pondělí 15. února 2021

Chrobopop – Kočky, krysy, celebrity

12”LP (Malárie Records)

Pokud by před lety zazněla v dětském vědomostním pořadu Hip Hap Hop otázka – „V jaké části Čech se nachází hodně zajímavých a originálních skupin? Modří by zajisté věděli (já napovím) – lokace Rožnov pod Radhoštěm. Malárie Records hlásí novinku, debutní desku kapely Chorobopop. Vinyl ještě voní novotou, vyšel v prosinci (2020) za spolupráce Malárie & Burina & Cultburger. Skupina vznikla na troskách hardcorepunkového TELEFONU. Poté, co jeho řady opustil bubeník, sáhla osiřelá trojice Zay, Keč a Ctib po bicím automatu, změnila název a pustila se do hledání nové tváře, od té předchozí záměrně odlišné. Jak je vidět, staré známé tváře se neukládají ke spánku a přícházejí zase s něčím novým!
přicházíme, abychom přinesli
zůstáváme, abychom zanechali
hrajeme, abychom svědčili že lze i
písní slovem myšlenkou
ukázat svět v nahotě syrové”.

Pokud máš otevřenou mysl, pojďme na to. Album startuje pecka “Jen odemknout zámek“, které se dostalo i video ztvárnění. Po pár tónech je mi hned jasné, že Chorobop přinášejí “něco nového”, svěží vzduch. Nic ale nebude přesně tak, jak bych očekával, a již v první písničce se vystřídá množství zajímavých nápadů. Těmi se na desce nešetří. Oscilují různé podoby převážně melodické muziky, zvláštně dynamické a energické. Většinou nepředvídatelné, když se třeba domnívám, že až math(ematická) rytmika kapele sluší, plynule se přesuneme do svižnější “rocking” podoby. Chorobop jsou trojlístek - dvě kytary, basa, automatický bubeník, klávesy a k tomu všichni tři členové zpívají. Je cítit, že se v kapele prolínají tři muzikanti, každý se svým stylem a citem pro společný výsledek. Necítím jednotlivá ega, ale kapelu jako celek. Kam je zařaditelná? Nevím, ale asi to nebude podstatné. Tvůrčí potenciál je nepřeslechnutelný a “nový zvuk” bez mantinelů nejspíš i Chorobop sami chtějí. Aby to nebyla nuda, proložím své psaní o tom, jak se mi debut líbí (ano, moc), třemi otázkami pro kapelu.

Jak se má Chorobopop? Co je u Vás nového? Ctib: Chorobopop se má myslím výborně! Zkoušíme, hledáme nové zvuky, děláme na nových písních a pomalu plánujeme další nahrávku. Jenom ty koncerty nám chybí.
Zay: Jak říká Ctib, pár nových fláků nazkoušených, něco oprášeného, co se na desku nevlezlo, před náma stream, řešíme, co a jak na dalším nahrávacím sešnu, který chceme dělat někdy zjara. Mě osobně těší, že se deska lidem líbí a koncept obyčejných písniček funguje. No a konečně hraju v kapele, kterou nikdo nepřirovnává k ÚJéDečkám.

Tóny z desky propojují math(ematicky) přesnou muziku, rockovej undroš a já osobně slyším (nebo chci slyšet, díky Ctibe) i jedovatý jazyk rožnovského punkového undregroundu. Navíc klávesy, elektrickej bicmen a tři hlasy, tři různé nálady: Ctib – jedovatý útočník, Keč - přesný hlasatel, Zay - hitový potenciál. Deska je různorodá, přesto kompaktní. Množství nápadů do sebe perfektně zapadá. Často se texty s hudbou prolínají, jindy jsou proti sobě, vždycky do sebe ale zapadají. Pokud bych měl vyzdvihnout jednu pecku, hlasoval bych pro „Tetrapack“ – velice silná písnička. Melodicky a hlavně myšlenkou v textu! Strašně dobrý! Porovnat rozpad tetrapack obalu s rozpadem vztahů a udělat to s lehkostí, jakou se to povedlo Chorobopop, je „majstrštyk“. Jako velkou škodu beru, že písnička je již na třetím místě, po takové hitovce, jsou další písničky „ve stínu“. Hit!

Kdo jsou kočky, kdo krysy a kdo celebrity? Ctib : Celebrity jsou ti, kdo potřebují být za každou cenu vidět a mít okolo sebe všecku tu zvěř.
Zay: No, to je přeci ten mediální bezva vopruz a publikum, co to hltá. Jedni, aby vydělali na druhých, druzí, co se podělali z těch prvních.

Deska nabízí rozdílné nálady, klidnější i energičtější momenty. Častokrát dojde i na kontrastu pěkných melodií a textu – „šibenice obehnaná mobily, kolem celebrit po obou stranách krysy, kočky, viry, gorily“. Prolínání nálad je s námi ale během celé desky. S každým novým poslechem vylezají nová zákoutí a propojení.

Má Vaše deska komerční potenciál? Ctib: No já hlavně doufám, že v souvislosti s naší deskou se dá mluvit spíš o tvůrčím než komerčním potenciálu.
Zay: Já z téhle desky cítím hitový potenciál... a vlastně to je spíš otázka pro vydavatele, ne? Když jsme vydali desku Smysl malých činů s Telefonem, Papagáj tvrdil, že to byla jedna z jeho nejrychleji vyprodaných desek. Takže záleží na tom, jak to cítí dr. Malarius.

Mám děti, jasně že mám, a občas vidím jejich strachy - neopodstatněné, třeba když usínají a tohle skvěle cítím z písničky „Rejnok“. Projdeme si během ní procesem uspávání a oboustrannými pocity, rodiče i děcka, které jsou vyzdvižené nad pomyslné mraky, až do psychedelických sfér :).
zůstaň se mnou ještě chvíli malou
šeptá dítě padající do snů
netopýři krouží nad mou hlavou
bojím se, že nevrátím se

Kontrasty a impulzy. Hudební i textové. Texty, ve kterých nejsou „pravdy vyřčené“, kontury jsou načrtnuté a je ponecháno hodně prostoru pro osobní přemýšlení a hledání. Obal je moc pěkný, decentní. Černá / bílá, texty a parádní fotka kapely. Hodnocení? Skvělá deska! Tvé uši dostanou oscilují a neotřelé melodie, Tvoje hlava podobně oscilující texty. „Kočky, krysy, celebrity“ vnímám jako nad stylovou a nad časovou. Je bezvadný, že i právě takové desky a kapely občas přináší punk-hardcore (pořadí se nedržte). Chorobopop mají sílu otevírat zámky v hlavách a s lehkostí sobě vlastní, bořit zažité mantinely. Je tahle deska punk? Hardcore? Alternativa? Nevím. (S)
Bubliny a kouř nad hlavama
se v čase rozpouští
Já toužím plout...
Pryč

chorobopop.bc.com


Desku poskytla Malárie Records, díky! malarie.eu

Žádné komentáře: