čtvrtek 2. ledna 2014

Epidemics – s/t


12“LP (Troglodyte Records)

Švédští punx EPIDEMICS(Umeå) navštívili pár míst v ČR již několikrát, jednou to bylo i v roli předskokanů NoMeansNo v pražském Lucerna Music baru. Naposledy u nás hráli loni, v rámci „Apocalypse Tour“. Představili na něm svůj nový singl "I am the Apocalypse / Trouble" (7“EP), který vyšel ve vlastním nákladu kapely (za spolupráce s Dog Lovers Records), a byl předzvěstí nové desky. Ta je konečně venku - vyšla na švédském labelu Troglodyte Records na podzim 2013.

Kapela hraje melodický punkrock s charizmatickou zpěvačkou Emmou za mikrofonem. Jejich bezejmenná deska je jejich druhým albem a oproti debutu „Waking Up The Dead“ je více vypilovaná (vyhraná), s větším „tahem na branku“. Myslím si, že mohu s klidným svědomím říct, že zde hit následuje hit - tohle je nadupaný punk rock (chápej PUNK i ROCK) v „rockovém hávu“. Přirovnání od labelu k DWARVES, ZEKE? Asi na tom něco bude. Při poslechu jsem si vzpomněl i na Life But How To Live It nebo The Avengers? Švédský „Laura (Emma) a její tygři“ mají svůj ksicht a rozhodně nejde o žádnou kopírku. Šlape jim to!
Stopáž alba je poměrně krátká, což zaručuje, že jsou zde jen nezbytné věci a na instantní nastavování nedojde. Uslyšíme sedm nových pecek, dvě skladby, které vyšly na „I am the Apocalypse/Trouble“ 7“Ep a písničku z kompilace "Turist i Tillvaron" (Sirling) - "I Don’t Get It ". Všechny tři nově nahrané. Desce vévodí naprosto skvělý zvuk - nahrával mladší brácha, „slavného bratra“, Dennise Lyxzéna.

Album začíná chytlavou peckou - „Born In The 80'S“ a v obdobném duchu se pokračuje. Písničky jsou perfektně napsané a jejich hitovost vyzdvihují dvě věci – zpěv Emmy (samozřejmě i instrumentální zručnost všech členů) + opět zvuk. Ke zvuku ještě napíšu – opravdu mně baví, nahrávka má „kule“, energii, zní jako celek, ze kterého perfektně „vylézají“ jednotlivé nástroje.

Členy The Epidemics můžeš znát i z jiných skupin, bubeník - The Rats (Umeå), bassák - nová deska je bohužel již bez velice sympatického Patrika (The Rats, The Vectors, atd.), zpěvačka Emma - (Disconvenience, pamatuje si je někdo z festu, který dělal Bohdan Mach, někde na Moravě?), kytarista Rickard (REIGN OF BOMBS, Disconvenience).

Nebudu se víc rozepisovat. Pokud posloucháš melodický punk rock - The Epidemics si určitě prolustruj. Osobně mě těší, že kapela se nebojí vydat si sama nahrávku (myslím, jejich poslední EP), je aktivní a “meat free”. Nenapíšu “ všechno již bylo”, naopak jsem rád, že i v roce 2013 existují “aktuální” party jako jsou The Epidemics. Pokud bych měl říct jednu punkrockovou desku loňského roku, nejspíš bych napsal The Epidemics – „s/t“.(S)

PS: pár kusů desky seženeš možná ještě u PHR Records.
PS2: jedna skladba je k poslednu na soundcloud.com.

epidemics.se

Seznam skladeb:
A1  Born In The 80'S
A2  Loudmouth
A3  I Am The Apocalypse
A4  Leave Me Out
A5  Wasting Time
B1  I Don't Get It
B2  Psycho
B3  Trouble
B4  Does It Even Matter
B5  I've Said Too Much

Žádné komentáře: