čtvrtek 13. září 2018

LETO - Krok pro člověka

12“LP (Silver Rocket Records)
Konec prázdnin se neodvratně blíží a s tím přichází i konec léta 2018. Osobně již prázdniny nemám, nicméně „léto“, jako roční období, mám hodně rád. V následujících řádcích se nebudu věnovat rozebírání ročním období. Budu psát o skupině LETO, jejichž název prý s létem částečně souvisí a snad i díky tomu tento příjemný roční cyklus zakončím částečně symbolicky. Zatím poslední LETO album nese název „Krok pro člověka“ a letos v květnu deska oslavila své první narozeniny. Nahrávka vyšla elektronicky a na 12“LP vinylu. SRR tento titul představili následovně: Druhá deska - a zároveň nejlepší. Leto se nadechli k velikýmu výkonu: hudba plyne naprosto přirozeně, magnetismus "Kroku pro člověka" je až osudovej. Nahý písničky z obýváku života, jemný předivo vztahu. Važme si toho, že žijeme v éře Leto: svět se v ní dá aspoň trochu přežít. Společný nedělní odpoledne.
LETO jsou dvojice, manželské duo ze Slezska, dočasně usazené v Olomouci (tedy alespoň myslím). Jejich hudba je minimalistická, alespoň první dojem takový může být. Jednoduchá, přesto zaujme svým magnetismem a lehkostí tónů. Písničky plynou samovolnou samozřejmostí, s lehkostí, a mají svojí nezaměnitelnou jiskru. Slyším tóny, které jakoby navozují pocit prvních slunečních paprsků zahánějících mrazivou noc. Přinášejí lehkost, naději i tíseň. První dojem? Čitelný „synthpop“. Dojem druhý? Není to tak zcela pravda, s dalšími poslechy jako bych se vznášel nad mraky a tóny slyším již trochu jinak. Přesto celkovou náladou vinylu, je klid a pohoda. Vyrovnanost, jiskra a odér hesla „žádný stress“. Možná právě tahle atmosféra hibernovala mé mozkové závity a naprosto jsem se nesnažil, psaní o desce napsat nějak extra rychle. LETO přináší svými tóny v jistém směru klid, prostor pro bloumání a jiném směru povzbuzují moji fantazii. Hlavně díky textům, slovům mnoha tváří.
... osekávám Tě do vlastních představ,
umíráš mi před očima …
Texty LETO jsou samostatnou kapitolou. Vypíchnul jsem část lyriky „Sochy“. Jedna vlnu mého dojmu z desky vytvářejí tóny hudby, a druhou právě slova textů. Vzájemně se protínají, doplňují. Texty, které rozhýbávají soukolí obrazotvornosti našich myslí. Když se uvolním, zapomenu na stres běžného dne a dám řádkům šanci, najednou se s nimi pohybuji volně. Svobodně jako pták. Vždy jim nerozumím, ale to je úděl. Rubikovu kostku, taky nesloží každý, ikdyž se o to tolik lidí snaží. Jsou to většinou expresivní obrazy, vytvářející a hlavně odrážející vlastní svět. Říkám si, možná tomu zcela nerozumím, ale zase mám prostor na své vlastní bloumání. Což taky není málo.
... láva kyprosti a svěžesti
přetrhává směšné zdi
nadýchané měkké duše
přerůstají vlastní sny …
Jak představit tuhle desku a kapelu? Možná by to zasloužilo nějaký velký slova, jazykem odborným nebo něco uměleckého. Já napíšu, jen to moc dobrý! Minimalistický, a ikdyž všemu z textů nerozumím, tak se tím nechávám rád unášet. Ano, i opakovaně. Kam LETO stylově přirovnat? Nevím. Jsou hlavně osobitou kapelou a stejně všechna přirovnávání jsou vždy jen osobní dojmy. Ty mé jsou mixem vzpomínek na staré časy, snad jak bych slyšel mix Blonde Redhead, nervní zvuk Touch And Go kapel, synth pop a Camouflage …
Celkový odér je krásnej a zároveň trochu divnej. Prostě, LETO těžko můžeš označit jako rockovou kapelu, na to jsou moc „divní“, a na stranu druhou, je nejde označit ani jako punk nebo hardcore. To jsou zase moc tajemní a pomalý. Navrch pěkný a jednoduchý obal od Palmy. Určitě nic nezkazím označením osobitá kapela, která opět dává nahlédnout pod pokličku jejího vidění světa. Aby to nebylo zadarmo, tak zmíněný „LETO svět“ musíš chtít objevit. Podobně jako zbytek kapel na Silver Rocket. (S)
silver-rocket.org
Seznam skladeb:
A1 Láva 4:31
A2 Sochy 4:36
A3 Tmavěmodrý 3:49
A4 Pes 4:04

B1 Dar 3:03
B2 Past 3:53
B3 Do Oblak 3:12
B4 Mozek 3:15
B5 Kapky 3:39

Žádné komentáře: