úterý 8. února 2011

Esa z lesa „Chtěl bych vidět svět dětskýma očima“


7“EP (Pure Heart Records)

Po velice zdařilém debutním desetipalci, přicházejí Esa z lesa s novým singlem. Kapelu musel zaregistrovat snad každý, kdo sleduje dění na hardcore/punk scéně nebo se minimálně zajímá o české vinyly. Jejich debut byl velice sympatický a já musím napsat, že vtipný je i název kapely. Odvážný a neotřelý počin! Pobavil mě a zároveň se mi vybavil noční návrat z písecké Paluby (R.I.P.) ve společnosti Idiot Savant. Řekl bych, že alkohol podávaný v malých dávkách zvyšuje komunikační schopnosti a často se potom dostaneme do zajímavých nadnárodních rovin. Já jsem se tehdy například dozvěděl, že rádi sledovali Ein Kessel Buntes a Szpital na peryferiach (Nemocnice na kraji města). Souvislosti se rýsují, no uznejte, česká skupina má název Esa z lesa a slovenští pardové Time Of My Life pojmenovali svou internetovou stránku jeboviazlesa.com. Nic to neznamená, jen mi to přijde vtipný. Navíc Esa z lesa beru jako naprosto skvělý název, pokud vezmu v úvahu fakt, že bydlím skoro v lese.

Esa z lesa jsou z Chebu, města které mám spojené se špinavým emo hardcorem. Jasně, právě z Chebu pocházeli Albion a Esgmeq. My však žijeme v roce 2011, co bylo to bylo a dnes jsou tady Esa z Lesa s novou energií. Hudebně jsou jinde než obě zmíněný party, ale přesto mi to nedá, „chebský ulice“ nezapřou. Při poslechu jejich muziky si vzpomenu na časy, kdy měli Albion a Kevorkian společnou 12“ nahrávku. Možná to chci slyšet a třeba tam ten záblesk opravdu je. Kdo ví?

Nový singl se jmenuje „Chtěl bych vidět svět dětskýma očima“ a přináší dvě písničky, „Papírový pouta“ a „Němý chlapec“. Nahrané byly ve studiu Ondřeje Ježka (Jámor). Nejspíš si to najdete na internetu, ale obě pecky jsou i na společné 5“palcové CD nahrávce s budějovickým matematickým instrumentálním duetem Depakine Chrono. Singl vychází v kooperaci dvou sympatických vydavatelství Pure Heart Records a N(OISE) A(SSAULT) A(GENCY) B(UDWEISS).

Neztratit schopnost vidět svět dětskýma očima je bezesporu přínosné. Čím je člověk starší, tím se tahle schopnost zhoršuje. Osobně s přibývajícím věkem vidím spíš šedě než barevně. To je život. Důležité je nevidět černobíle a stále je dobrý snažit se resuscitovat děcka někde hluboko v nás. „Chtěl bych vidět svět dětskýma očima“ jsou dvě písničky, které jsou smutné, veselé, tápající i doufající. Bez pořadí a všechno najednou. Kombinuje se v nich vyhrané (staré?) minimalistické emo a moderněji znějící post „rockové plochy“ zvuků. Doplněné samozřejmě naléhavým stylovým scremo řevem a neveselou tonoucí lyrikou. Všeho se nám dosytnosti dostane hned v poměrně dlouhé písničce „Papírový pouta“. Podle názvu druhé skladby „Němý chlapec“ lze odhadnout, že na slova nedojde. Jedná se o instrumentální opus, kde je vše jen v režii nástrojů. Unášeni jsme mlhavými tóny, mezi kterými probleskávají výrazné melodické linky.

Esa z lesa jsou konstruktéři příběhů. Mají nápady a jejich vyprávění nechybí zvraty, ani změny nálad. Hudební hmota drží pohromadě silnou instrumentální rukou. Start a cíl písniček je jasný, cesty kterými půjdeme nepředvídatelné.

Co víc dodat? Na desce znějí skvěle a tváří v tvář, na živém koncertě, je to ještě lepší. Jsou to šikovný kluci a hraje jim to skvěle. Držím palce v dalším vývoji. (S)

PS: Slyšel jsem, že pilně pracují na novém materiálu a snad dojde letos i na album. Po poslechu 7“EP „Chtěl bych vidět svět dětskýma očima“ se máme myslím na co těšit!

http://pureheart.czechcore.cz
http://bandzone.cz/esazlesa

Žádné komentáře: