čtvrtek 24. června 2010

AGUIRRE / BAD LUCK RIDES ON WHEELS „Tubes Gave Us Wings“


12“LPgatefold + CD (WIFAGENA Records)

Počasí ovlivňuje mé nálady. Předem říkám, že mi je lépe, když venku svítí slunce a pokud vidím zataženou oblohu, ze které neustále prší – mraky se dělají i v mé hlavě. Stejně jako hydrometeorologické podmínky, ovlivňuje sinusovku mých osobních nálad a pocitů hudba. Kapely o kterých začínám psát nejsou optimistické a svými tóny zaznamenávají bezútěšnou deštivou atmosféru našich životů. Okamžiky, kdy šlápneme látkovou teniskou do bláta a jasně víme, že cesta do suchého domova bude ještě dlouhá. Nezbývá nám však nic jiného než jít dál - AGUIRRE s BAD LUCK RIDES ON WHEELS jsou větrem, deštěm, bouří, nocí i dnem pro tuto cestu. Neboj, nechci zneužívat temnou atmosféru knížky „Cesta“. Podobnost tady sice je a osobně se zaměřuji hlavně na své osobní bezvýchodné pocity. Tápeme všichni a jen Ti silnější si sami dobrovolně protahují život poslechem tak bezvýchodné muziky jakými jsou AGUIRRE nebo BAD LUCK RIDES ON WHEELS.

BAD LUCK RIDES ON WHEELS je parta sympatických „grinderů“ z německého „východního“ bloku. Pokud se orientuješ v tamní scéně, většinu tváří budeš znát – najdeš členy Wojczech, Whos My Saviour, Idiot Savant, atd. atd. – předem jsem jim díky tomu napočítal nějaké body navíc. Počátky stylu BAD LUCK RIDES ON WHEELS by jsme možná mohli dohledat v kapele THE JACK OF ALL TRADES, kde někteří ze členů hráli. BAD LUCK RIDES ON WHEELS to jsou silné metalové riffy, kytarové plochy, rocková chytlavost a sludgecoreová/doom rozvážnost. Výsledek je zajímavý a svým způsobem osobitý. Neberu je jako další kapelu co použije metalové riffy, pořídí si „orange“ aparáty, nasadí vážné výrazy a hraje jako kapely ze Southern Lord. Tady cítím lidskost a srdce, to je pro mě podstatné. Vkusně kombinují metal, rock, sludge core, doom, snad i psychydelii a navíc mají progresivní „moderní“ zvuk. Místy mi znějí jako kdyby časem ozkoušené riffy hráli Arch Enemy (to myslím jako plus, abychom si rozuměli). Rozhodně jsou „kolosem“, který je dostatečně silný, aby zvládnul zaplnit jakýkoliv prostor a posunul nastavené hranice v našich myslích.

Někteří z Vás možná znají Herzogův vizionářský film „AGUIRRE, HNĚV BOŽÍ“ - v našem případě budu ale psát o sludge/crust skupině AGUIRRE z francouzského města Bordeaux. Jejich heslo je pomalu a bolestivě, přesto progresivně. Jako každá správná sludge core kapela, tak i oni nechávají své riffy dlouze vyznít a od prvních tónů páchnou bahnem. Čím víc jejich muzika prostupuje mým pokojem, tím hlouběji mě pohlcuje . Čekejte silné riffy, dobrý zvuk a nastíněná apokalyptická podoba je vyzdvihnutá lehce utopeným bezvýchodným řevem. Na své straně mají dva opusy, což je na sludge partu tak akorát, že? Slyším i jistý hudební přesah - odlesky francouzského ema a sabbaťáckých riffů. V AGUIRRE se utápím a čím víc je poslouchám, tím víc se mi líbí. Po pár minutách jsem ztratil přehled o čase - táhlé tóny odstraňují i prostor kolem mně. Na světlo v dáli nedojde – jen temno a tápání.

Deska vyšla za spolupráce WIFAGENA (Německo) + LA HUMANIDAD ES.. ..LA PLAGA (Španělsko) + ABITBOL (Francie). Provedení je okouzlující – krásný (dostatečně temný) otevírací gatefold obal, 180g vinyl s vloženým CD a kupónem pro bezplatné stažení nahrávky v mp3 kvalitě. Neváhal bych, třeba se chytíte jako já … (S)

http://wifagena.com/
http://aguirre-blrow.wifagena.com/
http://cultmetal.com/bad-luck-rides-on-wheelsaguirre-tubes-gave-us-wings

Možno objednat zde: http://samuelrecords.net/shop/info.php?idv=853

Žádné komentáře: