce. Já desku protáčím stále dokola a brzo jsem si začal s Drag The River pobrukovat. Chad se Jonem se po písničkách střídají a to mě hodně baví. Jejich muzika vychází z modelu clasického amerického folku a country, přesto si nemohu pomoct, ale cítím z nich punkové pozadí a přístup. Samozřejmě je to věc vkusu. Víš co, je to víc „dřevácký“ než třeba Bonnie Prince Billy a blíž to má k ochraptěnejm srdcařům jako jsou Chuck Ragan nebo Tim Barry.

Drag The River „2010 Demo(n)s“ je úžasná deska a přesně tenhle typ vinylu, který bych dal „naslepo“ kámošovi jako dárek. Do obýváku Ti vnese zvláštní příjemnou atmosféru a poslech vnitřně hladí po duši. (S)

http://www.hometowncaravan.de
http://www.dragtheriver.com
http://dragtheriver.bandcamp.com

Žádné komentáře: