čtvrtek 26. ledna 2023

Lars Frederiksen – To Victory
























12"LP (Pirates Press Records)

Pokud máte rádi punk rock / oi a baví Vás sólové desky, tak za pozornost stojí album To Victory, za kterým stojí Lars Frederiksen. Postava, která se v punk rocku pohybuje dlouho, rok jeho narození je 1971 a najdeš ho v kapelách Lars Frederiksen And The Bastards, The Old Firm Casuals, Rancid a dalších. Album vyšlo v roce 2021 na Pirates Press Records a přináší šest písní, ve kterých Lars Frederiksen přináší svoji představu sólového alba.  

To Victory lze brát i jako průřez Larsovo tvorbou, návratem do různých období. Líbí se mi na tom, že přichází s novým svěžím formátem, tím myslím hraním bez kapely, jen sám s kytarou. Funguje to perfektně a písničky vyznívají zcela v novém světle. Většinou uslyšíme pecky, které hrál s nějakou svojí kapelou. Na To Victory jsou prezentované sólově a dostávají nový rozměr. Jeho fanoušci, kterým hitovky kolují v krevním oběhu, Larsovo projekt nejspíš ocení. Kromě autorských písní dostaneš jako bonus i dvě předělávky. Startuje se peckou God And Guns, aktusticky zahranou písničku The Old Firm Casuals z desky A BUTCHER'S BANQUET. Punk rock ohlodaný na kost - hrubý, minimalistický, zahraný bez kudrdlinek a zbytečného nastavování. Má to sílu, má to styl. Zpěv + akustická kytara a díky "strohosti", se na povrch dostává síla písničky v plné její kráse. Není to country, jsou to punk (oi) rockové vypalovačky bez kapely. Strohé pecky. Následuje Army Of Zombies, opět zahraná akusticky. Jednoduchost, silné riffy a výrazný hlas. Lars hostoval v mnoha kapelách a jednou z nich byli i U.K.Subs, snad i proto je další písničkou jejich cover Tomorrows Girls z roku 1979. Následuje Motherland, opět od The Old Firm Casuals z desky Holger Danske. Předpolední je cover Comin' Home od KISS (na jednom z koncertů s ním tenhle cover hraje i Matt Freeman). Závěrečná Skunx je z desky Lars Frederiksen And The Bastards. Opět v minimalistickém podání, elektrická kytara a výrazný vokál. Jako vhodnou kulisu k poslechu bych bral i následující doprovodné video, všechny skladby mají svoji sílu (styl) a určitě by zněly dobře na stadionu:) Všechny písničky na desce hraje Lars sám a občas mu vypomáhají jako doprovodní muzikanti Matt Freeman (Rancid, Charger), Kevin Bivona (The Interrupters) a Dan Boer. To Victory zní jako stadiónový oi punk folk s rockovým odérem. Texty jsou osobní a celkově má tenhle projekt svoji sílu, funguje to. Obal a grafika jsou jednoduché a funkční. Kapsa, v ní je deska v černém sáčku, insert s psaním o písničkách a fialový vinyl jako bonus. Osobně nic víc nepotřebuju! 

Závěr? Zajímavý projekt a citoval bych sám sebe, psaní o akustické desce Grade2 - "... pokud je písnička dobrá, je prostě dobrá a s akustickou verzí dostane "stejnou a jinou" tvář, podanou bez elektřiny, obnaženou na kost. Písničky se tak mohou dostat i k posluchačům, ke kterým by se jinak nedostaly." Vlastně to samé lze napsat o skladbách v podání Frederiksena. Lars je punker, skinhead a muzikant, který hraje a hrál v mnoha kapelách. To Victory určitě ocení jeho přiznivci a jeho akusticky zahrané písničky na To Victory dostávají nový, osobnější rozměr. Nejsem jeho oddaným fandou, ale musím uznat, že to je dobrý a pecky lezou pod kůži jako mráz. Nesmím zapomenout ani na poznámku po čarou, Lars hrál s Ramones, na jejich posledním koncertě v roce 1996, písničku 53rd and 3rd. (S)

Seznam skladeb:
God And Guns 
Army Of Zombies    
Tomorrows Girls    
Motherland    
Comin' Home    
Skunx

piratespressrecords.com 

Desku poskytlo vydavatelsví Pirates Press Records, díky!

Žádné komentáře: