středa 5. března 2014

Lenny Lashley's Gang Of One - Illuminator

12“LP (Pirates Press)

„Boston“ je v hardcore pojem. Od tohoto místa se odrazím, protože Lenny Lashley je z Bostonu.  Předem ale říkám, že hudebně se dostanu do trochu jiných končin, než by se dalo očekávat. Skupin z této lokality je množství, a určitě se dá říct, že se jedná o fenomén. Jednou z nich, u nás nebudou moc v povědomí, byli Darkbuster. Hudebně ještě nejsme v cíli, přesto jsou pojítkem souvislostí. Postava jménem Lenny Lashley, bostonský punk veterán, byl jejich kytaristou a zpěvákem. V roce 2002 navíc Lenny založil i country skupinu, kterou pojmenoval Lenny And The Piss Poor Boys a možná právě oni, byli stavebním kamenem pro jeho další kroky k Lenny Lashley's Gang Of One. Jedná se písničkářský projekt, který vzešel z punk rocku, tak zní a na něj i odkazuje. Lenny je myslím poměrně známá bostonská postava, která již na první pohled vypadá, že toho neprožil zrovna málo. K jeho písničkářství to zcela sedí - postarší chlápek, co zpívá o svém životě. Má pěkný hlas a jde mu to. Abych byl kompletní, tak od loňského roku (2013) hraje i ve Street Dogs. Já se ale budu věnovat jeho desce "Illuminator", která je prvním albem s kapelou Lenny Lashley's Gang Of One. Vyšla na krásně udělaném 12“ vinylu u Pirates / Panic State Records.

Lashley je základ. Dále se v jeho projektu Gang Of One sešli Bryan Kienlen a Pete Steinkopf, tzn. bassák + kytarista The Bouncing Souls z New Jersey, Michael McDermott (bubeník The Bouncing Souls) a Joe Sirois (bubeník Mighty Mighty Bosstones). Výčet nejspíš není kompletní, muzikantů asi vypomáhalo víc. Co můžeme očekávat? Lashley je postarší punk rocker, který se vydal na sólovou dráhu. Řekněme, že “Illuminator” je písničkářská akustická deska, na které je alfou i omegou právě ten „chlápek s kytarou“, doplněný o doprovod. Jeho punkrockové kořeny dýchnout od prvních tónů a Lenny umí napsat chytalé písničky. Má i skvělej hlas. Smutnej, výraznej. Pokud se ti líbí projev Tima Barry, Chucka Ragana, Briana Fallona, Kevina Seconds, Jona Snodgrasse & Drag The River (na jedné jejich desce je myslím Lashley uvedený jako “writing & arrangement“) atd. atd., potom myslím budeš spokojený. Prostě a jednoduše postarší veterán, který má zkušeností podobně jako jizev, kérek a dle všeho nevypadá, že by mu to k životu stačilo.

Jeho deska "Illuminator" je nejspíš jedním z jeho zrcadel a odráží životní sinusovky. Výstupy, sestupy, radosti a strasti. Pokud máš rád výše jmenované muzikanty, budeš myslím více než spokojený a ber tenhle kus vinylu jako tip. Na desce je deset písniček. Propojené jsou do jednoho alba, na kterém se při poslechu střídá množství nálad. Od přemýšlivých pecek, po rozvernější nebo smutně baladické (pozor nezaměňovat s uplakané). Lashley zachycuje životní oscilace ve svých písničkách a často podobný vývoj nacházíme i v našich životech. V jeho tónech se lze najít. Lenny své kořeny nezapře a snad i proto, z jeho muziky cítím melancholii, nostalgii a hlavně touhu „jít dál“ prašnou cestou životem. Slyším písničky, které dodávají energii, mají energii a zároveň se i dobře poslouchají. Deska mně velice baví a snad i proto jsem si našel pár pecek Darkbuster. Musím říct, že je v "Illuminator" slyším taky a možná to bude právě zmíněný “špinavý” punkrockový odér, který mají jeho sólové písničky zakódovaný.

Lenny vzešel z punkrocku, k němu se možná i stále vrací, a z "Illuminator" je to hodně znát. Při poslechu cítím, že ten chlápek ve svém životě možná dospěl k jistému vnitřnímu souznění, bodu vyrovnanosti, a je se svým životem prostě srovnaný. Tohle je vyrovnaná, krásně čistá, upřímná deska, kterou stále beru jako „punkovou“. Nemám, co bych vytknul, tenhle vinyl můžeš poslouchat, i když si hraješ doma s dětma! Naše malá říká, “… pán má hezkej hlas … to není Daša fon Flaša, že?” … (S)

piratespressrecords.com

 
Seznam skladeb:

Kingston       
Hooligans     
White Man    
Happily         
Anti-Christmas         
U.S. Mail      
Heaven's Gate          
Don't Exist   
Gates 
Re-Covering 

Videa:

youtube.com
youtube.com 

 

1 komentář:

dáša fon fľaša řekl(a)...

no to mi tvoja dcéra teda dala, hahaha, paráda! Lenny Lashley mi hlasom a muzikou najviac pripomína T.V. Smitha.