sobota 2. října 2021

Confusion Master – Haunted

12“LP (Exile On Mainstream Records)

Opakování je matkou moudrosti, úvod zopakuji - Confusion Master jsou čtyřčlenná doom / stoner kapela, která sama sebe popisuje jako "Electric Sabbath Action Doom Band from Rostock / Baltic Sea / South Of Sweden / Europe / Earth". Lokalizace Rostock, Německo. V sestavě najdeš členy WOJCZECH, BAD LUCK RIDES ON WHEELS, CYNESS a AEQUATORKAELTE. V roce 2018 jim vyšlo debutní album „Awaken“ (Exile On Mainstream Records), rok 2020 přinesl split 12“ s ANGOISSE (Sensitive Wormile / Void City Records) a letošní lockdown pánové využili kreativně, nahráli materiál pro nové album „Haunted“, které vychází letos v listopadu na Exile On Mainstream Records.

Pokud budeš mít přehled o jmenovaných kapelách v úvodu, nebo jsi poznal členy Confusion Master osobně, bude Ti asi jasné, že jsou to všechno milí otevření lidé, kteří tvoří v různých projektech skvělou muziku. Čerpají z mnoha stylů, důraz kladou na D.I.Y. a je cítit jejich láska ke zvuku, i experimentálnímu pojetí hudby.

Vývoj nezastavíš, během čtyř skladeb vyvrhla obluda z "Awaken" obalu na své debutní nahrávce vizi. Mluví na ní jazykem rozvážným – nikam se nespěchá. Svá slova pokládá do dlouhých magických opusů, založených na silných riffech, hutném zvuku, magickém opakování riffů, gradování a jejich prokládání zajímavými efekty. V písničkách se můžeš proposlouchat k různým vrstvám zvuku a s každým protočením vinylu se odkrývají ukrytějších místa. Nejsem oddaným fanouškem doom, sludge, stoner kapel, ale mám rád kapely kámošů a ikdyž jsem na stylu Confusion Master nikdy moc neujížděl, tak mohu říct, že album "Awaken" nebo nahrávky BAD LUCK RIDES ON WHEELS poslouchám velice často. Mají své kouzlo - už jen tím, že nikam nespěchají a po svém vytvářejí prostor pro jistou, řekněme „meditaci“. Sebestřednou, strhující a intenzivní.

Čas letí, včera bylo včera a dnes je dnes. Na albu "Awaken" načrtli Confusion Master obrysy, které na novém album „Haunted“ dostávají další rozměr a hlavně prostor. Propojuje se několik vrstev – úžasný zvuk (James Plotkin), vizualizace (Lutz Baumann) a kresba / ilustrace (Pig Hands). Nové album přináší 6 magických opusů s oscilujícím zvukem. Spirála zvuku a představivosti se stále protáčí a strhuje na sebe veškerou pozornost. Silný zvuk, hutné riffy, prostor hledat a nádherný obal, který navazuje na předchozí grafiku. Taková je nová deska. Dostaneš na ní, to co chceš, pokud budeš hledat – oddaně naslouchat. Atmosféra "Awaken" se stává hmotou, se kterou se pracuje. „Haunted“ to jsou ostré obrysy v mlze, pevná půda pod nohama v bažině, halucinace a čistá mysl – všechno jde ruku v ruce. Zvuk je krásný a chladný jako Baltské moře.

Oddaně pokyvuji hlavou. Skvělý! (S)

PS: Líbí se mi celkové pojetí vydání „Haunted“. Lze říct, že na albu je 18 skladeb a vyšlo na dvou různých LP / CD / kazetě. Hlavní „kostra“ vyšla na LP s vloženým CD, kde je jako bonus dalších 5 skladeb, dvě pecky jsou na bonusovém 12“LP s ručně potištěným přebalem a sáčkem na kartonovým sáčkem na desku a jako třešničku na dortu lze brát kazetu s „živákem“ z festivalu „triebwerke fusion 2019“. Veškeré informace najdeš na linku - Confusion Master – Haunted (2021, Vinyl) - Discogs. Skvěle odvedená práce! „Haunted“ vyšlo na německém labelu Exile On Mainstrem ve spolupráci se Sensitive Wormile Releases (label Stephana z Confusion Master, Wojczech, Bad Luck Ride On Wheels).

mainstreamrecords.de

Ochutnávka desky: zde

LIVE: zde

 

 

Žádné komentáře: