čtvrtek 3. února 2011

Austin Lucas / Cory Branan „split“


7“EP (Hometown Caravan Records)

Recenzi začnu z naprosto jiné strany než od muziky. Tuším, že každý se občas rád v myšlenkách vrací do dětských let. Moje vzpomínky oživil úžasný film „Stand By Me“, díky kterému jsem zavzpomínal na svá klukovská léta. Dnes se o něm dá říct, že je mým oblíbeným filmem, mohu ho doporučit a rád se k němu s jistými periodami vracím. Děj je citlivým příběhem kluků z malého městečka Castle Rock, uprostřed oregonských lesů. Ptáte se co má společného s Austinem a Corym? Celkem nic zásadního, jen dějištěm jedné dramatické scény z filmu je dřevěný most, který je téměř stejný s tím na obalu jejich společného EP. Singl vyšel u příležitosti společného evropského turné Austina Lucase, Cory Branana, Drag The River a vydal ho Hometown Caravan, jako svůj 30cátý titul. Vyšel ve stejný čas jako Austinovo kompilační LP „Collection“ a oboje spatřilo světlo světa se singlem „EP“ na Dog Lovers. Vrátím se zpátky ke společné nahrávce Austina Lucase s Cory Brananem, která má se zmiňovaným filmem „Stand By Me“ ještě jednu společnou věc, oboje je čisté, bez jakéhokoliv kalkulu a potěší na duši.

Představovat Austina Lucase je nejspíš zbytečné. Kdo by neznal sympatického chlapíka s velkým srdcem a skvělým hlasem, že? Dnes je známý po celým světě a velké množství vydaných vinylových nahrávek kompletuje nejeden „luca maniac“. Desek má celkem dost a jeho příznivců přibývá. Cory Branan je americký písničkář, který v současné době žije Texasu, Austinu. Informací o něm moc nemám. Směřuje mě snad jen to, že je dalším chlapíkem s kytarou, hraje alternativní country, má nějaké desky a jezdí turné. Koncertuje s kapelami ze Suburban Home a má společnou desku s Jonem Snodgrassem (Drag The River).

Austin Lucas /„Slep Well“, příjemná vláčná písnička. Její nálada osciluje někde mezi jeho tvorbou z alba „The Common Cold“ / „At War With Frak Folk“ a klasickým country na dalších deskách. Austina doplňuje příjemná linka foukací harmoniky a ženský hlas v pozadí. Žádné informace u desky nejsou, tudíž se mohu jen domnívat, že se jedná o hlas jeho sestry Chloe, která s ním občas vystupuje. Takže, „dobře spi“ a i já to každý večer říkám svým holkám doma.

Cory Branan / „The Wreck Of The Sultana“, písnička založená na výrazném hlasu a kytaře v pozadí. Je fajn a myslím si, že Cory bude bavit všechny, kteří mají rádi Chucka Ragana, Bonie Prince Billy, Joshe Smalla a vůbec nahrávky z HCR nebo Suburban Home. Cory není tolik „osobní“, jako je Austin na svých deskách a ostatně i takový dojem z něj mám po prvním poslechu. Je dobrej, ale najít si ho musíš sám.

Split singl Austina s Corym je příjemná záležitost, která potěší všechny country (punx) nadšence. Jak je u Hometown Records zvykem, vychází podobně jako split s Chuckem Raganem v krásné “singl kapse”. Mám rád grafiku Hometown Caravan desek a tiskovin, proto mi nedalo, abych se Elmera nezeptal, kdo za tím stojí. Potěšila mě jeho odpověď, že on sám. Velkým kladem podobných společných singlů je, že ukazují neznámé nebo v některých končinách nepříliš známé hudebníky. Podobně vnímám například i split Chucka Ragana s Brianem Falkonem (The Gaslight Anthem). Jako mínus beru, že jsou to opravdu „singly“, tudíž na každé straně je jedna písničkou od interpreta, což mi přijde jako málo a velká škoda. Většinou si je pořídím, ale vždycky si řeknu „proč jsou tam jen dvě písničky“? To je snad jediná výtka. Koneckonců písničku od Austina můžete brát jako lákadlo pro jeho novou desku „A new home, in the old world“, která by měla v Evropě vyjít opět na Hometown Caravan Records. Těším se! (S)

http://www.austinlucasmusic.com
http://www.corybranan.com
http://www.suburbanhomerecords.com/releases/cory-branan-jon-snodgrass-st/

Žádné komentáře: