čtvrtek 19. listopadu 2020

Orban / Carl Gut - split

7"EP (Ultima Ratio)

Novotou ještě voní společný 7"Ep, na kterém se potkávají dvě české kapely - Orban a Carl Gut. Obě se věnují extrémnímu hardcore / grindu a spojuje je i město Brno. Podtitulkem singlu by mohlo být zažité heslo "krátce, rychle a hlasitě" - Orban jsou poměrně čerstvou power-violence krví a Carl Gut je grind-violence jízda. Pro Orban je splitko debutní nahrávkou na vinylu a pro Carl Gut zase pohřební písní, rozloučením.

Máš rád power violence? Budeš mít rád Orban, je to poměrně jednoduché. Nikdo v tomhle stylu určitě nechce žádné inovace a míchání stylů. Orban to nedělají (ikdyž jejich strana je hodně členitá a pestrá) a energicky servírují předpisový p/v - zběsilá rychlost, krkolomné přechody, stop and go pasáže, řev. Přesně tohle na tomhle stylu mám rád a je super, že i po letech se stále objevují kapely, které tenhle styl hrají. Na jejich koncertě buď ve střechu a před vystoupením vykonej všechny potřeby, protože pokud si odskočíš, můžeš se vrátit a bude vymalováno. Na jejich straně obalu najdeš slogan "každý národ má svoji svini" a pro název kapely se nechali inspirovat v Maďarsku. Členy Orban najdeš v Godot Youth, No God Rherotic, Brünner Todesmarsch a určitě ještě dalších kapelách z Brna a okolí. Parádní start!

Karel Gott je něco jako český Elvis, a jak praví citace v insertu "nezemřel jsem, neboť vím, že budu žít stále v srdcích těch, kteří mě milovali". Káju Gota měl rád Telex, má ho rád Syky z Rabies a jak je vidět, poklonu mu svým názvem vysekli i tihle borci z Brna (a okolí?). Carl Gut dělají Orban skvělé parťáky, personálně jsou myslím propojení a společné Ep je v pořadí jejich třetím split EP (již se potkali se Škoda 120, Bombatölcsér). Hrají rychle, násilně a se dvěma vokály. Extrémní nakládačka, hudebně i textově a kromě Káji měli rádi i čočku a opiáty (viz. text z EP). Předchozí větu jsem psal v minulém čase, loni na podzim to Carl Gut zabalili.

Orban na své straně servírují devět pecek, který utečou rychlostí světla a Carl Gut jsou na tom velice podobně, ikdyž hrají trochu "pomaleji" a songů je na jejich straně jen sedm. Singl je pěkně udělaný, s plakátovým obalem a vtipná jsou i středová kolečka (hlavně strana Carl Gut :)). Ani jedna z kapel se s ničím moc nesere a drží se hesla - přímočaře v tónech i textech. Orban i Carl gut mají svojí energií, která z nich jen tryská. Ultima Ratio se letos opravdu daří vydávat skvělé lokální singly ... super! (S)

orbanviolence.bc.com
profil Carl Gut

Díky Orban za promo EP!

Žádné komentáře: