čtvrtek 13. března 2014

Black Hourglass – s/t

10“EP (Autumn Leaves)

Hlava je brzda i plyn. Když bych přemýšlel nahlas, nejsem si zcela jistý, jestli bych se pustil do vydávání desek i v roce 2014. Pokud bych řekl „nepustil“, nejspíš bych nebyl zcela upřímný. Důvod je prostý, po celém světě existuje množství velice dobrých, inspirativních kapel a labelů. Vychází tuny desek, nějaké jdou zcela mimo mně, ale stále je hodně takových, ze kterých jsem prostě nervózní. Proč? Protože v sobě mají nějakou nepopsatelnou sílu, rozmíchávají žhavé uhlíky v popelu. Dostávám se k Autumn Leaves, mladému slovenskému labelu, který nedávno vypustil do světa svůj první titul. Odezvu si zaslouží! Deska, kterou vydali je skvělá, provedením, i zvuky v drážkách. Takové desky mi jsou velice sympatické. Myslím si, že práce labelu ještě vyzdvihne kapelu. Aspoň pro moje cítění. Pochodeň neuhasíná.

V ruce držím krásný desetipalcový vinyl, s ručně dělaným obalem. Cítím nadšení, vidím za tím člověka a jeho odhodlání zkusit vydat nahrávku své oblíbené skupině. Z titulu tohle všechno cítím. Již první pohled napovídá a energie je přenositelná. Můj dojem vyzdvihuje provedení - ručně dělaný obal, DIY, prostě vždy dávám body navrch. Laděné do tmavých pastelových barev a pěkně barevně sladěné, nechybí kartička s poselstvím a pozdravem o labelu, texty, vinyl v černém sáčku. Moc pěkné. Deska vyšla v nákladu 130 kusů a přiblíží ji i řádky napsané vydavatelstvím - „Neutíchajúca melanchólia a debutové vydanie na Autumn Leaves. Pod týmto prvým titulom sa ukrýva kapela Black Hourglass z maďarského mestečka Pécs. Desatpalcový čierny vinyl, screamo post hardcore s osobnými až poetickými textami“.

O kapele nevím naprosto nic. Lépe řečeno, doposud jsem nevěděl naprosto nic. Když nad tím tak přemýšlím, Maďarsko od nás není daleko, ale tamních skupin moc neznám. Musím se polepšit. Black Hourglass vypadají jako sympatická skupina, a dle všeho dbají i na svou grafiku, která vypadá moc dobře. Hudebně znějí jako koktail namíchaný ze screamo hardcore, post rocku a emo starého střihu. Poměry vyváženosti se mění jako roční období. Ostatně obrázek si můžete udělat velice rychle sami na profilech - blackhourglass.bandcamp.com , blackhourglass.tumblr.com nebo nebo mrknout na jejich klip youtube.com . Jejich s/t desetipalec zní naprosto výborně a je přesně o zmíněném prolínání screamo hardcore, post rocku a starého ema. Mícháno s citem, rozvahou, a ve finále je střídaní živelnějších scremo hc pasáží, s těmi vláčnějšími post rockovými hodně příjemné.

Směr cest jsem nastínil. Jestli je někdo bude chtít hledat tímto směrem, je to již na jeho rozhodnutí. Dle mého držím v ruce krásný kus vinylu, se zajímavou kapelou. Na jaře se země probouzí, člověk má energie na rozdávání a podobně svěží dojem mám z desky Black Hourglass. Autumn Leaves bych směřoval velkou poklonu a držím jim palce i do budoucna. Vaše vydání je přesně to pravé (dle mého) a podobný dojem jsem měl z vinylu Peu Etre, který vyšel na Pure Heart Records. Více takových desek. Tip pro všechny, které baví Remek, Lakmé, Esa z lesa … dál už je to na Tobě! (S)

autumnleaveslabel.blogspot.sk

 

Žádné komentáře: